Vår kundtjänst är stängt på Kristi himmelsfärdsdag 9.5. När kundtjänsten är stängt rings akuta felanmälningar till journumret 09 5767 3100.

Halloween-fester och gårdstalkon – aktiv boendeverksamhet förenar grannar i alla åldrar

På Tullbergsvägen i Nedre Malm finns en aktiv boendekommitté som ordnar evenemang där grannar kan bekanta sig med varandra med låg tröskel.

13.3.2024 08:38 | Skriven av: Mia Weckström | Foton av: Roni Rekomaa
Grannarna Linda Granström och Riina Puotsaari sitter bredvid varandra på en grå soffa. Granström har ljusa kläder på sig och hennes hår är uppsatt i knut. Puotsaari har svarta kläder och långt brunt hår. Båda har en kaffekopp i handen.
Boendekommitténs ordförande Linda Granström och kommitténs aktiva medlem Riina Puotsaari har tillsammans ordnat många slags evenemang i grannskapet.

Boendeverksamheten vid objektet på Tullbergsvägen 22 i Nedre Malm har börjat etablera sig. Objektet blev färdigt 2021.

– I början var det utmanande att få människor med, berättar boendekommitténs ordförande Riina Puotsaari.

Nu byter invånarna barns idrottsredskap och leksaker med varandra, och man väntar tillsammans på att lökblommorna som planterades på hösten börjar växa.

– Vi ordnar aktivt evenemang där alla är välkomna. Evenemangen kan omfatta allt från plantering av blomsterlökar till halloween-fester, berättar Puotsaari.

Barn förenar

En faktor som förenar många invånare på Tullbergsvägen är barn, eftersom största delen av invånarna är barnfamiljer. Man har därför försökt hitta på gemensamma aktiviteter på barnens villkor.

– Tack vare barnen har många föräldrar bekantat sig med varandra. Ibland kan den förenande faktorn vara till exempel hundar, berättar boendekommitténs aktiva medlem Linda Granström.

Hon har deltagit i ordnandet av många evenemang.

– Linda har varit en pådrivande kraft vid alla invånarevenemang. Varje hus behöver en person som Linda, säger Puotsaari.

Trots att fokuset i många evenemang ligger på barn, strävar man efter att beakta personer i alla åldrar i boendeverksamheten.

– Vi har planerat öppen verksamhet med låg tröskel på basis av invånarnas önskemål för att grannar ska kunna bekanta sig med varandra. För tillfället planerar vi ett evenemang där man fritt kunde besöka klubbrummet för att umgås och dricka kaffe tillsammans, berättar Puotsaari.

”Ingen ska vara ensam”

Enligt Puotsaari behöver alla kontakter i sitt liv.

– Det bästa är när man hittar dem på sin egen gård och har en grupp med vilken man kan göra saker tillsammans. Ingen ska vara ensam.

När man känner sina grannar skapar det utöver gemenskapsanda även trygghetskänsla. Det underlättar också kommunikationen i bostadsområdet.

– I olika problemsituationer söker barn i allmänhet bekanta vuxna. När man blir bekant med barnen är det lättare att gå igenom gemensamma regler med dem, berättar Puotsaari.

Puotsaari och Granström upplever att det är meningsfullt att delta i boendeverksamheten.

– Det är naturligt och lätt för mig att interagera med andra människor. Gemenskapen är trevlig, säger Granström.

– Boendeverksamheten skapar bra variation vid sidan av det egna arbetet och familjevardagen, tillägger Puotsaari.