Lämmitys, sähkö ja ilmanvaihto

Hanki kotiisi sähkösopimus haluamaltasi palveluntarjoajalta. Asuntosi huonelämpötilaan ja ilmanvaihtoon voit vaikuttaa huolehtimalla, että patterit ja ilmanvaihtojärjestelmä pääsevät toimimaan esteettä.

Tee kotiisi sähkösopimus

Tee muuttopäivään mennessä sähkösopimus haluamasi palveluntarjoajan kanssa asunnossasi tarvittavaa sähköä varten. Jos muutat pois, muista päättää sähkösopimuksesi tai siirrä se uuteen kotiisi.  

Talon yhteisten tilojen valaisimet ja muut laitteet toimivat kiinteistösähköllä, jonka Heka hankkii. Kaikki Hekan hankkima kiinteistösähkö on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä.

Yhä useammassa kohteessamme osa kiinteistösähköstä tuotetaan aurinkovoimalalla. Muutamissa kohteissamme on maalämpöjärjestelmä tai poistoilmalämpöpumppu. Näissäkin kohteissa asukkaat hankkivat asunnoissaan käytettävän sähkön omalla sähkösopimuksellaan.

Siirrä sähkön käyttöä kulutushuipputuntien ulkopuolelle

Sähköä käytetään eniten aamulla kello 8–10, alkuillasta tavallisimmin kello 16–17 ja uudelleen kello 19–20. Sähkönkäytön ajallinen siirtäminen kulutushuippujen ulkopuolelle turvaa sähkön riittävyyttä. Pyri tasaamaan sähkönkäyttöäsi. Vältä tarpeetonta sähkönkulutusta arkiaamun ja arki-illan huippukulutustuntien aikana. Sähköä kannattaa käyttää silloin, kun sitä on tarjolla runsaasti ja se on edullista.

Kulutuksen tasaaminen on järkevää riippumatta siitä, onko käytössäsi kiinteähintainen vai pörssisähkösopimus. Lataa puhelimeesi Fingridin Tuntihinta-sovellus ja seuraa sähkön hintaa, joka reagoi sähkön tarjontaan ja kysyntään.

Omaksu arkeen uusia laitteiden käyttöaikoja ja hyödynnä ajastustoimintoa. Siirrä esimerkiksi astian- ja pyykinpesukoneiden käyttö aikaiseen aamuun, keskipäivään tai myöhempään iltaan. Lataa elektroniset laitteet kiivaimpien sähkönkäyttötuntien ulkopuolella. Sammuta sähkölaitteet ja irrota verkkovirrasta latausjohdot, joita et käytä.

Asunnon lämpötila ja sen säätäminen

Sopiva huonelämpötila on 18–22 astetta. Makuuhuoneessa ja keittiössä lämpötila voi olla matalampikin. Uni maittaa paremmin vähän viileämmässä, ja lieden ja uunin käyttö lämmittää keittiötä.

Paksut verhot auttavat pitämään kylmän ilman ikkunan ulkopuolella. Aurinkoisena päivänä kannattaa sulkea sälekaihtimet, sillä ne estävät asunnon turhan kuumenemisen.

Voit säätää huoneiden lämpötilaa patterin termostaatista. Jos et ole tyytyväinen asuntosi lämpötilaan, jätä siitä vikailmoitus.

Hekan asuntojen tavoitesisälämpötila lämmityskaudella on 21 astetta. Lämmönjakoverkostoissa esiintyy kuitenkin niin kutsuttua epätasapainoa, jolloin verkoston kaikille pattereille ei virtaa sopivaa määrää lämmintä vettä ja asunnot lämpenevät epätasaisesti. Tasapainotamme lämmönjakojärjestelmiä vuosittain, jos kohteen asuntojen lämpötilojen hajonta kasvaa suureksi.

Hekan talot lämpiävät kaukolämmöllä.  Muutamissa kohteissamme on käytössä maalämpö, ja tavoitteenamme on lisätä maalämpö mahdollisimman moneen uudis- ja peruskorjauskohteeseemme.

Patterit

Patterit pääsevät toimimaan hyvin, kun niiden edessä ei ole huonekaluja tai paksuja verhoja. Puhdista patterit säännöllisesti.

