Muuttajan muistilista

Muuton yhteydessä on paljon hoidettavia asioita. Käytä apunasi muuttajan muistilistoja Hekalle muuttavalle tai meiltä pois muuttavalle asukkaalle.

Uudelle asukkaalle

Tervetuloa uuteen kotiin! Toivottavasti viihdyt ja asumisesi on huoletonta. Ennen kuin asetut taloksi, hoidathan nämä muuttajan vastuulla olevat asiat:

  • Ohjeet muuttopäivään ja avainten hakuun saat vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.
  • Tee lakisääteinen muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää tai viimeistään viikon kuluttua muutosta. Myös tilapäisestä asumisesta on ilmoitettava Digi- ja väestötietovirastolle, jos asuminen kestää yli kolme kuukautta.
  • Tee asuntoosi sähkösopimus hyvissä ajoin ennen muuttopäivää.
  • Ilmoita uusi osoitteesi työpaikallesi, lasten hoitopaikkaan, pankkiin ja muille tahoille, jotka tarvitsevat osoitetietoasi.
  • Hanki tarpeitasi vastaava kotivakuutus tai päivitä nykyinen kotivakuutuksesi koskemaan uutta asuntoasi.
  • Halutessasi voit sopia Postin kanssa postisi määräaikaisesta kääntämisestä uuteen osoitteeseen.
  • Tee Hekalle ”Ilmoitus sisäänmuutosta”, jolloin tietosi lisätään talonkirjaan. Jos tietosi eivät ole talonkirjassa, ei kiinteistönhoitaja voi tarvittaessa avata sinulle ovea. Helpoiten teet ilmoituksen lisäämällä palvelupyynnön asukassivujen kautta. Ilmoita samalla, minkä tai mitkä nimet haluat ulko-oven viereiseen nimitauluun sekä asunnon oveen.

Jos vuokraamaasi Heka-asuntoon muuttaa myöhemmin asumaan kanssasi joku muu kuin vuokrasopimuksen osapuoli (esimerkiksi puolisosi tai lapsesi), ilmoita sisäänmuutosta Hekan asukassivuilla.

Tee sisäänmuuttotarkastus

Tee asunnossasi sisäänmuuttotarkastus ja täytä asukassivuilla sitä varten oleva lomake 14 vuorokauden kuluessa vuokrasopimuksen alkamispäivästä. Jos et voi asioida sähköisesti, pyydä paperilomake asiakaspalvelustamme.

Tutustu asuinkohteessasi tarjolla oleviin palveluihin ja yhteiskäyttöisiin tiloihin

Kohteesi omalta sivulta ja asukassivuilta saat tietoa kotitalosi yhteistiloista ja palveluista. Kannattaa olla yhteydessä myös talon asukastoimikuntaan. Heiltä saat tietoa muun muassa kerhotilojen varaamisesta ja asukkaiden yhteistoiminnasta.

Jos asukassivuilla ei ole tietoa talopesulan ja muiden yhteisten tilojen sijainnista, kysy niistä asiakaspalvelustamme.

Tarvitsetko autopaikkaa tai saunavuoroa? Tutustu tarjolla oleviin asumisen lisäpalveluihin.

Kun muutat pois Hekan asunnosta

Tee muuttoilmoitukset

Tee lakisääteinen muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastolle. Huomioithan, että Digi- ja väestötietovirastoon ilmoitetut muuttoilmoitukset eivät siirry Hekalle. Jos perheenjäsenesi muuttaa pois, ilmoita siitä Hekalle asukassivujen kautta. Näin talonkirjat pysyvät ajan tasalla.

Palauta kaikki asunnon ja kiinteistön avaimet

Palauta kaikki asunnon avaimet ja muut hallussasi olevat kiinteistön avaimet kuten emännänavain, autotallin avaimet, auton sähkölämmityspistorasian lokeron avaimet ja talopesulan avaimet Hekalta saamiesi ohjeiden mukaisesti. Jos et palauta avaimia määräaikaan mennessä, Heka tilaa sarjoituksen, joka sinun tulee maksaa. Jos olet asennuttanut oveesi turvalukon ja se jää poismuuttaessasi paikoilleen, luovuta meille myös sen avaimet.

Päivitä kotivakuutus ja sähkösopimus

Katkaise sähkösopimuksesi, niin et joudu turhaan maksamaan sen kuluja muuttosi jälkeen. Päivitä kotivakuutus uuteen osoitteeseen.

Muista muuttosiivous

Vuokrasopimuksen päättyessä asunnon loppusiivouksen tekeminen on pois muuttavan vuokralaisen vastuulla. Jos muuttosiivous laiminlyödään, on Hekalla oikeus laskuttaa siitä vuokralaista vahingonkorvaushinnaston mukaisesti.

Huolehdi poismuuton yhteydessä kaikkien omien tavaroiden poisviemisestä asunnosta, verkkokellarista, parvekkeelta sekä pyörä- ja lastenvaunuvarastoista.

Tarpeettomaksi käyneitä tavaroita ei saa viedä jätekatokseen tai jättää rappukäytäville, vaan ne tulee viedä Sortti-asemalle tai kierrätyskeskukseen.

Muuttosiivoukseen sisältyy

Omien asennusten jälkien korjaaminen

Asunto on kaikilta osin palautettava siihen tilaan, jossa se oli ennen asukkaan omatoimisia muutostöitä, ellei Hekan kanssa muusta ole sovittu.

Jos olet asennuttanut oveesi varmuusketjun, ovisilmän tai turvalukon etkä halua jättää niitä paikoilleen, asenna oveen asianmukaiset peitekappaleet ja siisti tarvittaessa varmuusketjun jättämät jäljet.

Jos olet asentanut asuntoon oman astianpesukoneen, palauta keittiökalusteisiin alun perin kuulunut kaappi paikoilleen. Vesivahingon välttämiseksi huolehdi astianpesu- ja pyykinpesukoneen irrotuksen yhteydessä, että vesi- ja viemäriliittymät ovat tulpattu. Lisätietoja tulppauksesta saat tarvittaessa Hekalta.

Jätä asuntopihan luvalliset omat rakennelmat ja istutukset poismuutossa paikoilleen, ellet ole sopinut muuta Hekan kanssa.

Asunnontarkastus

Tarkastamme asunnon kunnon, kun vuokrasopimus päättyy. Laskutamme vuokralaista huolimattomuudella tai tahallisesti aiheutetuista vaurioista.

Vuokralainen ei ole vastuussa asunnon tavanomaisesta kulumisesta. Lain mukaan vuokralaisella on vuokrasuhteen aikana velvollisuus ilmoittaa mahdollisista vahingoista viipymättä. Jos vuokralainen ei ilmoita vahingoista, hän voi joutua maksamaan vahingon korjaamisesta aiheutuvat kulut.

Jatkatko itse päävuokralaisena asumista, mutta vuokraamastasi Hekan asunnosta muuttaa pois joku muu kuin vuokrasopimuksen osapuoli, esimerkiksi perheesi täysi-ikäistynyt lapsi? Ilmoita poismuutosta Hekalle asukassivujen kautta. Näin talonkirjan asukastiedot pysyvät ajan tasalla.