Asukasdemokratia
Hekalla on laaja asukasdemokratiajärjestelmä ja monipuolista asukastoimintaa. Asukasdemokratia antaa asukkaille päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuuksia omaa asumista ja pihapiiriä koskevissa asioissa sekä lisää asukkaiden asumisviihtyvyyttä, yhteisöllisyyttä ja turvallisuutta.
Asukasdemokratian tarkoituksena on turvata yhteishallinnossa riittävä ja oikea-aikainen tiedonkulku asukkaiden ja Hekan välillä.
Yhteishallintolain ja vuokralaisdemokratiasäännön päivitys
Hekan vuokralaisdemokratia pohjautuu yhteishallintolakiin ja Hekan vuokralaisdemokratiasääntöön. Uusi yhteishallintolaki tulee voimaan 1.1.2024. Lain päivityksen myötä päivittyy myös Hekan vuokralaisdemokratiasääntö, joka jatkossa tunnetaan nimellä asukasdemokratiasääntö.
Vaikka varsinainen sääntö tulee voimaan 1.1.2024, syksyn 2023 asukkaiden kokouksissa tehdään valinnat jo uuden säännön mukaan.
Vuokralaisdemokratiasäännön päivityksen yhteydessä myös jotkut nimikkeet muuttuvat.
- Jatkossa talotoimikunta on asukastoimikunta.
- Jatkossa vuokralaistoimikunta on aluetoimikunta.
- Jatkossa vuokralaisneuvottelukunta on asukasneuvottelukunta.
Tällä sivulla käytetään uusia nimikkeitä.
Hekan asukasdemokratiajärjestelmä
Hekan asukasdemokratiajärjestelmä toimii kolmella tasolla:
- Kaikilla kohteilla on asukkaiden kokouksen valitsema asukastoimikunta.
- Asukastoimikunnan edustajat muodostavat aluetoimikunnan. Hekassa aluetoimikunta toimii vuokrantasausalueen asukastoimikuntien yhteen kokoajana, tiedonvälittäjänä ja kouluttajana. Aluetoimikuntia on yhteensä 21.
- Hekan kaikkia asukkaita edustaa asukasneuvottelukunta, jossa on jäseninä kunkin aluetoimikunnan edustajia.
Lisäksi asukkailla on omat edustajansa Hekan hallituksessa ja Heka-tason yhteistyöelimessä.
Kohdetasolla yksi tärkeimmistä asukasdemokratiaelimistä on kaikille asukkaille avoimet asukkaiden kokoukset. Kokouksissa keskustellaan omaan kotitaloon liittyvistä asioita, ideoidaan yhteistä tekemistä ja päätetään asukastoiminnan määrärahan käytöstä. Asukkaiden kokouksessa valitaan myös henkilöt asukastoimikuntaan. Vaihtoehtoisesti voidaan valita luottamushenkilö ja tälle varahenkilö.
Lisätietoa asukasdemokratiasta saat yhteishallintolaista ja siihen perustuvasta Hekan asukasdemokratiasäännöstä. Voimassa oleva yhteishallintolaki löytyy täältä ja 1.1.2024 voimaan tuleva yhteishallintolaki on täällä.
Erityisen aktiivisilla asukkailla on mahdollisuus osallistua myös Hekan ja asukkaiden yhteishallintoelimiin.
Hekan asukkaiden yhteistyöelimet
Asukastoimikuntaan kuuluu puheenjohtaja ja asukkaiden valitsemat jäsenet ja varajäsenet.
Asukastoimikunta päättää yhteisten autopaikkojen, saunojen, pesutupien ja vastaavien tilojen jakamisperiaatteista. Lisäksi toimikunta voi järjestää erilaisia tilaisuuksia, tapahtumia ja koulutuksia.
Aluetoimikunnassa on jäsenenä asukastoimikunnan keskuudestaan nimeämä jäsen ja varajäsen tai luottamushenkilö tai luottamushenkilön varajäsen jokaisesta kohteesta.
Aluetoimikuntien tehtävänä on toimia alueensa asukastoimikuntien yhteen kokoajina, tiedonvälittäjinä ja kouluttajina. Aluetoimikunnan yhteyshenkilöt voit katsoa hekalaiset.fi -sivustolta.
