Jätetilat ja lajittelu

Huolellinen lajittelu pienentää jätehuollon kustannuksia, sillä lajitellun jätteen keräyksestä peritään Hekalta pienempi maksu kuin sekajätteestä. Jokainen on itse vastuussa omien sähkölaitteiden, elektroniikan, huonekalujen, tekstiilien ja vastaavien jätteiden asianmukaisesta kierrätyksestä.

Tutustu lajitteluohjeisiin

Mikä roska kuuluu mihinkin astiaan? Mitä tehdä sellaisille jätteille, joille ei ole sopivaa astiaa kotitalon jätetilassa? Tutustu lajitteluohjeisiin HSY:n sivuilla. Sieltä saat tietoa myös kierrätyspalveluista Helsingissä.

Noudata lajitteluohjeita

Hekan talojen jätetiloissa on erilliset astiat biojätteelle, paperille, kartongille, lasille, metallille, muovipakkauksille ja sekajätteelle. Järjestyssääntöjen mukaan jätteet on vietävä niille varattuihin paikkoihin ja lajittelusta annettuja ohjeita on noudatettava. Jäteastioiden ulkopuolelle jätetyistä tavaroista ja roskapusseissa laskutetaan Hekaa erikseen.

On monta hyvää syytä lajitella:

  • Lajitellun jätteen keräys on sekajätettä edullisempaa. Huolellinen lajittelu pienentää jätehuollon kustannuksia, jotka vaikuttavat osaltaan asukkaiden vuokriin.
  • Omaan roska-astiaansa lajitellut kierrätyskelpoiset jätteet päätyvät hyötykäyttöön esimerkiksi teollisuuden raaka-aineiksi. Säästät luonnonvaroja pienillä arkisilla teoilla.
  • Väärin lajitellut jätteet ja jäteastioiden viereen hylätyt isot esineet, kuten huonekalut ja elektroniikka, aiheuttavat ylimääräisiä siivouskuluja, jotka heijastuvat myös vuokriin.
  • Vaarallinen jäte, kuten patterit, akut, energiansäästölamput, maalit, liuottimet ja uudenvuodentinat ovat väärään paikkaan päätyessään uhka terveydelle ja ympäristölle.

Jätetilat

Jätetila on tärkeää pitää siistinä, sillä roska-astioiden ulkopuolelle jätetyt biojätteet houkuttelevat paikalle rottia. Siivoton jätepiste on myös hygieniariski eikä tee roskien viemisestä kovin mukavaa. Jätetilaan tuotujen tavaroiden ja astioiden ulkopuolelle jätettyjen roskapussien poiskuljetus aiheuttaa Hekalle ylimääräisiä kustannuksia.

Toimi jätetilassa näin:

  • Sulje sekajätepussi, jotta roskat eivät lentele pussista jätetilaan tai pihalle.
  • Pakkaa biojäte maatuvaan pakkaukseen, kuten sanomalehtipaperiin, paperipussiin tai kaupasta ostamaasi biojätepussiin.
  • Pura tai litistä kartonki- ja pahvipakkaukset, ja pakkaa ne sisäkkäin. Näin keräysastiat täyttyvät tiiviisti, eikä jäteauton tarvitse kuljettaa ilmaa.
  • Sulje jäteastian kansi, jotta roskat pysyvät astiassa eivätkä houkuttele rottia tai muita eläimiä.
  • Lähimpänä jätehuoneen ovea olevat roska-astiat täyttyvät yleensä ensimmäisenä. Jos jätehuoneessa on useampi astia samalle jätelajille, täytä niitä tasaisesti.
  • Käytöstä poistetut huonekalut, kodinkoneet tai muut isot esineet sekä vaarallinen jäte eivät kuulu jätetilaan. Lue HSY:n sivuilta , mihin niitä voi viedä.

Ongelmia jätetilassa?

Jäteastioiden oikea tyhjennysrytmi auttaa pitämään jätetilan siistinä ja säästää jätehuollosta aiheutuvia kustannuksia. Jos jäteastioita tyhjennetään mielestäsi liian harvoin tai liian usein, jäteastia on jäänyt tyhjentämättä tai jätetilan valaisin, ovi tai jäteastia on rikkoutunut, tee siitä vikailmoitus. 

Eroon huonekaluista ja muista isommista jätteistä

Tiesitkö, että jäteastioiden ulkopuolelle jätetyistä tavaroista ja roskapusseissa laskutetaan Hekaa erikseen? Televisioiden, patjojen, kahvinkeittimien ja muiden kiinteistön jäteastioihin kuulumattomien esineiden poistaminen aiheuttaa vuosittain merkittävän kustannuserän, joka heijastuu vuokriin.

Jokainen on itse vastuussa omien sähkölaitteiden, elektroniikan, huonekalujen, tekstiilien ja vastaavien jätteiden asianmukaisesta kierrätyksestä. Niitä ei saa jättää jätetiloihin eikä pihatalkoolavoille.

Tarpeettomaksi käyneet käyttökelpoiset tavarat kannattaa myydä tai lahjoittaa eteenpäin esimerkiksi Kierrätyskeskuksen tai somen kierrätysryhmien kautta. Jos tavara on rikki tai muuten käyttökelvoton, katso HSY:n sivuilta , minne voit toimittaa sen kierrätettäväksi.  

Tutustu kohteesi jätetietoihin

Verkkosivujemme kohdesivuilla ja asukassivuilla voit tutustua kohteesi jätemääriin, jätehuollon kustannuksiin ja jäteastioiden tyhjennyspäiviin. Tiedot eivät näy jätepistekohtaisesti, vaan koko kohteen tiedot näkyvät samassa diagrammissa tai taulukossa.

Jätetietoja ei näy jätteiden putkikeräyskohteissa (IMU, RODE ja RÖÖRI). Näitä on lähinnä Jätkäsaaressa, Kalasatamassa ja Kruunuvuorenrannassa.