Säädä huonelämpötila sopivaksi ja tuuleta tehokkaasti.

Lämpötila

Kotona ei halua palella, mutta patterin paahtamisellakin on rajansa. Sopiva huonelämpötila on 18–22 astetta. Makuuhuoneessa ja keittiössä lämpötila voi olla matalampikin. Uni maittaa paremmin vähän viileämmässä, ja lieden ja uunin käyttö lämmittää keittiötä. Voit säätää huoneiden lämpötilaa patterin termostaatista.

Patterit

Patterit pääsevät toimimaan hyvin, kun niiden edessä ei ole huonekaluja tai paksuja verhoja. Puhdista patterit säännöllisesti. Kun on aika ilmata patteri, siitä lähtee häiritsevää ääntä, se lorisee tai vuotaa vettä, tee vikailmoitus ja jätä työ huoltohenkilökuntamme huoleksi.

Kylpyhuoneen patteri on useimmiten kytketty talon lämminvesijärjestelmään ja se on kylpyhuoneen kuivumisen tehostamiseksi lämmin ympäri vuoden. Jos tällainen patteri on kylmä, vaikka venttiili on auki -asennossa, tee vikailmoitus. Venttiilin tukkeutumista voit ehkäistä kääntämällä aika ajoin venttiiliä lyhyesti kiinni ja auki. Huolehdi aina, että venttiili jää auki. Talon lämmitysjärjestelmään kytketyt kylpyhuoneen patterit ovat viileitä lämmityskauden ulkopuolella.

Tuuleta tehokkaasti

Tuuleta asuntosi nopeasti ja tehokkaasti ristivedolla, jos se on mahdollista. Erityisesti lämmityskaudella tehokas tuuletus on tärkeää. Ikkunan ja parvekelasin jättäminen päiväksi raolleen kaksinkertaistaa asunnon lämmönkulutuksen.

Siitepölykauden alkaessa alkuvuodesta kannattaa allergisten rajoittaa tuulettamista. Siitepölyt kulkeutuvat helposti avoimista ikkunoista ja ovista sisätiloihin.

Paksut verhot auttavat pitämään kylmän ilman ikkunan ulkopuolella. Aurinkoisena päivänä kannattaa sulkea sälekaihtimet, sillä ne estävät asunnon turhan kuumenemisen.