Asiakaspalvelumme sulkeutuu vappuaattona 30.4. kello 14 ja on kiinni vappupäivänä 1.5. Asiakaspalvelun ollessa kiinni, soita kiireelliset vikailmoitukset päivystysnumeroon 09 5767 3100.

Eskolantie 4:ssä Pukinmäessä varastoidaan aurinkoenergiaa

Hekan kohteeseen Eskolantie 4 asennettiin ensin aurinkopaneelit katolle ja nyt alkuperäiskäytöstä poistetuista Tesla-sähköauton akuista koottu energiavarasto.

08.12.2022 14:51
Mustapintainen puukerrostalo, jonka julkisivussa keltaisia yksityiskohtia.

Aurinkovoimala on tuttu juttu Hekan uudiskohteiden ja peruskorjattujen kohteiden katoilla, sillä Hekalla on kohteissaan tällä hetkellä yhteensä noin 40 aurinkovoimalaa. Vuonna 2015 valmistunut, kahden puukerrostalon muodostama Eskolantie 4 sai tänä vuonna ensin aurinkopaneelit katolleen ja nyt alkuperäiskäytöstä poistetuista Tesla-sähköauton akuista kootun energiavaraston.

Vastaavia sähkövarastoja on jo käytössä muun muassa teollisuuskiinteistöissä ja muissa kaupallisissa tiloissa, mutta Eskolantie 4 on ainakin Suomen ensimmäinen kokonainen asuinkerrostalo, joka saa virtaa Teslan akuista.   

Energiavaraston on rakentanut suomalainen startup-yritys Cactos. Heka ja Cactos löysivät toisensa Hekan EU-rahoitteisen HELENA-hankkeen innovaatio-ohjelman kautta. Eskolantie 4:n aurinkopaneelijärjestelmä kerää sähköä enemmän kuin rakennuksessa kuluu. Ylijäävä sähkö on järkevää varastoida niitä hetkiä varten, kun aurinkoenergiaa ei ole tarjolla. Sähkön varastoiminen mahdollistaa myös kysyntäjoustoon osallistumisen. 

Sähkökatkon aikana energiavarasto turvaa kiinteistösähköön liitettyjen kriittisimpien järjestelmien kuten ilmanvaihdon, lämmityksen ja yleisten tilojen valaistuksen toimivuuden.

Kolmiosainen kaappimainen laite, jonka etupaneelissa kennomaista kuviointia.
Energiavarasto on noin puolentoista jääkaappipakastimen kokoinen laite. Kuva: Cactos