Asiakaspalvelumme on suljettu perjantaina 24.5.2024. Ilmoita kiireelliset vikailmoitukset päivystysnumeroon 09 5767 3100. Voit hoitaa asiointia asukassivuilla.

Kirjaudu asukassivuille

Vuokrasopimusten yhtenäistäminen

Heka yhtenäistää vuokrasopimukset vaiheittain vuoteen 2026 mennessä. Vuokrasopimuksia päivitetään siten, että jatkossa kaikilla vuokralaisillamme on samat vuokrasopimuksen ehdot.

Tältä sivulta saat tietoa vuokrasopimusten yhtenäistämisen aikataulusta ja yhtenäistämisen aiheuttamista muutoksista asumiseesi sekä ohjeet uuden vuokrasopimuksen allekirjoittamiseen.

Tällä sivulla

Tästä on kyse

 • Heka yhtenäistää vuokrasopimuksensa vaiheittain kesään 2026 mennessä.
 • Odota yhteydenottoa Hekalta: saat meiltä kirjeen kotiisi, kun vuokrasopimuksesi yhtenäistäminen on ajankohtaista. Sinulle tehdään nykyiseen asuntoosi uusi vuokrasopimus, joka korvaa aiemman vuokrasopimuksesi. Kerromme asiasta etukäteen myös kohteesi asukastoimikunnalle.  
 • Asumisesi Hekalla samassa kodissa jatkuu, kun allekirjoitat uuden vuokrasopimuksen.
 • Yhtenäistämisellä muutetaan vuokrasopimuksen ehtoja, jotka koskevat sisätupakointia, vesilaskutusta, muuttopäivää, jyvitystä, vastuuta asunnon ulkotilojen hoidosta, vahingonkorvauslaskutusta ja tietosuojaa. 
 • Yhtenäistäminen ei liity vuokrankorotuksiin tai Hekan säästöihin. Vuokrasopimusten yhtenäistäminen ei vaikuta asuntojen vuokriin.

Vuokrasopimusten yhtenäistäminen lisää asukkaiden yhdenvertaisuutta

Hekan vuokrasopimuskanta on hyvin kirjava, eikä sitä ole aiemmin päivitetty yhdenmukaiseksi. Esimerkiksi tupakointia, vesilaskutusta ja muuttopäivää koskevat sopimusehdot vaihtelevat riippuen siitä, milloin vuokrasopimus on tehty. Vuokrasopimusten yhtenäistäminen on tarpeellista, jotta kaikki sopimukset vastaisivat nykylainsäädännön vaatimuksia.

Tavoitteena tyytyväisemmät asukkaat

Yhtenäistämisellä tavoitellaan parempaa asumisviihtyvyyttä, kun kaikilla asukkailla on yhtenäistämisen jälkeen samat vuokrasopimuksen ehdot.

Yhtenäistämisen tarpeessa on noin 34 000 vuokrasopimusta eli enemmistö Hekan asukkaiden vuokrasopimuksista. Yhtenäistäminen ei koske asukkaita

 • joiden vuokrasopimus on alkanut 1.1.2022 tai sen jälkeen, sillä näissä sopimuksissa ehdot ovat jo uuden vuokrasopimusmallin mukaiset
 • jotka asuvat kohteessa, jossa alkaa peruskorjaus vuonna 2025 tai 2026.

Asumisesi Hekalla jatkuu, kun allekirjoitat uuden vuokrasopimuksen

Kotisi Hekalla säilyy vuokrasopimusten yhtenäistämisestä huolimatta. Sinulle tehdään nykyiseen asuntoosi uusi vuokrasopimus, joka korvaa aiemman vuokrasopimuksesi. Asuminen ja vuokrasuhde siis jatkuvat keskeytyksettä, kun allekirjoitat uuden vuokrasopimuksen määräaikaan mennessä. Vuokrasopimus allekirjoitetaan ensisijaisesti sähköisesti.

Odota kirjettä Hekalta

Vuokrasopimukset yhtenäistetään vaiheittain. Kun yhtenäistäminen etenee sinun asuinalueellesi, saat Hekalta kirjeen, jossa on ohjeet uuden vuokrasopimuksen allekirjoittamiseksi. Päivitämme samalla myös yhteystietosi ajan tasalle.