Kunkin aluetoimikunnan kulloinkin valitsemat jäsenet ja varajäsenet muodostavat asukasneuvottelukunnan, joka toimii aluetoimikuntien ja Hekan asukkaiden yhteisenä edustajana.
Asukasneuvottelukunta edistää ja kehittää asukasdemokratiaa ja yhteishallintoa sekä tukee aluetoimikuntien toimintaa.
Asukasneuvottelukunta neuvoo ja ohjeistaa asukkaita asukasdemokratiasäännön käytännön soveltamisessa. Käytännön ohjeet eivät saa olla ristiriidassa yhteishallintolain ja Hekan asukasdemokratiasäännön kanssa.
Asukasneuvottelukunta tekee Helsingin kaupungille lopullisen ehdotuksen ehdokkaista Hekan hallituksen varsinaisiksi jäseniksi sekä valitsee asukkaiden kokousten asettamista ehdokkaista Hekan talouden ja hallinnon valvojan.
Tämänhetkisen asukasneuvottelukunnan yhteyshenkilöt:
- vuokralaisneuvottelukunnan puheenjohtaja Tiina Backström
- varapuheenjohtaja Hans Duncker
- sihteeri Anne Vuori
- rahastonhoitaja Pirjo Salo
Asukasneuvottelukunnalla on verkkosivut osoitteessa www.hekalaiset.fi. Asukasneuvottelukunnalle voit lähettää sähköpostia osoitteeseen vnk.helsinki (at) gmail.com.
Heka-tason yhteistyöelin (aiemmin Heka-yte) on yhteishallintolain tarkoittama asukkaiden ja Hekan välinen yhteistyöelin. Se käsittelee Hekan koko asuntokantaa koskevia yhteishallintoasioita.
Yhteistyöelimen tehtävänä on edustaa Hekan asukkaita suhteessa Hekaan ja koota yhteen asukkaiden kokousten ja asukastoimikuntien näkökannat.
Heka-tason yhteistyöelin ei tee päätöksiä, mutta sillä on oikeus osallistua muun muassa talousarvion, PTS:n, tasaus- ja jyvitysperusteiden valmisteluun, ylläpitoa ja hoitoa koskevien sopimusten valmisteluun, perusparannuksiin ja uudistuksiin sekä muuhun asumiseen liittyvien palvelujen hankintaan.
Yhteistyöelimen jäseninä ovat Hekan toimitusjohtaja ja muita Hekan johtajia sekä viisi asukasjäsentä.
Tarvittaessa aluetoimikunnat järjestävät erikseen yhteydenpitoryhmän kokouksia, joihin Hekan edustajia pyydetään osallistumaan. Niissä on tarkoituksena käsitellä alueen tai kohteen yksityiskohtaisempia asioita.
Tarvittaessa aluetoimikunnat järjestävät erikseen yhteydenpitoryhmän kokouksia, joihin Hekan edustajia pyydetään osallistumaan. Niissä on tarkoituksena käsitellä alueen tai kohteen yksityiskohtaisempia asioita.
Helsingin kaupungin asunnot Oy:n hallituksessa on kaksi asukasjäsentä. Asukasneuvottelukunta tekee Helsingin kaupungille lopullisen ehdotuksen ehdokkaista Hekan hallituksen varsinaisiksi asukasjäseniksi.
Hekan hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hekan hallituksen jäsenet valitaan yhtiökokouksessa, joka pidetään keväisin, tilinpäätöksen jälkeen.
Asukkaiden kokouksella on oikeus valita vuokranmääritysyksikön talouden ja hallinnon valvoja.
Aluetoimikunta valitsee toiminta-alueensa talouden ja hallinnon valvojan (aiemmin aluevalvoja).
Asukasneuvottelukunta valitsee asukkaiden kokousten asettamista ehdokkaista yhden Hekan talouden ja hallinnon valvojan.
Valvojien tehtävänä on seurata ja tarkastaa Hekan talouden ja hallinnon hoitoa valvomansa toiminta-alueen osalta. Lisäksi valvojan tulee seurata ja tarkastaa oman toiminta-alueensa yhteishallinnon toimielimen määrärahojen käyttöä ja tilitystä.
Lain mukaan talouden ja hallinnon valvojien virallinen toimikausi on yksi kalenterivuosi, mutta asukkaat voivat valita valvojan pidemmäksikin aikaa halutessaan.