Näin tunnistat Hekan kiinteistönhoitajat Tietoomme on tullut, että liikkeellä on ollut huijareita, jotka ovat tekeytyneet Hekan kiinteistönhoitajiksi ja esiintyneet palovaroittimien tarkastajina. Hekan kiinteistönhoitajat ja muut työntekijät ilmoittavat etukäteen asunnossa käynnistä, poikkeuksena erityisen kiireelliset tilanteet kuten äkilliset vesivahingot. Tunnistat kiinteistönhoitajamme Hekan logolla varustetuista työvaatteista. Lisäksi Hekan työntekijällä on aina mukanaan henkilökortti, jonka he pyydettäessä näyttävät asukkaalle. Ilmoita epäilyttävistä kävijöistä poliisille.

Asiakaspalvelumme on suljettuna perjantaina 23.2.2024. Kiireellisissä vikailmoitusasioissa soitathan päivystysnumeroomme 09 5767 3100.

Hekan Vuoden asukas: “Tämä on huoletonta asumista”

Vuoden asukas julkistettiin 21.11. Ilta Hekan kanssa -tilaisuudessa. Anne Vuori on asunut Hekan kohteessa Torpparinmäessä jo kaksikymmentä vuotta ja toivoo, että vuokralla asuvien ei tarvitsisi puolustella asumismuotoaan.

22.11.2023 09:49 | Kirjoittanut: Miina Poikolainen | Kuva: Marko Oikarinen
Nainen seisoo auringonpaisteessa vehreän pihan keskellä. Keltainen kaksikerroksinen rivitalo taustalla.
Vuoden asukas 2023 Anne Vuori on pitkän linjan asukasaktiivi.

Hekan Vuoden asukas löytyi tänä vuonna Pohjois-Helsingin Torpparinmäestä. Anne Vuori on asunut rauhalliseksi ja luonnonläheiseksi kuvailemallaan alueella Hekan kohteessa jo parikymmentä vuotta.

− Täällä on kylämeininki. Katsomme vähän toistemme perään ja vierailemme toistemme luona. Se luo turvallisuutta, Vuori kertoo.

Anne tuntee paitsi oman asuinkohteensa, myös laajemminkin Helsingin alueen asumiseen ja kaavoitukseen liittyvät asiat. Vuokralaisten etujen ajaminen on hänelle sydämen asia.

− Minulle on tärkeää, että kaikki saisivat tasapuolisen kohtelun ja että olisimme jokaisessa Hekan kohteessa samalla viivalla. Ehkä se on vähän sulaa hulluutta, että jaksan vuodesta toiseen näitä hommia tehdä.

Kaksi naista ja kaksi kultaista noutajaa pihalla auringonpaisteessa.
Anne Vuoren naapurustossa on hyvä yhteishenki.

Huoletonta asumista vuokralla

Vuorelle vuokra-asuminen on itsestäänselvyys.

− Myös vanhempani ovat aina asuneet vuokralla. Haluaisin, että meidän vuokralla asujien ei tarvitsisi puolustella omaa asumismuotoamme.

Vuokra-asumisessa on Vuoren mielestä paljon etuja: vuokra-asuntoa voi esimerkiksi vaihtaa tarpeen vaatiessa, ja vuokranantaja huolehtii asunnon ylläpidosta. Jos jääkaappi hajoaa, niin omistaja tilaa ja maksaa uuden. Hän muistuttaa, että Helsingistä ei edes pikkurahalla osteta asuntoa.

− Tämä on huoletonta asumista. Me asumme ihan kuin omassa asunnossa, ja teemme paljon asioita itsekin.

Vuori kertoo, että naapureiden kanssa he esimerkiksi talkoilevat ja hoitavat pihaa, ja asukkaat viettävät myös paljon aikaa kiinteistön yhteisellä kerhohuoneella.  − Kerhohuoneella järjestetään tilaisuuksia aina nimiäisistä muistojuhliin. Nyt syksyllä eräs naapurimme alkoi vetämään käsityökerhoa, jonne voi tulla vaihtamaan kuulumisia ja juomaan kupposen kuumaa, Vuori kertoo.

Hymyilevä kameraan katsova nainen pitää portaiden käsinojasta kiinni.
Anne Vuori yllättyi valinnastaan Vuoden asukkaaksi.

“Jotain olen tehnyt oikein”

Perusteluissa kuvailtiin, että Vuori on pitkän linjan asukasaktiivi, joka on aina valmis auttamaan ja toimimaan asukkaiden puolesta. Hän on lisäksi ystävällinen ja ”yksinkertaisesti paras ja oikea valinta vuoden asukkaaksi”. Vuori ei olisi ikinä uskonut, että hänet valitaan vuoden asukkaaksi.

− Olin yllättynyt, että kaltaiseni ihminen, joka on niin aktiivisesti mukana erilaisissa luottamustehtävissä, voidaan valita vuoden asukkaaksi. Olen kova keräämään tietoa ja lobbaamaan eri tahoja. Kaikki eivät halua olla näkyvästi esillä, mutta minulle se on ollut omanlainen vaihtoehto, että lähdetään barrikadeille asukkaita puolustamaan, hän sanoo.

− Jotain olen varmasti tehnyt oikein. Miehenikin sanoi, että vihdoinkin joku arvostaa sitä, mitä sinä teet, Vuori sanoo liikuttuneena.

Vuori on paitsi auttanut naapureitaan ja ollut aktiivisesti mukana kohteensa asioissa, tehnyt myös paljon tiedonkulun eteen. Hän on esimerkiksi perustanut Facebookiin Paloheinä-Pakila-Torpparinmäki ilmoittaa -ryhmän, jossa on nykyisin yli 12 000 jäsentä.  

− Osallistun ryhmässä keskusteluun ja vastaan kysymyksiin. Jaan tietoa, jos asuinalueellamme on esimerkiksi netin käyttökatkos tai muita häiriöitä, hän kertoo.

Vuoren maine on kiirinyt myös kotipihan ulkopuolelle.

− Eräskin henkilö kertoi, että tänne oli helppo muuttaa, kun hän tiesi, kuka täällä on asukastoimikunnan puheenjohtajana, ja että asiat varmasti hoituvat, Vuori hymyilee.

Mutta mikä saisi Vuoren viihtymään Torpparinmäessä vielä toiset 20 vuotta?

− Toivoisin, että kaikki pysyisi ennallaan: naapurit eivät muuttaisi pois ja meillä olisi aina tämä turvallinen ympäristö.

Vuoden asukas -arvonimi

Vuoden asukas julkistettiin 21.11. Ilta Hekan kanssa -tilaisuudessa. Anne Vuori sai palkinnoksi kunniakirjan, kukkia ja S-ryhmän lahjakortin.

Kaikki Hekalla asuvat voivat ehdottaa Vuoden asukkaaksi ”hyvää naapurihenkeä, yhteisöllisyyttä ja viihtyisyyttä ympärilleen levittävää sekä asukkaiden eduista huolehtivaa, positiivista ja muut huomioivaa Hekan asukasta”.

Lopullisen valinnan tekevät vuokralaisneuvottelukunnan edustajat ja Heka yhdessä. Valinta tehdään perusteluiden pohjalta, eli kyseessä ei ole äänestys.

Kolme naista seisoo vierekkäin lavalla, yhdellä on kukkakimppu ja kunniakirja.
Hekan asukastoiminnan päällikkö Kirsi Ikonen ja Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö kukittivat Vuoden asukkaan Anne Vuoren Ilta Hekan kanssa -tilaisuudessa 21.11.2023.