De grundligt renoverade radhusen i Håkansåker ger gröna ramar för familjeliv  

En omfattande grundlig renovering på Husfolksvägen i Håkansåker blev färdig 1.3.2024. Bostäderna, som byggts på 1980-talet i mitten av ett grönt landskap uppdaterades till dagens standard med stil.

13.3.2024 13:13 | Skriven av: Sari Peltonen | Foton av: Roni Rekomaa
På bilden finns ett gult och ett ljusgrått hus fotograferade från innergården på Husfolksvägen 10. På gården finns snö. 
Radhusen på Husfolksvägen 10 är i olika färger.

Det parkliknande par- och radhusområdet på Husfolksvägen 10 (Perhekunnantie 10) omges en grön skog. Här och där bland husen växer fina gamla tallar. Det är så tyst att det är svårt att tro att vi är i Helsingfors, strax intill Tavastehusleden. De nyligen målade husen glöder i solen mot vårsnön. 

– Arkitekten fick leka med sitt färgsinne, myser huvudplanerare, arkitekt Veikko Ahonen från Alark Oy. Han planerade färgerna så att hus som ligger bredvid varandra är i olika färger. 

Renoveringen tog två år och under den förnyades också hustekniken, gårdarna, ytorna inne i bostäderna, dörrarna och fönstren. Numera rivs likadana radhus från 1980-talet ofta.  

– Det är fint att man satsade på renoveringen och skapade därmed en ny livscykel för husen, säger Ahonen. 

Exceptionellt renoveringsobjekt 

Endast 54 av Hekas över 500 objekt är radhus, så det var inte fråga om ett alldeles vanligt projekt. 

– Detta objekt omfattar totalt 77 bostäder i 25 separata byggnader, och yttermanteln och fasaden på varje byggnad renoverades. Ett höghus med fyra ytterväggar kan innehålla samma antal bostäder. Det fanns alltså mycket mer yta att renovera, berättar arkitekt Veikko Ahonen. Detta påverkade också kostnaderna för projektet. 

Även kraven på energieffektivitet är högre i radhus än i höghus. På Husfolksvägen förnyade man VVS-anordningarna och fönstren, och väggarna blev flera centimeter tjockare när man tillade mineralull i dem och tjocka brädor på fasaden. Energieffektiviteten förbättrades med 25 procent. 

På bilden finns ett omklädningsrum vid en bastu. Rummets väggar har målats gula. Rummet har ett stort fönster.
Omklädningsrummen vid husbasturna har målats med en glad gul målarfärg. Man kan svalka sig på en skyddad terrass.

Jämfört med ett höghusprojekt var arbetet vid objektet lättare med tanke på att man inte behövde lyfta upp materialen på tiotals meters höjd. Å andra sidan ligger husen på tre stora tomter, vilket innebar omfattande markarbeten och en trefaldig bygglovsprocess. Det krävde också mycket jobb att planera arbetena så att byggarna kunde röra sig i området och att man lyckades slutföra det tidigare arbetsskedet i tid innan det nästa inleddes. Slutligen blev renoveringen färdig klart före den utsatta tiden. 

Egen gård och närnatur 

Husfolksvägen 10, som har uppdaterats på ett högklassigt sätt, ger utmärkta ramar för familjeliv. Bostädernas väggar och tak målades rent vita och de gamla plastmattorna byttes ut mot vinylplankor. Skivväggarna i badrummen förnyades med stenmaterial och belades med plattor. Alla fasta möbler är nya, liksom även hushållsmaskinerna i köken.  

Varje bostad har en egen gård och varje bostad i två våningar dessutom en balkong eller terrass. Detta är ovanligt i Helsingfors. På de gemensamma, skyddade innergårdarna finns flera lekplatser för barn samt grillplatser, och i närheten av husen finns Centralparkens utmärkta möjligheter till friluftsliv. Efter en promenad i den fina miljön kan man bada bastu i husbastun. 

– Här kommer man att leva ett fridfullt, motionsfyllt familjeliv, förutspår arkitekt Veikko Ahonen. 

Till vänster på bilden finns ett kök. Bredvid köket finns ett annat rum. Rummen har inga dörrar. Bredvid kökets dörröppning finns dörren till badrummet.
Bostäderna är öppna och ljusa tack vare de ljusa färgerna och avlägsnandet av onödiga mellandörrar. Alla ytor i bostäderna har förnyats.