Huolla vesi- ja viemärikalusteet säännöllisesti niin vältyt ikäviltä hajuilta ja vesivahingon riski pienenee.
Tunnetko viemärietiketin?
Viemäri ei ole roskis. Älä laske viemäriin tai wc-pönttöön mitään, mikä ei hajoa vedessä. Wc-pönttöön ei saa heittää kissanhiekkaa, terveyssiteitä, tamponeja, vaippoja, vanupuikkoja, pumpulia, hammaslankaa, luita tai ruotoja eikä muuta viemäreitä tukkivaa ainetta tai tavaraa. Jähmettyvää rasvaa ei saa kaataa viemäriin, sillä se voi aiheuttaa putkitukoksen.
Viemäriin saa laittaa
- pytyn huuhteluvesiä: wc-paperia ja sitä itseään
- astian- ja pyykinpesuvesiä
- peseytymisessä tai siivouksessa käytettyjä vesiä.
Vesilukot ja lattiakaivot
Jos keittiön tai kylpyhuoneen vesialtaan viemäri vetää huonosti, on ensiapuna vesilukon puhdistaminen. Jos joudut avaamaan vesilukon, kiristä lopuksi vesilukon osia riittävästi niin, ettei lukko pääse vuotamaan. Jos viemäri tukkeutuu kokonaan, jätä siitä vikailmoitus.
Likainen lattiakaivo muodostaa viemäribakteereille sillan huoneiston sisäilmaan. Puhdista märkätilojen lattiakaivot vähintään kerran kuukaudessa.
Näin puhdistat lattiakaivon
- Käytä suojakäsineitä. Älä käytä puhdistusvälineitä muuhun siivoukseen.
- Nosta ritilä pois paikoiltaan.
- Poista hiukset ja muu kiinteä jäte.
- Pese lattiakaivo ja sen osat lämpimällä vedellä, pesuaineella ja harjalla.
- Desinfioi lattiakaivo.
Lattiakaivon puhtaanapitoa voit helpottaa käyttämällä rautakaupasta saatavaa kannen alle asennettavaa vaihdettavaa suodatinta, joka kerää hiukset ja muut irtoroskat.
Vedenkulutus ja vesimaksu
Taloissa, joissa on huoneistokohtaiset vesimittarit, asukas maksaa yleensä vedestä kulutuksen mukaisen vesimaksun. Kun huoneistokohtaista vesimittaria ei ole, vesi sisältyy vuokraan.
Vuotava hana saattaa kuluttaa vettä turhaan jopa satoja litroja kuukaudessa. Jätä vuotavasta hanasta vikailmoitus niin katkaiset turhan vedenkulutuksen.