Asiakaspalvelumme on suljettu perjantaina 24.5.2024. Ilmoita kiireelliset vikailmoitukset päivystysnumeroon 09 5767 3100. Voit hoitaa asiointia asukassivuilla.

Kirjaudu asukassivuille

Toimistopöytiä, pesukoneita ja telkkareita – Hekan jätepisteille tuodaan joka viikko tavaroita, jotka eivät sinne kuulu 

Jokainen asukas voi vaikuttaa kotitalonsa jätepisteiden siisteyteen ja siihen, kuinka paljon jätehuolto maksaa Hekalle. Siistissä talossa on myös viihtyisämpää asua.

13.3.2024 15:04 | Kirjoittanut: Vilma Timonen | Kuva: Roni Rekomaa
Kunnossapitomestari Ville Laamanen pitää vasemmalla kädellään auki mustan sekajäteastian kantta ja katsoo jäteastian sisälle. Taustalla on lisää mustia jäteastioita ja keltainen muovinkeräysastia. Kuva on otettu Hekan jätepisteessä.
Kunnossapitomestari Ville Laamanen tarkistaa jätepisteen tilanteen. Samana aamuna hän on korjannut toisen kohteen jätepisteeltä sängynrungon.

Kunnossapitomestari Ville Laamanen avaa jätepisteen oven ja tarkistaa tilanteen: tilan keskiosan tukkii käytöstä poistettu työpöytä ja nurkkaan on hylätty silitysrauta. Laamanen ajaa traktorinsa jätepisteen ovelle, nostaa pöydän ja silitysraudan kauhalla ja kuljettaa ne väliaikaiseen varastokonttiin odottamaan, että Hekan yhteistyökumppanit noutavat ne ja kierrättävät asianmukaisesti. Samana aamuna Laamanen on jo ehtinyt korjata talteen toisen kohteen jätepisteestä sängyn rungon.  

– Pöytiä, kenkäkaappeja, pesukoneita, telkkareita… parhaimmillaan olen vienyt divaanisohvia pois roskahuoneesta, Laamanen luettelee jätepisteiltä poistamiaan tavaroita. 

Hekan asuintalojen jätepisteille ilmestyy joka viikko paljon sellaista tavaraa, joka ei niihin kuulu. Jätepisteet on tarkoitettu tavallisille kotitalouksissa syntyville jätteille eli biojätteelle, keräyspaperille ja kartonkipakkauksille, muovi- ja lasipakkauksille, pienmetallille sekä sekajätteelle. Huonekalut ja muut suuret tavarat, sähkö- ja elektroniikkajäte ja vaaralliset jätteet, kuten maalit ja liuottimet, on jokaisen asukkaan kuljetettava itse asianmukaisesti esimerkiksi Sortti-asemille . Käytöstä poistetut kodin sähkö- ja elektroniikkalaitteet saa usein viedä maksutta kodinelektroniikkaliikkeisiin. 

Asiaankuulumattomat tavarat hankaloittavat sekä asukkaiden että jätteenkeräyksen työtekijöiden liikkumista jätehuoneessa, nostavat talojen jätehuoltokustannuksia ja sitä kautta vuokria sekä aiheuttavat kiinteistönhoidolle ylimääräistä työtä. 

– Totta kai me siivoamme jätehuoneita sitä mukaa kuin ehdimme, mutta kaikki tämä on pois siitä, että korjaamme asunnoissa olevia ongelmia, Laamanen sanoo.  

Kunnossapitomestari Ville Laamanen on kyykistyneenä ja nostamassa paperiroskaa jätepisteen lattialta. Ympärillä on mustia sekäjäteastioita ja keltainen muovinkeräysastia. Laamasella on musta työasu ja keltaiset hanskat.
Kunnossapitomestari Ville Laamanen joutuu siivoamaan asukkaiden jälkiä jätepisteillä. Se vie aikaa muilta kunnossapitotöiltä. 

Laamasen ja muiden Hekan kunnossapitomestareiden töihin kuuluvat konetyöt, kuten auraukset ja hiekoitukset, sekä pienet kiinteistöjen ja asuntojen korjaustyöt. Kiinteistöjä hoitavat pääsääntöisesti kiinteistönhoitajat, jotka siivoavat jätehuoneet, piha-alueen irtoroskat ja tyhjentävät pihalla olevat roskakorit. Yhdellä kiinteistönhoitajalla on hoidettavanaan yleensä 1–4 kiinteistöä.  

