Vår kundtjänst är stängt på Kristi himmelsfärdsdag 9.5. När kundtjänsten är stängt rings akuta felanmälningar till journumret 09 5767 3100.

Dags att konkurrensutsätta elavtalet? 

Det lönar sig att konkurrensutsätta elavtalet då energipriserna stiger. Energimyndigheten erbjuder på webben ett lätt verktyg för jämförelse av priserna på elförsäljningsanbud.

08.12.2023 11:04 | Skriven av: Timo Hämäläinen | Foton av: iStock.com

Elavtalen kan behändigt jämföras med hjälp av Energimyndighetens verktyg på adressen www.sahkonhinta.fi . För jämförelsen behöver du endast postnumret till din boningsort och den årliga elförbrukningen i ditt hushåll. Årsförbrukningen ser du på din nuvarande elräkning eller på webbtjänsten hos ditt eget elbolag. Den kan även uppskattas med hjälp av exemplen på webbplatsen Sähkönhinta.  

Mätningssättet ”Allmänt” är färdigt valt i jämförelseverktyget. Den allmänna elen har alltid samma pris oberoende av förbrukningstidpunkt. Du kan också välja alternativet ”Säsong” eller ”Tid”. Säsongselen är förmånlig under andra tider än vintervardagar. Normalt är elen förmånlig kl. 22–07. Om du ändrar mätningssätt ändras samtidigt den aktuella förteckningen över försäljningsanbud jämte priser.  

Välj önskade energikällor och prissättningssätt 

Du kan ännu välja om den el du använder endast produceras med förnybara energikällor eller om du tillåter alla produktionssätt. Fundera även på om du vill ha el till börs- eller fast pris.  

Den som valt ett börsbundet elavtal kan minska sin elräkning genom att periodisera sin förbrukning till de förmånligaste timmarna på dygnet. Priset på börselen följer vanligtvis elbörsens partipris antingen på timnivå eller enligt månadsmedeltalet. I bästa fall är det genomsnittliga priset mycket lägre än hos de andra avtalstyper.  

– Oavsett vilket avtal som väljs är energisparandet det bästa sättet att minska elräkningen, påminner Kristel Pynnönen Andersson, jurist vid Konsumentförbundet. 

Om du på förhand vill veta den exakta storleken på din elräkning, återstår antingen ett avtal som gäller tills vidare eller ett tidsbundet avtal som dina alternativ.  

Elförsäljaren kan ändra priset på avtal som gäller tills vidare, men kunden ska underrättas om ändringen en månad innan den träder i kraft. Fördelen är att avtalet kan sägas upp med två veckors uppsägningstid. 

Priset i ett tidsbestämt avtal är fast till utgången av avtalsperioden. Nackdelen är att avtalet i allmänhet inte kan sägas upp mitt under perioden. 

Prova själv 

Jämför elavtal på adressen www.sahkonhinta.fi .