Asunnon ulkotilat ja varastot

Pidä asunnon parveke tai piha siistinä ja asuntoon kuuluva varasto lukittuna.

Parveke

Pidä parvekkeestasi huolta

 • Pidä parveke puhtaana ja roskattomana. Parvekkeelle ei saa kerätä palokuormaa lisäävää ja ympäristöä häiritsevää varastoitavaa tavaraa. Älä käytä parveketta varastona tai jätteiden säilytykseen.
 • Poista lumet talvisin mutta ole varovainen, kun lapioit lunta alas parvekkeelta. Tarkista, ettei parvekkeen alla ole ketään, ja varo rikkomasta parvekkeen pinnoitteita.
 • Parvekkeen pesu juoksevalla vedellä on kielletty.
 • Älä päästä roskia vedenpoistumisaukkoihin.
 • Älä pidä maalipintaisella parvekelattialla märkiä mattoja, koska ne vaurioittavat maalipintaa.
 • Jos parvekkeesi on lasitettu, puhdista lasit säännöllisesti, jos voit tehdä sen turvallisesti. Asukas vastaa myös kiinteiden parvekelasien ulkopintojen pesusta.
 • Älä polta ulkotulia parvekkeella – ne voivat aiheuttaa tulipalon.
 • Sijoita kukkalaatikot kaiteiden sisäpuolelle niin, etteivät ne pääse putoamaan.
 • Aurinkovarjot ja muut vastaavat suojavarusteet on kiinnitettävä huolellisesti. Älä kuitenkaan poraa reikiä parvekkeen rakenteisiin.
 • Huolehdi, etteivät lapset tai lemmikit kiipeile parvekkeella.
 • Älä pudistele tai harjaa vaatteita ja muita tekstiilejä kaiteiden ulkopuolella niin, että roskat ja pöly lentävät tuulen mukana alempien kerrosten parvekkeille.
 • Älä heitä tupakantumppeja alas parvekkeelta.
 • Jos parvekkeesi ovet ovat puurunkoiset, älä pidä niitä jatkuvasti auki, sillä ne voivat vaurioitua.
 • Lintujen, oravien ja muiden luonnonvaraisten eläinten ruokkiminen on kielletty parvekkeilla.

Omien parvekelasien ja kissaverkkojen asentaminen

Parvekelasien asentaminen omatoimisesti omalla kustannuksella ei valitettavasti ole sallittua. Kissan tai muun lemmikin karkailun estämiseksi parvekkeelle voit asentaa tarkoitukseen tehdyn valmiin niin sanotun kevytverkon, joka ei vaadi pysyvää kiinnittämistä parvekerakenteisiin.

Asuntopiha

Jos asuntoosi kuuluu piha, huolehdit itse siihen liittyvistä töistä, kuten puhtaanapidosta, lumitöistä, nurmikon hoidosta ja muista vihertöistä. Voit istuttaa maahan omalle pihallesi kukkia, vihanneksia ja yrttejä, mutta et pensaita, puita tai talon rakenteisiin kiinnittyviä köynnöksiä.

Pois muuttaessasi jätä omat istutukset korvauksetta paikalleen tai palauta piha alkuperäiseen kuntoon.

Lintujen ja muiden luonnonvaraisten eläinten ruokkiminen on kielletty, sillä niille tarkoitettu ruoka houkuttelee pihalle myös rottia ja muita tuholaisia.

Irtaimistovarastot

Asuntoon kuuluu erillinen asunnon mukaan numeroitu irtaimistovarasto. Varaston ovessa on lukkoraudat valmiina riippulukolle, joka sinun pitää itse hankkia.

Varasto kannattaa pitää lukittuna tyhjänäkin, sillä se ehkäisee tilan väärinkäytöksiä. Irtaimistovarastoissa säilyttämäsi omaisuus on omalla vastuullasi.

Lämmittämättömissä varastotiloissa ei kannata säilyttää kosteudelle altista tavaraa. Hyvä konsti välttää vaurioita vesivahingon sattuessa on sijoittaa kellarissa säilytettävä omaisuus noin 10 senttimetriä korkealle alustalle. Älä säilytä varastossa palavia nesteitä tai kaasuja. Voit säilyttää varastokomerossasi enintään yhden sarjan auton renkaita.

Pois muuttaessasi tyhjennä asuntoosi kuuluvat komerot ja varastot.

Talouskellarit

Vanhemmissa rakennuksissa asuntoon voi kuulua asunnon mukaan numeroitu jäähdytetty talouskellarikomero. Se on tarkoitettu vain elintarvikkeiden säilyttämiseen. Hanki kellarikomeron oveen oma riippulukko ja pidä ovi lukittuna.