Patteri vaatii huoltoa, kun siitä lähtee häiritsevää ääntä, se lorisee tai vuotaa vettä. Jätä silloin vikailmoitus. Älä yritä huoltaa pattereita itse.

Kylpyhuoneen patteri on useimmiten kytketty talon lämminvesijärjestelmään, ja se on kylpyhuoneen kuivumisen tehostamiseksi lämmin ympäri vuoden. Jos tällainen patteri on kylmä, vaikka venttiili on auki -asennossa, tee vikailmoitus. Venttiilin tukkeutumista voit ehkäistä kääntämällä aika ajoin venttiiliä lyhyesti kiinni ja auki. Huolehdi aina, että venttiili jää auki. Talon lämmitysjärjestelmään kytketyt kylpyhuoneen patterit ovat viileitä lämmityskauden ulkopuolella.

Tuuletus ja ilmanvaihto

Voit aina tarvittaessa tuulettaa asuntoasi. Talvella tai kun asuntoa muuten lämmitetään pattereilla, tuuleta lyhyesti, ikkunat tai parvekkeen ovi 5–10 minuuttia kunnolla auki. Lyhyt ja tehokas tuuletus on taloudellisempaa kuin ikkunoiden ja ovien pitäminen auki pitkään. Älä tuuleta asuntoasi rappukäytävään.  

Siitepölykauden alkaessa alkuvuodesta kannattaa allergisten rajoittaa tuulettamista. Siitepölyt kulkeutuvat helposti avoimista ikkunoista ja ovista sisätiloihin.

Hekan asuntoon ei saa asentaa ilmalämpöpumppua. 

Hekan taloissa on joko painovoimainen tai koneellinen ilmanvaihto.

Näin pidät koneellisen ilmanvaihdon toiminnassa: 

 • Pidä ikkunanpuitteissa ja -karmeissa tai seinissä olevat raitisilmaventtiilit tai -aukot aina avoinna. Pakkasellakaan niitä ei saa täysin sulkea. Jos raitisilmaventtiilit on tukittu, järjestelmä voi imeä asuntoon korvausilmaa jopa viemäreistä. 
 • Älä muuta poistoilmaventtiilin asentoa. Se aiheuttaa häiriöitä ilmanvaihdossa. 
 • Puhdista raitisilmaventtiilit ja -aukot pölystä imuroimalla ne pehmeällä suulakkeella tai harjaamalla ainakin kaksi kertaa vuodessa. 
 • Poistoilmaventtiileihin kertyy pölyä ja rasvaa. Puhdista venttiilit lämpimällä vedellä, pesuaineella ja harjalla ainakin kaksi kertaa vuodessa. Venttiilin saat irti kiertämällä pyöreää kehikkoa vastapäivään. Kuivaa venttiilit ennen kuin asennat ne paikoilleen. 
 • Tee ilmanvaihdon pikatarkastus: Laita A4-paperinpala poistoilmaventtiilin päälle. Jos se imeytyy kiinni venttiiliin, poistoilmaventtiilin kautta virtaa ilmaa oikean suuntaisesti. 

Jos talossa on asuntokohtainen ilmastointilaite, Heka vaihtaa suodattimet tarpeen mukaan noin 2–4 kertaa vuodessa. 

Epäiletkö, että asuntosi ilmanvaihto ei toimi niin kuin sen pitäisi?

Ilmanvaihtojärjestelmän häiriön tunnusmerkkejä ovat: 

 • Hajut ja käryt eivät poistu asunnosta kohtuullisessa ajassa. 
 • Ikkunoiden sisäpinta huurtuu tai jäätyy, vaikka ikkunat on suljettu kunnolla. 
 • Kylpyhuone kuivuu hitaasti suihkun käytön jälkeen, vaikka lattia ja seinät on kuivattu lastalla ja ovi on jätetty raolleen. 
 • Asuntoon tulee hajua porraskäytävästä, vaikka ovet on suljettu kunnolla. 
 • Ilma suhisee oven raoista tai postiluukusta. 
 • Poistoventtiilit suhisevat häiritsevällä tavalla. 
 • Huoneilma on pian tuuletuksen jälkeen taas tunkkaista. 

Tarkasta, että kaikki asuntosi raitis- ja poistoilmaventtiilit ovat auki ja puhtaat. Jos venttiilit ovat auki ja puhtaat ja tilanne säilyy ennallaan, jätä vikailmoitus.