Useimpien Hekan talojen jätetiloissa on erilliset astiat biojätteelle, muovipakkauksille, paperille, kartongille, lasille, metallille ja sekajätteelle. Lajittelemalla jätteet oikein, voidaan vaikuttaa jätehuollon kustannuksiin ja saada arvokkaita raaka-aineita kiertoon. Siistissä jätetilassa jätehuolto sujuu ja asiointi on miellyttävää.  

Pidä jätepiste siistinä

Jätepisteet on tärkeää pitää siistinä, sillä roska-astioiden ulkopuolelle jätetyt biojätteet houkuttelevat paikalle rottia. Siivoton jätepiste on myös hygieniariski – eikä tee roskien viemisestä kovin mukavaa. Jätetilaan tuotujen tavaroiden ja astioiden ulkopuolelle jätettyjen roskapussien poiskuljetus aiheuttaa Hekalle ylimääräisiä kustannuksia. 

Näin jätetila ja sen ympäristö pysyvät siisteinä:

  • Sulje sekajätepussi, jotta roskat eivät lentele pussista jätetilaan tai pihalle. 
  • Pakkaa biojäte maatuvaan pakkaukseen, kuten sanomalehtipaperiin, paperipussiin tai kaupasta ostamaasi biojätepussiin. 
  • Pura tai litistä kartonki- ja pahvipakkaukset ja pakkaa ne sisäkkäin. Näin keräysastiat täyttyvät tiiviisti, eikä jäteauton tarvitse kuljettaa ilmaa. 
  • Sulje jäteastian kansi, jotta roskat pysyvät astiassa eivätkä houkuttele rottia tai muita eläimiä. 
  • Lähimpänä jätehuoneen ovea olevat roska-astiat täyttyvät yleensä ensimmäisenä. Jos jätehuoneessa on useampi astia samalle jätelajille, kannattaa niitä täyttää tasaisesti. 
  • Käytöstä poistetut huonekalut, kodinkoneet tai muut isot esineet eivät kuulu jätetilaan vaan niistä on hankkiuduttava eroon asianmukaisesti. Lue miten pääset eroon isoista esineistä.

Jätetiedot kohdesivulla

Verkkosivujemme kohdesivuilta löytyvät kunkin kohteen jätetiedot. Näet kohteen jätetiedoista jätemäärät sekä jätehuoltokustannukset. Lisäksi jätetiedoissa näkyy jäteastioiden tyhjennyspäivät. Tiedot eivät näy jätepistekohtaisesti, vaan koko kohteen tiedot näkyvät samassa diagrammissa/taulukossa. 

Jätetietoja ei näy jätteiden putkikeräyskohteissa (IMU, RODE ja RÖÖRI). Näitä kohteita on lähinnä Jätkäsaaressa, Kalasatamassa ja Kruunuvuorenrannassa. 

Ongelmia jätetilassa?

Jäteastioiden oikea tyhjennysrytmi auttaa pitämään jätetilan siistinä ja säästää jätehuollosta aiheutuvia kustannuksia. Jos jäteastioita tyhjennetään mielestäsi liian harvoin tai liian usein tai jäteastia on jäänyt tyhjentämättä, ilmoita siitä Hekan aluetoimistoon. 

Kehitämme jätehuoltoa kohteissamme esimerkiksi uusimalla lajitteluohjeita ja laajentamalla muovipakkausten keräystä yhä useampaan kohteeseen. Jos kaikille jätelajeille ei vielä löydy jäteastiaa, johtuu se yleensä tilan puutteesta jätehuoneessa. 

Jos jätetilan valaisin, ovi tai jäteastia on rikkoutunut, tee sitä vikailmoitus.  

alt=""