Olisiko aika kilpailuttaa sähkösopimus? 

Energian hintojen noustessa sähkösopimuksen kilpailutus kannattaa. Energiavirasto tarjoaa netissä helppokäyttöisen työkalun sähkön myyntitarjousten hintavertailuun.

07.12.2023 14:59 | Kirjoittanut: Timo Hämäläinen | Kuva: iStock.com
Kuvituskuvassa on sähköjohto setelitukun päällä.

Voit vertailla sähkösopimuksia kätevästi Energiaviraston työkalulla osoitteessa www.sahkonhinta.fi Vertailun tekemiseen tarvitset vain asuinpaikkasi postinumeron ja kotitaloutesi sähkön vuosikulutuksen. Vuosikulutuksen näet nykyisestä sähkölaskustasi tai oman sähköyhtiösi verkkopalvelusta. Voit myös arvioida sen Sähkövertailu-sivustolta löytyvien esimerkkien avulla.  

Vertailutyökalussa on valmiiksi valittuna mittaustavaksi ”Yleinen”. Yleissähkö on aina saman hintaista riippumatta kulutuksen ajankohdasta. Voit myös valita vaihtoehdon ”Kausi” tai ”Aika”. Kausisähkö on edullista muuna aikana kuin talviarkipäivisin. Tyypillisesti sähkö on edullista klo 22–07 välisenä aikana. Jos muutat mittaustapaa, samalla muuttuu esillä oleva myyntitarjousten luettelo hintoineen.  

Valitse haluamasi energialähteet ja hinnoittelutapa 

Voit vielä valita, tuotetaanko käyttämäsi sähkö vain uusiutuvilla energialähteillä vai sallitko kaikki tuotantotavat. Mieti myös, haluatko pörssi- vai kiinteähintaista sähköä.  

Pörssisidonnaisen sähkösopimuksen valinnut pystyy pienentämään sähkölaskuaan ajoittamalla kulutustaan vuorokauden edullisiin tunteihin. Pörssisähkön hinta seuraa sähköpörssin tukkuhintaa tyypillisesti joko tuntitasolla tai kuukausikeskiarvon mukaan. Sen keskihinta on parhaimmillaan paljon muita sopimustyyppejä pienempi.  

– Valitsitpa minkä tahansa sopimuksen, energiansäästö on paras keino sähkölaskun pienentämiseen, juristi Kristel Pynnönen Andersson Kuluttajaliitosta muistuttaa. 

Jos haluat tietää sähkölaskusi suuruuden tarkasti ennalta, vaihtoehdoksi jää joko toistaiseksi voimassa oleva sopimus tai määräaikainen sopimus.   

Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa sähkön myyjä voi muuttaa hintaa, mutta muutoksesta pitää ilmoittaa asiakkaalle kuukautta ennen sen voimaantuloa. Hyvä puoli on, että sopimuksen voi irtisanoa kahden viikon irtisanomisajalla. 

Määräaikaisen sopimuksen hinta on kiinteä sopimuskauden loppuun asti. Huono puoli on, että sopimusta ei yleensä voi irtisanoa kesken kauden. 

Kokeile itse 

Vertaile sähkösopimuksia osoitteessa www.sahkonhinta.fi