Asukassivuilla on teknisiä häiriöitä. Asiaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Uusia senioriasuntoja Pohjois-Helsinkiin – näin asunnoissa on huomioitu esteettömyys 

Helsingin Ylä-Malmille on valmistunut kolme uutta senioreille kohdennettua asuinkerrostaloa. Seniorikohteella on omat, asukkaiden arkea helpottavat erityispiirteensä.

20.9.2023 09:33 | Kirjoittanut: Teemu Simola | Kuva: Timo Porthan
Neljäkerroksinen uusi kerrostalo, jossa lasitettuja parvekkeita.
Salavakuja 2 Ylä-Malmilla on Hekan uusin seniorikohde.

Uudessa kolmen asuinkerrostalon kokonaisuudessa osoitteessa Salavakuja 2 on yhteensä 91 yli 55-vuotiaille tarkoitettua asuntoa. Sijainti on hyvä, sillä naapurustossa sijaitsevat Syystien palvelukeskus sekä Malmin sairaala ja terveysasema. 

– Salavakuja 2:n hanke sai alkunsa vuonna 2017, ja neljä vuotta myöhemmin rakentaminen voitiin aloittaa. Tontilla aiemmin olleet, vuonna 1979 rakennetut kolme 3-kerroksista asuinrakennusta, purettiin uudiskohteen tieltä. Projekti eteni kokonaisuutena hyvin, eikä suurempia yllätyksiä matkan varrella sattunut, kertoo Helsingin kaupungin asuntotuotannon projektipäällikkö Kalevi Väänänen.  

Asunnot ovat yksiöitä ja kaksioita. Kohteessa on yhteensä 3 987 asuinneliömetriä, mikä tarkoittaa, että asunnot ovat keskimäärin 43,8 neliömetrin kokoisia. Lisäksi rakennuksissa on 558 neliömetrin yhteistiloja, kuten sauna-, pesula- ja oleskelutiloja.

Uuden talon keltainen rappukäytävä
Kohteessa on kiinnitetty huomiota liikkumisen helppouteen ja esteettömyyteen.

Helppoa liikkumista ja asumista

– Heka on seurannut kohteen edistymistä ja keskustellut projektin aikana kaupungin asuntotuotannon kanssa aina tarvittaessa. Koska kyseessä on seniorikohde, ovat keskustelut yleensä liittyneet rakennuksissa toteutettaviin erikoisratkaisuihin, kuten liikkumisen helpottamiseen ja tilojen esteettömyyteen. Esimerkiksi asuntojen ovet on varustettu kulkemista helpottavalla avaus- ja lukitusautomatiikalla, sanoo Hekan kiinteistöpäällikkö Jari Rodriquez

Senioriasunnoissa onkin otettava huomioon useita liikkumista ja asunnon käyttöä helpottavia seikkoja. Kaikissa kolmessa rakennuksessa on tavallista tilavammat hissit, jotta kulkeminen rollaattorilla ja pyörätuolilla onnistuu sujuvasti. Myös asuntojen tilojen mitoitukset noudattavat samaa periaatetta. 

– Kylpyhuoneiden oviaukkojen vapaa leveys on 85 senttimetriä, ja kylpyhuoneissa on normaalin 130 senttimetrin kääntymistilan sijasta halkaisijaltaan 150 senttimetrin tila. Wc-istuimien vieressä on puolestaan 80 senttimetriä vapaata tilaa. Lisäksi suihkut ovat tavallista matalammalla. Huoneiden välissä ei ole kynnyksiä tai ne ovat matalia kynnysliuskoja, jotka eivät vaikeuta liikkumista, esittelee ratkaisuja Helsingin kaupungin asuntotuotannon tiimipäällikkö Timo Karhu

Keittiöiden alakaapit ovat ulos aukeavia vetolaatikoita, joten kaappeihin ei tarvitse kurotella. 

– Liedet ovat liesivahdeilla varustettuja moderneja induktioliesiä, mutta kosketuspainikkeiden sijaan niissä on perinteiset, helposti nähtävillä ja käytettävissä olevat vääntönupit, Karhu kertoo. 

– Asuntojen parvekkeille taas on asennettu lattiakorkeutta nostavat, puiset parvekelaatat. Siten saadaan poistettua korkeusero asunnon ja parvekkeen välillä ja liikkuminen helpottuu. Lisäksi jokaisen rakennuksen aulassa on tilavat säilytyspaikat pyörätuoleille, jatkaa Kalevi Väänänen.  

Apuvälineitä saatavilla muihinkin kuin senioriasuntoihin
 

Asuntokohtaisia lisävarusteita ja apuvälineitä on mahdollista saada muihinkin kuin senioriasuntoihin. 

– Asukkaat voivat tarvittaessa pyytää Hekalta asuntoonsa lisävarusteita, kuten seinäkahvoja ja kulkuramppeja. Ohjaamme pyynnöt Helsingin kaupungin vanhus- ja vammaispalveluun, jotka selvittävät ja toteuttavat lisäratkaisut tapauskohtaisesti, sanoo Jari Rodriquez. 

Videot