Taloissa, joissa on huoneistokohtaiset vesimittarit ja kulutukseen perustuva laskutus, asukas maksaa vedestä kulutuksensa mukaisen vesimaksun. Kun huoneistokohtaista vesimittaria ei ole, vesi sisältyy vuokraan. 
 

Kun vesi sisältyy vuokraan

Tällä hetkellä valtaosassa kohteitamme vesi sisältyy vuokraan eli veden käyttö on vuokranmäärityksessä laskettu mukaan vuokrasummaan. Tämä tarkoittaa sitä, että vuokra on näissä kohteissa hieman korkeampi kuin se olisi siinä tapauksessa, että vesi laskutettaisiin erikseen.  Asukas ei siis käytä vettä maksutta vaan maksaa vedestä vuokransa yhteydessä keskimääräisen veden kulutuksen mukaan.

Kun vedestä maksetaan kulutukseen perustuen

Noin joka neljännessä Hekan kohteessa asukas maksaa vedestä todellisen kulutuksen mukaisesti. Nykyään kaikissa Hekalle valmistuvissa uudis- ja peruskorjauskohteissa otetaan käyttöön kulutukseen perustuva vesilaskutus.

Veden laskutushinnat 1.1.2023 alkaen

Kylmän käyttöveden hinta 1,64 € / m³ + jäteveden hinta 1,93 € / m³ = Kylmän veden veloitushinta 3,57 € / m³,
+ veden lämmitys 4,92 € / m³ = lämpimän veden veloitushinta 8,49 € / m³.

Vesimaksuennakkoa maksetaan 15 euroa kuukaudessa per asukas

Vuokralaskuun lisätään talonkirjojen mukaisen asukasmäärän perusteella vesimaksuennakko 15 €/hlö/kk. Esimerkiksi nelihenkisen perheen kuukausittainen vesimaksuennakko on 4 x 15 euroa, eli yhteensä 60 euroa kuukaudessa.  

Vesimaksuennakko määräytyy talonkirjaan merkityn asukasmäärän perusteella. Kun talouden henkilömäärässä tapahtuu muutoksia, esimerkiksi joku talouden asukkaista muuttaa pois tai perheeseen syntyy lapsi, ilmoita muutoksesta Hekan asukassivuilla kohdassa Palvelupyynnöt.

Lähetämme tasauslaskun kolmen kuukauden välein, ja siinä huomioimme kuukausittain maksetun vesimaksuennakon. Laskutusrytmi on seuraava:

  • tammi-maaliskuun vedenkulutuksen laskutus huhtikuussa
  • huhti-kesäkuun vedenkulutuksen laskutus heinäkuussa
  • heinä-syyskuun vedenkulutuksen laskutus lokakuussa
  • loka-joulukuun vedenkulutuksen laskutus tammikuussa.

Jos vedenkulutus laskutusjaksolla on pienempi kuin maksettu vesimaksuennakko, muodostuu erotuksesta hyvitettävää asukkaalle. Jos vedenkulutus on laskutusjaksolla vesimaksuennakkoa suurempi, laskutamme ennakossa maksamatta jääneen osuuden.  

Hyvityksen palauttaminen

Jos palautettava määrä jää alle 10 euron, siirtyy se automaattisesti hyvittämään seuraavan kuukauden vuokraa. Jos vesilasku on hyvityslasku eikä sinulla ole vuokra- tai muuta velkaa Hekalle, voit vähentää hyvityksen seuraavan kuukauden vuokrastasi. Jos sinulla on vuokra- tai muuta velkaa, siirrämme hyvityksen kattamaan sitä. Jos et vähennä hyvitystä itse vuokrastasi, voit pyytää palauttamaan ylimääräisen maksun tilillesi, kun hyvitystä on kertynyt yli 10 euroa.

Hyvityksen vähentäminen vuokrasta   

Hyvitettävän summan voit vähentää seuraavan kuukauden vuokrasta, jos sinulla ei ole vuokra- tai muuta velkaa Hekalle. 

Hyvityslaskun summa ei automaattisesti pienennä seuraavan kuukauden e-laskulla maksettavan vuokran määrää. Jos käytössäsi on e-lasku, vähennä verkkopankissa hyvityksen osuus tavallisesti maksamastasi vuokrasummasta.

Jos maksat vuokran itse verkkopankissa kuukausittain, vähennä hyvitys tavallisesti maksamastasi kokonaissummasta.

Hyvityksen palauttaminen

Pyynnöstäsi voimme palauttaa yli 10 euron suuruisen hyvityksen tilillesi. Ilmoita tilinumerosi Hekan asukassivuilla (Asetukset - Omat tiedot) ja jätä meille asukassivuilla ennakonpalautuspyyntö (Viestit - Lisää uusi viesti).

Lisätietoja ennakkolaskutuksesta 

 

Lisäohjeita saat tarvittaessa myös alueesi vuokravalvonnasta.