Turvallisuus  

Turvallinen koti on monen tekijän summa. Pidä hyvää huolta asunnostasi ja osaltasi myös talon yhteisistä tiloista. Paloturvallisuudesta huolehtiminen, ovien ja ikkunoiden lukitseminen ja sähkölaitteiden asianmukainen käyttö ehkäisee monta vahinkoa. Kaikkia vahinkoja ei kuitenkaan voi omalla toiminnallaan kokonaan estää. Siksi kannattaa hankkia kotivakuutus. 

Jos huomaat asunnossasi tai talossasi asumisturvallisuutta heikentävän vian, tee siitä viipymättä vikailmoitus.  

Hanki tarpeitasi vastaava kotivakuutus  

Joidenkin riskien, kuten asuntomurtojen tai koko kiinteistön laajuisten vahinkojen, toteutumista ei voi omalla toiminnallaan kokonaan estää. Hekan kiinteistövakuutus kattaa kiinteistöön kohdistuneet vahingot mutta ei asukkaan omaisuudelle aiheutuneita vahinkoja tai muita kustannuksia. Varminta onkin ottaa omia tarpeita vastaava kotivakuutus.   

Tutustu kohteesi pelastussuunnitelmaan  

Jokaisella Hekan kohteella on pelastussuunnitelma, jossa on tietoa erilaisista riskeistä ja niiden seurauksista sekä turvallisuusjärjestelyistä. Pelastussuunnitelmassa on myös kiinteistöön ja vaaratilanteisiin liittyvät tärkeät puhelinnumerot liittyen. Linkki talosi pelastussuunnitelmaan on kohteesi omalla sivulla.  

Paloturvallisuus  

Toimiva palovaroitin voi pelastaa henkesi. Lain mukaan jokaisessa asunnossa on oltava palovaroitin ja asukas vastaa sen testaamisesta kuukausittain. Heka on asennuttanut kaikkiin asuntoihin palovaroittimet. Palovaroittimen testaaminen on aina asukkaan vastuulla riippumatta siitä, kuka sen on hankkinut.  

Kotiin on hyvä hankkia myös alkusammutusvälineitä, kuten sammutuspeite ja jauhesammutin. Opettele niiden käyttö ja huollata sammuttimet turvatekniikan keskuksen valvomassa huoltoliikkeessä.  

Testaa palovaroitin säännöllisesti  

Testaa palovaroitin säännöllisesti joka kuukausi painamalla varoittimessa olevaa nappia muutaman sekunnin ajan. Jos varoitin hälyttää painettaessa, se on kunnossa. Jos se ei hälytä, varoitin on viallinen. Jos asunnossasi ei ole toimivaa palovaroitinta, jätä siitä vikailmoitus.  

Pidä palovaroitin puhtaana pölystä joko varovasti imurin kapealla suulakkeella imuroiden tai kostealla liinalla kevyesti pyyhkien. Palovaroitinta ei saa avata!  

Sähkölaitteet  

Teetä sähkölaitteiden asennukset ja korjaukset ammattilaisella. Älä käytä huonokuntoisia sähkölaitteita. Irrota sähkölaitteet pistorasiasta vetämällä pistotulpasta, ei johdosta. Älä käytä valaisimissa vahvempaa lamppua kuin laitteeseen on merkitty. Sijoita kodinkoneet niin, että niiden ympärille jää vapaata tuulettuvaa tilaa. Imuroi tarvittaessa pöly laitteiden ulkopuolelta. Älä peitä sähköpattereita tai lisälämmittimiä.  

Tupakointi  

Kytemään jäänyt tupakka sytyttää helposti tulen, joka etenee usein hitaasti ja tuottaa elintoiminnot lamauttavia myrkyllisiä kaasuja. Vuoteessa tai sohvalla tupakointi on riskialtista siksi, että tupakoija on usein unessa tulipalon syttyessä. Väsyneenä tai alkoholin vaikutuksen aikana tupakoidessa onkin syytä olla erityisen varovainen.  

Kynttilät ja ulkotulet  

Älä polta kynttilöitä kirjahyllyssä, television tai muiden sähkölaitteiden päällä eikä muutenkaan niin, että niiden lähellä on syttyvää materiaalia.  

Polta kynttilöitä vain palamattomalla alustalla. Älä koskaan jätä kynttilää palamaan ilman valvontaa tai lasta tai lemmikkiä yksin palavan kynttilän lähelle.  

Ulkotulia ei ole tarkoitettu parvekekäyttöön. Älä polta niitä myöskään kuistilla tai katoksen alla.  

Sauna  

Moni tulipalo saa alkunsa saunasta, kun kiukaan lähelle on jätetty palavaa materiaalia. Älä koskaan kuivata pyykkiä kiukaan yläpuolella tai sen läheisyydessä, ei edes silloin kun kiuas on pois päältä. Varmista, ettei mitään syttyvää jää kiukaan lähelle, kun alat lämmittää sitä.  

Rappukäytävät ja muut yleiset tilat  

Rappukäytäviin ja muihin yleisiin tiloihin jätetyt tavarat ovat paloturvallisuusriski. Polkupyörien, lastenvaunujen ja muun tavaran säilyttäminen rappukäytävissä ja muissa yleisissä tiloissa on kiellettyä. Talon yhteisissä tiloissa ei saa säilyttää paloherkkiä eikä vaarallisia aineita.  

Pidä yleisten ja yhteisten tilojen ovet suljettuina. Lukitse myös kellarit, ullakot ja varastotilat, ja pidä ne siisteinä.  

Talon lähelle johtavat ajoväylät on pidettävä vapaana. Niitä ei saa tukkia väärin pysäköimällä tai muulla tavalla. Kun kohteeseen on erikseen liikennemerkein merkitty pelastustie, tielle ei saa pysäköidä eikä asettaa muutakaan estettä.