Vår kundtjänst är stängt fredagen den 24 maj 2024. När kundtjänsten är stängt rings akuta felanmälningar till journumret 09 5767 3100.

Avsevärt större hyreshöjningar för 2024 än normalt

Den allmänna kostnadsökningen gör att Heka måste höja hyrorna nästa år. På grund av ökade räntekostnader och andra kostnader kommer Hekas hyreshöjningar för 2024 att vara avsevärt större än normalt. Sannolikt är man tvungen att höja hyrorna med över 10 procent.

21.8.2023 10:07

Hekas verksamhet bedrivs enligt självkostnadsprincipen, vilket betyder att alla verksamhetskostnader täcks med hyrorna. Bolaget måste alltså ta ut hyror till samma belopp som sammanlagt går åt på byggandet, reparationerna, underhållet och förvaltningen. Tidigare år har hyreshöjningarna kunnat hållas måttliga, i genomsnitt har de legat på 1,5 procent. 

Den kraftiga höjningen av räntekostnaderna har en avsevärd inverkan på Hekas ekonomi, eftersom Heka har stora lån. Nybyggnationerna täcks helt och hållet och totalrenoveringarna till största delen med lånade pengar.

Planerade reparationer måste skjutas upp 

Redan i år har räntekostnaderna och de övriga kostnaderna ökat mer än väntat och budgeterat. Totalrenoveringarna och andra reparationer bildar en betydande del av Hekas årliga kostnader. Därför har man varit och blir tvungen att flytta reparationer som planerats för i år till framtiden. Också en del av de reparationer som preliminärt planerats för 2024 flyttas fram. 

De boende får besked om nästa års hyra i oktober

Heka fastställer budgeten för 2024 och hyrorna som bestäms utifrån budgeten till hösten. 

Heka skickar ut hyrorna, budgeten och reparationsplanerna för 2024 till huskommittéerna för utlåtanden i augusti 2023. Hekas styrelse bekräftar hyrorna för 2024 i oktober och de boende får besked om sin kommande hyra under oktober. De nya hyrorna träder i kraft 1.1.2024.