Kodinkoneet ja sähkölaitteet 

Kaikissa asunnoissamme on perusvarusteina kylmäkalusteet ja liesi. Voit hankkia kotiisi tarpeen mukaan muita kodinkoneita.

Noudata kodinkoneiden ja kalusteiden käyttöohjeita ja puhdista ne säännöllisesti. Kodinkoneiden kunnossapitoon ja puhdistukseen saat neuvoja esimerkiksi Martoilta .  

Jos asunnon perusvarustukseen kuuluva kodinkone hajoaa, jätä siitä vikailmoitus.  

Jääkaappi ja pakastin 

Kaikissa Hekan asunnoissa on kylmäkaluste. Sen koko ja varustelutaso vaihtelee asuntokohtaisesti. 

Puhdista jääkaapin ja pakastimen tausta ja sulata pakastin säännöllisesti laitteen hoito-ohjeiden mukaisesti. Useimmat jääkaapit ovat automaattisulatteisia. Jos jääkaappi vaatii sulatuksen, se on syytä tehdä viimeistään silloin, kun huurretta on kertynyt puoli senttimetriä. 

Uusien kodinkoneiden energialuokitus:

  • jääkaappipakastin, energialuokka E 
  • jenkkikaappi, energialuokka F 
  • jääkaappi pakastelokerolla, energialuokka F. 

Vanhoissa laitteissa energialuokitus voi olla joku muu.

Liesi, uuni ja liesituuletin 

Kaikissa Hekan asunnoissa on uunillinen liesi, mutta lieden koko ja malli vaihtelee.  

Liedeltä on hyvä poistaa ruokaroiskeet heti, ja lieden tausta ja alusta on hyvä puhdistaa ainakin kahdesti vuodessa. Liesikuvun ja -tuulettimen huoltaminen ja rasvasuodattimen puhdistaminen on asukkaan vastuulla. Tarkista liesikuvun rasvasuodatin kerran tai pari kertaa kuukaudessa ja puhdista se tarvittaessa. Rasvoittunut suodatin häiritsee keittiön ilmanvaihtoa ja aiheuttaa palovaaran. Jos liedessä on metallinen rasvasuodattimen, voi sen pestä astianpesukoneessa. 

Kaasuhellat

Osassa Hekan asuntoja on kaasuhella, jossa sekä liedet että uuni toimivat kaasulla. Kaasu sisältyy asunnon vuokraan. 

Kaikkia kaasuhelloja käytetään mallista riippumatta samalla tavalla. Paina valitsemasi polttimen säätönuppia ja käännä se sen jälkeen suurimmalle teholle. Sytytä tämän jälkeen liekki ja paina painiketta yhtäjaksoisesti noin 10 sekuntia, jotta liekki vakiintuu. Sytytin voi olla erillinen tai integroitu laitteeseen.  

Saat tarkemmat käyttöohjeet valmistajan, maahantuojan tai myyjän verkkosivuilta. Hellan tyyppimerkinnän näet joko luukun reunasta, luukun alapuolella olevasta säilytyslaatikosta, lieden sivuosasta tai takaosasta.   

Kaasuhellan käyttö on turvallista. Polttimissa on termoelementillä varustettu liekinvarmistin. Jos liekki sammuu jostain syystä, kaasun tulo kyseisestä polttimesta lakkaa hetken kuluttua.  

Vain valtuutettu kaasuasentaja saa tehdä asennuksia ja korjauksia kaasuhellaan. Keittopoltinta ei saa koskaan käyttää tyhjillään ilman astiaa tai kodin lämmittämiseen.

Pesukoneiden asennus ja käyttö 

Astianpesukoneen saa asentaa vain alan ammattilainen. Vaikka työ saattaa vaikuttaa helpolta, voi se väärin tehtynä aiheuttaa vesivahingon, jota kotivakuutus ei korvaa.  

Tarkasta astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen letkut sekä letkujen ja liitosten kunto vuosittain. 

