Vuokranmaksuongelmat

Muuttuvat elämäntilanteet voivat heikentää talouden tasapainoa. Vuokranmaksuvaikeuksiin on kuitenkin saavilla tukea. Jos vuokranmaksusi vaikeutuu, ole ajoissa yhteydessä Hekaan tilanteen ratkaisemiseksi.

Hekan asuntojen vuokrat erääntyvät maksettavaksi aina kuukauden 4. päivänä. Asukassivujen kohdasta Oma talous voit päävuokralaisena katsoa vuokran ja muiden maksujesi tiedot ja mahdolliset vuokra- tai muut velkasi Hekalle. Näet myös edelliset Hekalle suorittamasi maksut ja mahdolliset maksettavaksi tulleet erillislaskut. Asukassivujen kohdassa Viestit voit olla yhteydessä Hekaan vuokranmaksuun liittyvissä asioissa.

Toimi näin, jos sinulla on vaikeuksia maksaa vuokrasi ajallaan

Sovi maksusuunnitelmasta Hekan kanssa

Jos sinulla on tilapäisiä vaikeuksia maksaa vuokraasi tai muita maksujasi Hekalle ajallaan, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Sinun on mahdollista sopia vuokran maksamisesta osissa. 

Ole yhteydessä maksusuunnitelman tekemiseksi jo ennen kuin vuokranmaksusi on myöhässä. Kun otat ajoissa yhteyttä, voit välttyä käräjäoikeuskäsittelyltä ja oikeudenkäyntikuluilta.

Tarkista oikeutesi Kelan tukiin

Jos sinulla on vaikeuksia maksaa vuokraasi, selvitä Kelalta mahdollisuutesi saada asumis- tai toimeentulotukea. Kelan sivuilla on laskuri , jonka avulla voit arvioida, oletko oikeutettu asumistukeen. Kelan sivuilla voi myös täyttää asumistukihakemuksen.

Varaa aika asumisneuvojalle

Sinulla on mahdollisuus kartoittaa tarkemmin omaa taloudellista tilannettasi asumisneuvojan kanssa. Asumisneuvoja voi auttaa esimerkiksi selvittämään, oletko oikeutettu Kelan maksamiin etuuksiin tai tukiin sekä ratkomaan muita mahdollisia asumiseen ja vuokranmaksuun liittyviä haasteita.

Vuokravelka voi johtaa vuokrasopimuksen päättymiseen

Jos et maksa vuokria ajallaan tai noudata Hekan kanssa tekemääsi maksusopimusta, käynnistämme oikeudellisen perinnän eli haemme käräjäoikeudelta tuomiota vuokrasopimuksen purkamiseksi ja häädön toteuttamiseksi. Saat Hekalta maksukehotuksen ja kirjeen, jossa kerrotaan Hekan aikomuksesta käynnistää oikeudellinen perintä.

Myös jatkuva vuokravelka tai toistuva myöhästely vuokran maksamisessa voivat johtaa vuokrasopimuksen päättymiseen. Jos osa vuokrastasi on jatkuvasti maksamatta tai maksat vuokran jatkuvasti räikeästi myöhässä, lähetämme tässäkin tilanteessa perintäkirjeen, jossa sinua kehotetaan korjaamaan asia. Jos et korjaa vuokranmaksukäyttäytymistäsi, asia etenee lopulta oikeuteen.

Jos velkasi etenee käräjäoikeuden käsittelyyn saakka, saat tarvittaessa Hekalta neuvontaa. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Perinnän vaiheet

 1. 1
  Asukas ei reagoi perintäkirjeisiin tai muihin yhteydenottoihin.
 2. 2
  Heka vie asian käräjäoikeuteen.
 3. 3
  Asukas saa haasteen käräjäoikeudesta.
 4. 4
  Häätötuomio käräjäoikeudesta. Merkintä asukkaan luottotietoihin.
 5. 5
  Heka siirtää häätötuomion ulosottoon.
 6. 6
  Häätö, asuminen Hekan asunnossa päättyy. Velkojen perintä ulosotossa.