Tällä hetkellä yli puolet Helsingin hiilidioksidipäästöistä aiheutuu rakennusten lämmittämisestä. Kaupungin omalle rakennuskannalle on asetettu hyvin tiukat ja sitovat energiatehokkuusvaatimukset sekä uudis- että korjausrakentamisessa.  

Hekan HELENA-hankkeessa on tavoitteena vähentää Hekan laajojen peruskorjauskohteiden energiankulutusta noin 40 prosenttia kohteelle teetettävän monitavoiteoptimoinnin avulla. Optimointi tehdään noin 170 asuinrakennukselle.  

Rakennusten energiankulutus muodostuu lukuisten muuttujien yhteisvaikutuksena, eikä tavanomaisella muutamien vaihtoehtojen tarkastelulla välttämättä löydetä parhaita ja kustannustehokkaimpia ratkaisuja energiatehokkuuden parantamiseen. Monitavoiteoptimoinnissa vertaillaan jopa miljoonia kohteeseen soveltuvia ratkaisuja samanaikaisesti, kun haluamme ymmärtää asioita kokonaisuuksina ja eri muuttujien vaikutusta toisiinsa. Kaikkien ratkaisukombinaatioiden joukosta valitaan elinkaarikustannuksiltaan ja energiatehokkuudeltaan paras kokonaisratkaisu kullekin korjattavalle rakennukselle.  

Monitavoiteoptimoinnin avulla voidaan merkittävästi parantaa asuinrakennusten energiatehokkuutta sekä edistää uusiutuvan energian ja hukkalämpöjen hyödyntämistä. Hankkeessa kerättyä tietoa on mahdollista käyttää tyypillisesti kannattavimpien ratkaisujen tunnistamiseen ja käyttää hyväksi myös yksityisen sektorin energiatehokkaassa korjausrakentamisessa niin Suomessa kuin Euroopassa.  

HELENA-hanke toteutetaan pääosin ELENA-rahoituksella, joka on Euroopan investointipankin hallinnoima ja EU:n Horisontti 2020 -ohjelman rahoittama tukijärjestelmä. 

  • Hankkeen kesto: 1.10.2020-30.9.2023. 
  • Hankkeen budjetti: 2 034 000 euroa. 

Lisätietoja: projektipäällikkö Jenni Venäläinen, jenni.venalainen(at)hekaoy.fi