Jos hankkimasi astianpesukone viedään pois asunnosta, tulppaa liitäntään käytetyt vesijohtoputket ja viemärit asianmukaisesti.  

Jos asunnossasi ei ole liitäntähanoja pesukoneille, voit Hekan kirjallisella luvalla asennuttaa ne omalla kustannuksellasi. 

Turvallisuusohjeita pesukoneiden käyttöön 

  • Älä jätä pesukonetta päälle ilman valvontaa. 
  • Noudata käyttöohjeita. Seuraa koneen, letkujen ja liitäntöjen kuntoa. 
  • Avaa vesihana ennen kuin käynnistät pesuohjelman. 
  • Sulje vesihana ja katkaise virta jokaisen pesun jälkeen. 
  • Pyykki on paras kuivattaa talon pesutuvan kuivaushuoneessa. Jos kuivatat pyykkiä asunnossasi, huolehdi riittävästä tuuletuksesta. Vältä pyykin kuivattamista kalusteiden, ovien, ikkunoiden ja patterien päällä, sillä märkä pyykki aiheuttaa kosteusvaurioita. 

Lamput ja sulakkeet 

Sulakkeiden ja lamppujen (myös jääkaapin, uunin, liesikuvun ja liesituulettimen lamppujen) vaihto on asukkaan vastuulla. Jos asunnossasi on automaattisulakkeet, palauta lauennut sulake toimintaan palauttamalla kytkin normaaliasentoon. Palauta lauenneen vikavirtasuojan kytkin toiminta-asentoon. Suojamaadoitettuihin pistorasioihin saa kytkeä vain maadoitetun tai suojaeristetyn kojeen pistotulpan. 

Heka korjaa asunnon kiinteät valaisimet ja niiden kuvut sekä valaisimien kytkentä pisteet eli pistorasiat ja sokeripalat. Asukas vastaa muista kuin kiinteistä valaisimista ja kuvuista.  

Tv ja internet-yhteys 

Laajakaistayhteys sisältyy Hekalla vuokraan. Internet-yhteyksien järjestämiseen voi talosta riippuen olla erilaisia vaihtoehtoja. Talolaajakaistan perusnopeus on 10 mb/s.  

Voit halutessasi tehdä liittymä- ja muut palvelusopimukset suoraan valitsemasi operaattorin kanssa tai ostaa lisänopeutta talolaajakaistan sopimustoimittajalta. Hekalla on alueittain useita laajakaistasopimuksia, joten operaattori sekä lisäpalvelut ja hinnat vaihtelevat. Tarkista kohteesi operaattori asukassivuilta. 

Hekan talot kuuluvat kaapelitelevisioverkkoon (cable).  

Voit asentaa asuntokohtaisen lautasantennin vain Hekan luvalla. Lupa edellyttää, että 

  • antenni sijoitetaan kokonaan parvekkeen kaidelinjan sisäpuolelle eikä se häiritse alueen kaupunkikuvaa  
  • antennia ei saa kiinnittää talon katolle tai seinälle eikä talon rakenteisiin, ei edes kaiteisiin.  

Jos televisiosi toiminnassa on laitteesta tai toiminnastasi johtuvia häiriöitä, vastaat itse tarkastus- ja korjauskäyntien kustannuksista. 

Jos kodinkone hajoaa 

Jos asunnon perusvarustukseen kuuluva kodinkone hajoaa, Heka vaihtaa tilalle uudet. Jätä hajonneesta kodinkoneesta vikailmoitus

Jos olet itse hankkinut kotiisi muita kodinkoneita, esimerkiksi pesukoneen, vastaat itse hankkimasi kodinkoneen huollosta ja rikkoutuneiden tai muuten käytöstä poistettavien laitteiden kuljetuksesta kierrätykseen. Kodinkoneita tai muita sähkölaitteita ei saa jättää talon jätetilaan eikä muihin yhteisiin tiloihin.  

Katso ohjeet elektroniikkaromun kierrätykseen HSY:n sivuilta