Jätepisteiden siivous vie aikaa muilta huoltotöiltä 

Laamasen vastuulle kuuluu yhteensä 13:n Hekan kohteen jätehuoneiden ylimääräisten jätteiden poisvienti. Kunnossapitomestarit pyrkivät tarkistamaan kaikki jätepisteet kerran viikossa, ja useimmiten maanantaisin tehtävään kierrokseen kuluu aikaa noin 2–3 tuntia. Tarpeen mukaan kierroksia tehdään myös myöhemmin viikolla, jos kiinteistönhoitajilta ja asukkailta tulee ilmoituksia. Heka toivoo, että asukkaat tekevät vikailmoituksen jätepisteisiin kuulumattomien tavaroiden lisäksi myös puuttuvista lajitteluohjeista sekä rikkoutuneista jäteastioista, valaisimista, ovista ja lukoista. 

Ylimääräisten tavaroiden pois kuljettamisen ohella kiinteistönhoidon työtaakkaa lisäävät jätetilojen yleinen epäsiisteys ja huolimattomasti lajitellut jätteet. Laamanen kertoo, että osassa kohteissa on siistimpää kuin toisissa. 

– Joissain kohteissa on siistiä ja lattialla on vain satunnaisia irtoroskia. Mutta on myös kohteita, joissa joutuu siivoamaan monta kertaa viikossa. Juuri äsken, kun kävin kiertämässä, kollega nosti lapiolla roskaa jätehuoneen lattialta. Sitä oli monta lapiollista. Välillä vaikuttaa siltä, että avataan jätepisteen ovi, heitetään pussi sisään – ja se on siinä, Laamanen sanoo. 

Pienmetallin keräysastiaan on heitetty tyhjä maitopurkki. 
Kartonki ei kuulu pienmetallin joukkoon. Yksikin väärässä astiassa oleva jäte voi pilata kaikkien muiden asukkaiden lajittelutyön, jos jätteitä ei voida kierrättää asianmukaisesti.

Tavallisesti eniten harmia jätepisteillä tuottavat yli äyräidensä pursuavat kartonkikeräysastiat. Pahvilaatikot on tärkeää muistaa litistää ennen keräysastiaan laittamista, jotta ne vievät mahdollisimman vähän tilaa. Myös biojätteen kanssa on oltava tarkkana: jäteastioiden ulkopuolella olevat ruoantähteet ja keräysastioiden auki jätetyt kannet houkuttelevat rottia. 

– Kaikki jätteet pitäisi laittaa astioihin. Ja jos ensimmäinen astia on täynnä, niin sitten voi ottaa muutaman askeleen ja viedä roskat peremmällä oleviin astioihin, joissa on tilaa, Laamanen muistuttaa.  

Tällä hetkellä noin 40 prosenttia HSY:n keräämästä sekajätteestä on ruoantähteitä ja muuta biojätettä, jonka oikea paikka olisi biojäteastiassa. Biojätteen lajittelu on tärkeää, sillä siitä saadaan tuotettua kompostimultaa ja biokaasua. Sekajätteen seassa oleva biojäte päätyy poltettavaksi. Se myös lisää jätemassan kosteutta ja vähentää siksi poltettavasta sekajätteestä saatavan energian määrää huomattavasti. Myös esimerkiksi lasi-, metalli- ja muovipakkaukset on tärkeää lajitella ja saada hyödynnettyä kierrätysmateriaalien raaka-aineena.  

Hekan ympäristöasiantuntija Mikaela Lindfors kuvattuna Heka-kohteen pihamaalla. Hänellä on päällään tummanvihreä toppatakki, sininen paksu pipo ja nahkarukkaset. Hän on levittänyt kätensä sivuilleen samalla, kun hän puhuu kuvan ulkopuolella olevalle henkilölle. Hänellä on vaaleat, pitkät ja kiharat hiukset.
– Hekan kohteissa kierrätysprosentti on edelleen hieman Suomen keskiarvoa alempi, vaikka olemme yrittäneet ohjata asukkaita, Hekan ympäristöasiantuntija Mikaela Lindfors harmittelee. 

