Omatoimiremontit

Voit tehdä kodissasi pientä pintaremonttia, jos olet saanut siihen Hekalta luvan.

Voit luvan saatuasi maalata seiniä ja asentaa uuden laminaatti- tai vinyylilattian. Muita remontteja ei ole sallittua tehdä.

Asukas vastaa omatoimiremontin kustannuksista, ellei erikseen muuta sovita. Jos asunnossa tehtävien korjausten tai muun vastaavan syyn vuoksi joudutaan myöhemmin esimerkiksi purkamaan asukkaan asentamaa lattiaa tai maalaamaan asukkaan maalaamaa seinää, Heka ei ole korvausvelvollinen. Korvausvelvollisuutta ei synny myöskään asukkaan muuttaessa pois asunnosta.

Hae ensin lupa omatoimiremonttiin

Hae lupa omatoimiremontille ennen kuin aloitat remontoinnin. Hae lupaa Hekan asukassivuilla (Palvelupyynnöt – Hae lupa omatoimiseen remonttiin). Lupa ja sen hakeminen eivät maksa mitään.

Heka voi olla myös antamatta lupaa muutostöille. Esimerkiksi alle kaksi vuotta sitten valmistuneissa taloissa ja vastaremontoiduissa taloissa omatoimiremontit eivät ole sallittuja.

Tarkastamme asunnon ennen luvan antamista ja omatoimiremontin valmistumisen jälkeen. 

Maalaustyöt ja maalauspaketti

Voit maalata asuntosi kuivien tilojen maalipintaisia seiniä luvan saatuasi. Kattoa, kiintokalusteita tai tapetoituja seiniä ei saa maalata. Myöskään kylpyhuoneessa ei saa maalata.

Maalin pitää olla vesiohenteista ja päästöluokaltaan vähintään M1.

Työnjohtaja käy tarvittaessa tarkastamassa maalauksen lopputuloksen.

Heka tarjoaa maalauspaketin

Jos olet asunut asunnossa yhtäjaksoisesti vähintään viisi vuotta tai olet ottanut asunnon vastaan ilman Hekan teettämää pintaremonttia, saat maalauspaketin Hekalta ilmaiseksi. Maalauspaketti voidaan antaa myös keskinäisten asunnonvaihtojen yhteydessä.

Hekan maalauspaketti sisältää: 

 • 9 litraa maalia (sävytys: maalarin valkoinen). Isoon perheasuntoon maalia voidaan antaa 2 x 9 litraa. 
 • Heka-pakin, joka sisältää telan, pensselin, rajaajan, suojamuovin, teippiä, pikatasoitetta, lastan, hiomapaperia, maalausastian, maalausohjeen ja maalinpesuainetta. 

Maalauspaketin maalille on myönnetty Joutsenmerkki tai EU-ympäristömerkki. Maalilla on aina M1-luokitus ja mahdollisesti myös vähäpäästöisyydestä kertova Allergia- ja astmaliiton tunnus.

Maali on vesiohenteista seinämaalia, jolla ei voi maalata kattoa, tapetti- tai märkätilan seiniä tai kiintokalusteita. Maali soveltuu betoni-, rappaus-, tasoite-, kipsi-, lastu- ja puukuitulevypintojen maalaukseen purkissa olevan käyttöohjeen mukaan. 

Toimi näin:

 1. Hae lupaa omatoimiremonttiin asukassivuilla.
 2. Työnjohtaja käy tarkistamassa asunnon kunnon ja voi myöntää luvan maalaustyölle.
 3. Hekalta tehdään tilaus tarvikkeista sopimusmyymälään.
 4. Hae tämän jälkeen maalauspaketti ilmoitetusta myymälästä.

Kohdat 3 ja 4 jäävät pois, jos hankit tarvikkeet omalla kustannuksellasi.  

Laminaatin tai vinyylilankun asentaminen

Kun haet lupaa laminaatin tai vinyylilankun asennukselle, tarkastamme asunnon kunnon ja varmistamme, että asennettava laminaatti on riittävän laadukasta. Huonolaatuinen laminaatti tai puutteellinen asennus voivat esimerkiksi aiheuttaa tarpeettoman erottuvien kopinaäänien kantautumista naapuriin.

Laminaattiasennuksessa on huomioitava riittävä askeläänieristys: laminaatin laatuluokan on oltava vähintään 32. Asennuksessa on noudatettava valmistajan ohjeita. Työnjohtaja käy tarkastamassa asennustyön lopputuloksen.

Asukas vastaa laminaatti- tai vinyylilattian kunnossapidosta ja sitoutuu pois muuttaessaan tarvittaessa ennallistamaan lattian omalla kustannuksellaan.

Pienemmät asennukset ja muutostyöt

Omassa asunnossasi voit aina esimerkiksi:

 • Kiinnittää tauluja, peilejä ja lamppuja seiniin taulukoukuilla tai vastaavilla kiinnikkeillä maltillisen määrän. Näiden poistamisesta aiheutuvat pienet reiät ovat normaalia kulumista eikä niitä tarvitse paikata.
 • Kiinnittää kattoon omia valaisimiasi.
 • Poistaa välioven ja viedä sen varastoon. Jos muutat pois, palauta väliovi paikalleen.
 • Vaihtaa ehjän WC-istuimen kannen mieluisaasi ilman Hekan lupaa.

Jos suunnittelet hieman suurempia muutostöitä tai asennuksia, ota etukäteen yhteyttä asiakaspalvelumme. Esimerkiksi näiden töiden tekemiseen tarvitset etukäteen kirjallisen luvan:

 • kynnyksen poistaminen
 • ovisilmän hankinta ja korjaus
 • turva- ja varmuuslukot, varmuusketju
 • oman liesituulettimen asennus
 • oman liesikuvun asennus
 • keittiön tasovalaisimen vaihto mieluisaan, tasovalaisimen lisääminen
 • lisäpistorasiat.