Tekeekö mielesi tarttua siveltimeen, telaan tai vasaraan? Tarvitset siihen luvan alueyhtiöltäsi.

Voit tehdä asunnossasi pientä omatoimista pintaremonttia, jos olet saanut siihen Heka-alueyhtiöltäsi kirjallisen luvan. 

Hae lupaa alueyhtiöltäsi

Lupaa voit hakea omatoimisesti tehtäviin seinien maalaustöihin tai laminaattilattian asentamiseen. Muut asukkaan tekemät muutokset asunnossa eivät lähtökohtaisesti ole sallittuja edes luvan kanssa.  

Hae lupaa omasta Heka-alueyhtiöstä Asiointi-sivulla olevalla lomakkeella. Lupa tai sen hakeminen ei maksa mitään. Säilytä saamasi lupa koko asumisesi ajan.

Alueyhtiö voi olla myös antamatta lupaa muutostöille. Esimerkiksi uusissa alle 2 vuotta vanhoissa taloissa sekä vastaremontoiduissa taloissa omatoimiremontit eivät ole sallittuja.

Asuntoon tehdään tarkastus ennen luvan antamista sekä mahdollisen maalaustyön valmistumisen jälkeen. 

Heka-alueyhtiö antaa maalaus- tai lattiahommiin ryhtyville ohjeita onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi.

Maalaustyöt ja laminaatin asentaminen

Seiniä voit remonttiluvan saatuasi maalata asunnon kuivissa tiloissa eli esimerkiksi kylpyhuoneessa ei sovi lähteä sutimaan. Kuivissa tiloissa saa maalata vain maalipintaisia seiniä. Kattoa, kiintokalusteita tai tapetoitua pintaa ei saa maalata. Maalin pitää olla vesiohenteista.

Haettaessa lupaa laminaatin asennukselle, alueyhtiö tarkistaa asunnon kunnon ja varmistaa, että asennettava laminaatti on riittävän laadukasta. Huonolaatuinen laminaatti tai puutteellinen asennus voi esimerkiksi aiheuttaa tarpeettoman erottuvien kopinaäänien kantautumista naapuriin. Asennustyö tarkastetaan myös jälkeenpäin.

Heka tarjoaa maalauspaketin

Jos olet juuri muuttanut Heka-asuntoosi eikä asuntoosi ole ennen muuttoasi tehty pintaremonttia, sinulla on mahdollisuus saada maalausta varten Hekalta tarvikkeita. Voit tiedustella maalaustarvikepakettia Heka-alueyhtiöstäsi myös, jos olet asunut Heka-asunnossasi jo pitkään, yli viisi vuotta.

Omatoimiremontin kustannukset

Omatoimiremontin kustannuksista asukas vastaa lähtökohtaisesti itse. Jos asunnossa tehtävien korjausten tai muun vastaavan syyn vuoksi joudutaan esimerkiksi purkamaan asukkaan asentamaa lattiaa tai maalaamaan asukkaan maalaamaa seinää, vuokranantaja ei ole korvausvelvollinen. Korvausvelvollisuutta ei synny myöskään asukkaan muuttaessa pois asunnosta.