Herttoniemen henki näkyy Kettutie 8 -uudiskohteessa

Hekan Kettutien uudiskohde sulautuu luontevasti Herttoniemen ympäristöön. Värikkäissä rakennuksissa on monia yksityiskohtia, jotka vievät ajatuksia menneille vuosikymmenille.

14.3.2023 10:51 | Kirjoittanut: Timo Hämäläinen | Kuva: Timo Porthan
Kolme kerrostaloa rinnakkain: vaalean ruskea, keltainen ja vihertävä. Ikkunoita ja ranskalaisia parvekkeita.

Tuntuu kotoisalta, kun katsoo Kettutien alkupäässä ripirinnan seisovaa kolmea taloa. Julkisivujen värit vaihtelevat rauhallisesta vihreästä beigeen ja vaalean harmaaseen. Talojen pystyikkunat luovat rakennuksiin omanlaistaan ryhtiä, jota harjakatot korostavat.

– Herttoniemestä löytyy paljon 1940- ja 1950-luvuilla rakennettuja taloja. Suunnittelussa lähdimme hakemaan innoitusta tästä harmonisesta ja ihmisläheisestä arkkitehtuurista, kertoo kohteen pääsuunnittelija Jyrki Iso-Aho arkkitehtitoimisto A Konsultit Oy:stä.

Talot ovat muodoltaan selkeitä, yksinkertaisia ja noppamaisia rakennuskappaleita. Niissä ei ole monimutkaisia muotoja eikä ylisuuria ikkunapintoja. Parvekekaiteen alaosa on 1950-luvun henkeen betonia, ilme on kokonaan lasitettua parveketta levollisempi ja antaa asukkaalle yksityisyyttä ja näkösuojaa.

– Talojen pääsisäänkäynnit kadun puolella muodostuivat maastokorkeuksien seurauksena puolentoista kerroksen korkuisiksi ja niiden ympärille tehtiin mosaiikkibetonista kehys. Samantapaista sisäänkäynnin hienovaraista korostamista on paljon 1950-luvuilla rakennetuissa taloissa Helsingissä, Iso-Aho toteaa.

Haasteellinen tontti

Työnjohtaja Anders Lindqvist rakennusyhtiö NCC:stä kiinnittää huomion julkisivujen rakentamistapaan. Betonirakenteiset talot on verhottu tiilellä ja rapattu. Siten saadaan aikaan kestävä ja korkealaatuinen lopputulos. Omanlaisensa haasteen rakentajille toi tontin sijainti rinteessä. Korkeuseroa Kettutieltä tontin ylälaitaan Siilitielle on noin 17 metriä.

Helsingin Asuntotuotanto rakennuttaa kolmionmuotoiseen kortteliin Hekan talojen lisäksi yhden asumisoikeustalon sekä kolme Hitas-taloa. Talot jakavat vehreän sisäpihan korttelin pohjoislaidalle jo muutama vuosi sitten valmistuneiden asuinrakennusten kanssa.

– Yhteinen piha, oleskeluryhmät ja leikkipaikat jäävät talojen keskelle. Suuret korkeuserot avokallioineen tuovat siihen tavanomaisesta poikkeavaa ilmettä. Korkeuseroista huolimatta taloihin on luonnollisesti esteetön kulku, Iso-Aho sanoo.

Asunnoista näkymät kahteen suuntaan

Hekan Kettutien taloihin tulee yhteensä 77 asuntoa. Pienimmät ovat 31,5 neliömetrin yksiöitä. Suurimmissa, neljän huoneen ja keittiön asunnoissa, on 82 neliötä.

– Asunnoissa on kohtalaisen tiukka mitoitus, mutta ne on suunniteltu valoisiksi ja toimiviksi. Ikkunoista tuodaan sisätiloihin mahdollisimman paljon valoa. Yksiöitä lukuun ottamatta kaikista huoneistoista avautuvat näkymät kahteen suuntaan. Se on tämän päivän asuntotuotannossa aika harvinaista, Iso-Aho kertoo.

Saunoja asunnoissa ei ole, mutta kylpemään asukkaat pääsevät yhteissaunoihin, jotka on sijoitettu kahden talon yläkerroksiin.

Ympäristö antaa oivan mahdollisuuden ulkoiluun. Herttoniemen urheilupuisto on vain muutaman sadan metrin päässä. Sieltä lähtevät ulkoilureitit moneen suuntaan, esimerkiksi Viikkiin ja Vanhankaupunginlahdelle.

Metsät ja pellot ovat lähellä, mutta kaukana eivät ole kaupungin palvelutkaan: Siilitien metroasemalle on 400 metriä, lähimpään ruokakauppaa saman verran.