Jätehuollon maksut näkyvät vuokrassa 

Jätteiden lajittelu on ympäristöteko, mutta myös taloudellisesti järkevää. Kaikista jätelajeista selvästi kalleinta on sekajätteen keräys. Hekalla pyritään tehostamaan jätehuoltoa ja saavuttamaan ympäristö- ja vastuullisuustavoitteita muun muassa opastamalla ja kannustamalla asukkaita lajittelemaan omat jätteensä mahdollisimman hyvin.  

– Kaikki meille tulevat maksut näkyvät myös siinä, minkä verran asukkaat maksavat vuokraa, sanoo ympäristöasiantuntija Mikaela Lindfors Hekalta.  

– Hekalla kierrätysprosentti on edelleen hieman Suomen keskiarvoa alempi, vaikka olemme yrittäneet ohjata asukkaita. Osa asukkaista on aktiivisia ja innokkaita, mutta osa on sitten vähemmän innokkaita. Myös esimerkiksi huonekalujen vieminen kierrätyspisteisiin maksaa meille paljon, Lindfors sanoo.  

Vuonna 2022 kotitalousjätteen kierrätysaste oli pääkaupunkiseudulla noin 46 prosenttia. EU:n asettaman tavoitteen mukaan sen jäsenmaissa olisi vuoteen 2025 mennessä kierrätettävä yhdyskuntajätteestä 55 prosenttia. HSY-alueen tavoite samalle vuodelle on nostaa pääkaupunkiseudulla kierrätysaste 60 prosenttiin. 

Jätepisteen lattialla on roskia. Kuvassa näkyy mustia sekäjäteastioita, ruskea biojäteastia, keltainen muovinkeräysastia ja sininen metallinkeräysastia.
Likaiset jätekatokset houkuttelevat rottia.

Heka pyrkii siihen, että sen kohteiden jätepisteillä on mahdollisimman hyvät mahdollisuudet lajitella jätteet, jotta asukkaat saavat helposti vietyä kaikki kotona lajittelemansa kotitalousjätteet oikeisiin astioihin. Myös lajittelumahdollisuuksia asunnoissa pyritään jatkuvasti kehittämään. Asunnoissa lajittelun järjestäminen on kuitenkin pääasiassa asukkaiden omalla vastuulla.  

Hekan jätepisteiden seinille on kiinnitetty kuvalliset lajitteluohjeet ja jäteastioihin on merkitty selkeästi, minkälaisia jätteitä niihin voi laittaa. Lajitteluohjeet löytyvät Hekan verkkosivuilta kolmella eri kielellä. Linkit HSY:n lajitteluohjeiseen löytyvät myös Hekan verkkosivuilta.  Asukkaille tarkoitetun Heta-sovelluksen Ekoekspertti-osiosta löytyy lajitteluun ja yleensä kestävään asumiseen liittyviä vinkkejä. Ekoekspertissä on tarjolla myös pieniä haasteita, joiden kautta voi pohtia ja kokeilla erilaisia kestävään arkeen ja asumiseen liittyviä asioita. Myös kiinteistönhoitajilta voi kysyä neuvoa lajitteluongelmissa.  

– On haastavaa tavoittaa kaikki asukkaat ja saada heidät innostumaan ja vielä toimimaan ohjeiden mukaisesti. Kaikki eivät ehkä tiedosta sitä, että toinen ihminen joutuu siivoamaan jätetilat ja kantamaan heidän tavaransa pois – ne eivät vain katoa itsestään. Jätepisteelle kuulumattomat tavarat eivät mene jätekuljetuksen mukana kierrätettäväksi, vaan kiinteistönhoitajien täytyy käydä hakemassa ne ja kuljetettava ne erikseen, Lindfors sanoo.  

– Jokaisella asukkaalla on onneksi itse omilla toimillaan mahdollisuus vaikuttaa jätepisteen siisteyteen ja kotitalon viihtyisyyteen, Lindfors kannustaa. 

Mustan sekajäteastian kansi ei mene kiinni, koska se on niin täynnä roskapusseja. Vieressä on jäteastia, jonka kansi menee kiinni.
Jos ensimmäinen jäteastia on täynnä, vie roskat peremmällä oleviin astioihin, joissa on tilaa.