Yhtenäistäminen muuttaa vuokrasopimuksen olennaisia ehtoja, mikä edellyttää myös vuokralaisen suostumusta. Jos et hyväksy uusia vuokraehtoja ja kieltäydyt allekirjoittamasta uutta vuokrasopimusta, Heka irtisanoo vuokrasopimuksesi. Heka tarjoaa irtisanomisaikana sinulle mahdollisuuden allekirjoittaa uuden vuokrasopimuksen uusine vuokraehtoineen. Jos et allekirjoita irtisanomisaikana uutta vuokrasopimusta, asumisesi Hekalla päättyy irtisanomisajan jälkeen. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta.

Yhtenäistämisen aikatauluarvio

Yhtenäistäminen tehdään siten, että ensimmäiset päivitetyt vuokrasopimukset tulevat voimaan 1.9.2024 ja loput tämän jälkeen vaiheittain viimeistään 2026. Arvio yhtenäistämisen aikataulusta:

Näin allekirjoitat uuden vuokrasopimuksen

 • Saat Hekalta kirjeitse ohjeet

  Saat asunnon päävuokralaisena Hekalta kirjeen kotiisi, kun uuden vuokrasopimuksen allekirjoittaminen on sinulle ajankohtaista. Kirjeessä on ohjeet uuden vuokrasopimuksen allekirjoittamiseksi. Jokaiselle päävuokralaiselle jaetaan oma kirje.

 • Ilmoita ajantasaiset yhteystietosi Hekalle

  Tarvitsemme asunnon päävuokralaisten ajantasaiset sähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot vuokrasopimuksen sähköistä allekirjoittamista varten. Ilmoita yhteystietosi meille kirjeessä olevien ohjeiden mukaisesti.

 • Allekirjoita uusi vuokrasopimus sähköisesti

  Kun olet ilmoittanut ajantasaiset yhteystietosi Hekalle, lähetämme sinulle ja mahdollisille muille päävuokralaisille uuden vuokrasopimuksen sähköisesti allekirjoitettavaksi. Uusi vuokrasopimus on voimassa vuokrasopimuksessa ilmoitetusta päivämäärästä alkaen, ja asumisesi jatkuu normaalisti.

Jos et ilmoita yhteystietojasi tai et allekirjoita uutta vuokrasopimusta, Heka irtisanoo vuokrasopimuksesi. Tarjoamme kuitenkin irtisanomisaikana sinulle mahdollisuuden allekirjoittaa uuden vuokrasopimuksen uusine vuokraehtoineen. Jos et allekirjoita irtisanomisaikana uutta vuokrasopimusta, asumisesi Hekalla päättyy irtisanomisajan jälkeen. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta.

Keskeisimmät muutokset vuokrasopimuksiin

Sisätupakointikielto kaikkiin Hekan vuokrasopimuksiin

Hekalla on edelleen paljon vuokrasopimuksia, joissa ei ole lainkaan tupakointikieltoa, ja kohteita, joissa on vain yleisiä tiloja koskevat tupakointikiellot​. Tupakointi onkin yksi vakioaihe Hekalle tulevissa ilmoituksissa, kun samassa talossa voi olla asuntoja, joissa osassa tupakointi on sallittu ja osassa kielletty. Tilanne on tupakointikieltojen osalta hyvin monimutkainen niin asukkaille kuin Hekan henkilökunnalle.

Heka on hakenut joihinkin kohteisiinsa myös tupakkalain mukaisia tupakointikieltoja, mutta menettely on hidas ja raskas. Vuokrasopimusten yhtenäistäminen on tehokkain ja nopein tapa saada samansisältöinen tupakointikielto kaikkiin Hekan asuntoihin.  Tupakointi on sallittu piha-alueella tai tontilla Hekan erikseen osoittamassa tupakointipaikassa, jos sellainen on mahdollista järjestää.  

Vuokrasopimusten yhtenäistämisen jälkeen kaikkiin Hekan vuokrasopimuksiin sisältyy tupakointikielto asunnossa sekä asuntoon kuuluvissa ulkotiloissa (kuten parvekkeella tai asuntopihalla), mikä lisää asukkaiden yhdenvertaisuutta. Sisätupakointikielto myös lisää asumisviihtyvyyttä, parantaa asumisterveyttä sekä vähentää tupakoinnin aiheuttamia vaurioita ja korjaustarpeita asunnoissa. Tupakointikielto vastaa Suomen tupakkalain tavoitteita.

Usein kysyttyä uudesta vuokrasopimuksesta

Usein kysyttyä sisätupakointikiellosta