Vår kundtjänst är stängt på Kristi himmelsfärdsdag 9.5. När kundtjänsten är stängt rings akuta felanmälningar till journumret 09 5767 3100.

Årets Hekainvånare: “Detta är bekymmersfritt boende”

Årets invånare offentliggjordes den 21 november på evenemanget Ilta Hekan kanssa. Anne Vuori har bott i ett Heka hus i Torparbacken redan i tjugo år. Hon önskar att de som bor på hyra inte skulle behöva försvara sitt sätt att bo.

04.12.2023 10:53 | Skriven av: Miina Poikolainen | Foton av: Marko Oikarinen

I år hittades årets Hekainvånare i Torparbacken i Norra Helsingfors. Anne Vuori har bott hos Heka i ett område som hon beskriver som lugnt och naturnära redan i ett tjugotal år.

− Här är en byliknande stämning. Vi tar hand om varandra och besöker varandra. Det skapar säkerhet, berättar Vuori.

Vuori känner inte bara till ärenden som gäller det egna husbolaget, utan också ärenden som gäller boende och planläggning i Helsingfors i större utsträckning. Det är viktigt för henne att främja hyresgästernas intresse.

− Det är viktigt för mig att alla behandlas lika och att alla Hekas objekt är likställda. Det är kanske rena vansinnet att jag orkar syssla med dessa saker från år till år.

Kaksi naista ja kaksi kultaista noutajaa pihalla auringonpaisteessa.
Anne Vuoris grannskap har en bra gemenskap.

Bekymmersfritt boende på hyra

För Vuori är det självklart att bo på hyra.

− Mina föräldrar har också alltid bott på hyra. Jag önskar att vi som bor på hyra inte skulle behöva försvara vårt sätt att bo.

Enligt Vuori har hyresboende många fördelar: Man kan till exempel byta hyresbostad vid behov och hyresvärden sköter underhållet av bostaden. Om kylskåpet går sönder så beställer och betalar bostadens ägare ett nytt. Hon påminner om att man inte kan köpa en bostad i Helsingfors för småpengar.

− Detta är bekymmersfritt boende. Vi bor på samma sätt som i en egen bostad och gör också själva mycket.

Vuori berättar att de tillsammans med grannarna till exempel ordnar talko och sköter gården samt att invånare också tillbringar mycket tid i fastighetens gemensamma klubbrum.

 − Invånarna ordnar olika evenemang i klubbrummet, från namngivningsfester till minnesfester. Nu på hösten började en av våra grannar leda en handarbetsklubb, dit man kan gå för att prata med varandra och dricka en kopp kaffe, berättar Vuori.

Hymyilevä kameraan katsova nainen pitää portaiden käsinojasta kiinni.
Anne Vuori var överraskad över sitt val som Årets invånare.

“Jag har gjort något rätt”

I motiveringarna beskrev man Vuori som en långvarig invånaraktiv som alltid är redo att hjälpa och agera för de boende. Dessutom är hon vänlig och ”helt enkelt det bästa och rätta valet till årets invånare”. Vuori hade aldrig trott att hon skulle väljas till årets invånare.

− Jag var förvånad över att någon som jag, som så aktivt deltar i olika förtroendeuppdrag, kan väljas till årets invånare. Jag samlar mycket information och lobbar olika aktörer. Alla vill inte vara synligt framme, men för mig har det varit ett eget val att kliva upp på barrikaderna och försvara invånarna, säger hon.

– Jag har säkert gjort något rätt. Min man sade också att äntligen uppskattar någon det som du gör, säger Vuori rörd.

Förutom att hjälpa sina grannar och aktivt delta i husbolagets ärenden har Vuori också gjort mycket för att främja informationsutbyte. Hon har bland annat grundat Facebookgruppen Paloheinä-Pakila-Torpparinmäki ilmoittaa (Svedängen-Baggböle-Torparbacken meddelar), som numera har över 12 000 medlemmar.

− Jag deltar i gruppens diskussioner och svarar på frågor. Jag delar information om det till exempel förekommer driftavbrott i nätet eller andra störningar i vårt bostadsområde, berättar hon.

Vuori är också känd utanför det egna husbolaget.

− En person berättade att det var lätt att flytta hit då hen visste vem som är boendekommitténs ordförande och att saker och ting säkert kommer att skötas, ler Vuori.

Men vad skulle få Vuori att trivas i Torparbacken ytterligare 20 år?

− Jag önskar att allt skulle förbli oförändrat: att grannarna inte skulle flytta bort och att vi alltid skulle ha denna trygga miljö.

Titeln Årets invånare

Årets invånare offentliggjordes den 21 november på evenemanget Ilta Hekan kanssa. Anne Vuori fick ett diplom, blommor och ett presentkort till S-gruppen i pris.

Alla som bor hos Heka kan föreslå ”en Hekainvånare som sprider god grannsämja, gemenskap och trivsel omkring sig och som tar hand om de boendes förmåner, är positiv och beaktar andra” till årets invånare.

Det slutliga valet görs av hyresgästdelegationens representanter tillsammans med Heka. Valet baserar sig på motiveringarna, det är alltså inte fråga om en omröstning.

Kolme naista seisoo vierekkäin lavalla, yhdellä on kukkakimppu ja kunniakirja.
Hekas boendeverksamhetschef Kirsi Ikonen och Hekas vd Jaana Närö ger blommor till Årets invånare Anne Vuori på evenemanget Ilta Hekan kanssa 21.11.2023.