Tekeekö mielesi tarttua siveltimeen, telaan tai vasaraan? Hae ensin Hekalta lupa omatoimiremonttiin.

Voit tehdä asunnossasi pientä omatoimista pintaremonttia, jos olet saanut siihen Hekalta kirjallisen luvan. Lupaa voit hakea omatoimisesti tehtäviin seinien maalaustöihin tai laminaatti- tai vinyylilattian asentamiseen. Muut asukkaan tekemät muutokset asunnossa eivät lähtökohtaisesti ole sallittuja edes luvan kanssa.  

Lupa tai sen hakeminen ei maksa mitään. Säilytä saamasi lupa koko asumisesi ajan. Hae lupaa Hekan asukassivujen kautta (Palvelupyynnöt - Hae lupa omatoimiseen remonttiin).

Heka voi olla myös antamatta lupaa muutostöille. Esimerkiksi uusissa alle kaksi vuotta vanhoissa taloissa sekä vastaremontoiduissa taloissa omatoimiremontit eivät ole sallittuja.

Asuntoon tehdään tarkastus ennen luvan antamista ja mahdollisen maalaustyön valmistumisen jälkeen. 

Maalaustyöt ja laminaatin tai vinyylilankun asentaminen

Seiniä voit remonttiluvan saatuasi maalata asunnon kuivissa tiloissa. Esimerkiksi kylpyhuoneessa ei siis sovi lähteä sutimaan. Kuivissa tiloissa saa maalata vain maalipintaisia seiniä. Kattoa, kiintokalusteita tai tapetoitua pintaa ei saa maalata. Maalin pitää olla vesiohenteista ja päästöluokaltaan vähintään M1.

Kun haet lupaa laminaatin tai vinyylilankun asennukselle, Heka tarkistaa asunnon kunnon ja varmistaa, että asennettava laminaatti on riittävän laadukasta. Huonolaatuinen laminaatti tai puutteellinen asennus voi esimerkiksi aiheuttaa tarpeettoman erottuvien kopinaäänien kantautumista naapuriin. Asennustyö tarkastetaan myös jälkeenpäin.

Heka tarjoaa maalauspaketin

Jos olet juuri muuttanut Heka-asuntoosi eikä asuntoosi ole ennen muuttoasi tehty pintaremonttia, sinulla on mahdollisuus saada maalausta varten Hekalta tarvikkeita. Voit tiedustella myös maalaustarvikepakettia, jos olet asunut Hekalla pitkään, yli viisi vuotta.

Omatoimiremontin kustannukset

Omatoimiremontin kustannuksista asukas vastaa lähtökohtaisesti itse. Jos asunnossa tehtävien korjausten tai muun vastaavan syyn vuoksi joudutaan esimerkiksi purkamaan asukkaan asentamaa lattiaa tai maalaamaan asukkaan maalaamaa seinää, vuokranantaja ei ole korvausvelvollinen. Korvausvelvollisuutta ei synny myöskään asukkaan muuttaessa pois asunnosta.

Ohjeita omatoimiremontin tekijälle

Omatoimisia remontteja saa tehdä vain Hekan antamalla kirjallisella luvalla, joka asukkaan tulee säilyttää vuokrasuhteensa ajan. Ennen omatoimisten töiden aloittamista ole yhteydessä alueen työnjohtajaan, jonka kanssa sovitaan remontin toteuttamisesta. Alle 2 vuotta sitten valmistuneissa taloissa omatoimiset remontit eivät ole sallittuja. 

Vastaat aina omatoimisen remontin kustannuksista, ellei erikseen muuta sovita. Jos itse tekemiäsi remonttitöitä joudutaan purkamaan esimerkiksi kiinteistössä tehtävän peruskorjauksen tai sattuneen vesivahingon takia, ei vuokranantaja ole korvausvelvollinen. Mitään korvausvelvollisuutta ei myöskään ole asukkaan muuttaessa pois asunnosta. 

Hekan luvalla saat itse tehdä vain seuraavia remonttitöitä: 

 • Seinien maalaustyöt itse hankituin tarvikkein tai Hekan hankkimin tarvikkein.
 • Laminaatti- tai vinyylilattian asentaminen.

Muita remonttitöitä asukkaan ei ole lupa itse tehdä. 

Ohje seinien maalaustyöhön

Saat maalata asunnon kuivien tilojen seiniä. Jos olet asunut asunnossa yhtämittaisesti vähintään viisi vuotta tai ottanut asunnon vastaan ilman Hekan teettämää pintaremonttia, saat maalausta varten tarvikkeet Hekan kustannuksella.

Toimi näin:

 1. Ilmoita aluetoimistosi työnjohtajalle tarpeesta.
 2. Työnjohtaja käy tarkistamassa asunnon kunnon ja voi myöntää luvan maalaustyölle.
 3. Työnjohtaja tekee tilauksen tarvikkeista sopimusmyymälään.
 4. Hae tämän jälkeen maalauspaketti ilmoitetusta myymälästä.
 5. Työnjohtaja käy tarvittaessa tarkastamassa maalauksen lopputuloksen.

Kohdat 3 ja 4 jäävät pois, jos hankit tarvikkeet omalla kustannuksellasi. 
 
Hekan maalauspaketti sisältää seuraavat tarvikkeet: 

 • 9 litraa maalia (sävytys: maalarin valkoinen) 
 • Heka-pakin, joka sisältää telan, pensselin, rajaajan, suojamuovin, teippiä, pikatasoitetta, lastan, hiomapaperia, maalausastian (jossa maalausohje) sekä maalinpesuainetta. 

Maalauspaketti voidaan antaa myös keskinäisissä vaihdoissa. Isoon perheasuntoon maalia voidaan antaa 2 x 9 litraa. 

Maalauspaketin maali on vesiohenteinen ja sille on myönnetty Joutsenmerkki tai EU- ympäristömerkki. Maalilla on aina M1-luokitus ja mahdollisesti myös Allergia- ja astmaliiton tunnus, joka kertoo vähäpäästöisyydestä.

Maali on vesiohenteista seinämaalia, jolla ei voi maalata kattoa, tapetti- tai märkätilan seiniä tai kiintokalusteita. Maali soveltuu betoni-, rappaus-, tasoite, kipsi-, lastu- ja puukuitulevypintojen maalaukseen purkissa olevan käyttöohjeen mukaan. 

Tarkemmat maalausohjeet omatoimiremonttiin

 1. Suojaa maalattavan seinän reunat, listat ja sähkörasiat remonttipakistalöytyvällä maalarinteipillä ja levitä lattian suojaksi suojamuovia.
 2. Poista maalattavasta seinäpinnasta siinä mahdollisesti olevat ruuvit, naulat, teipit, sinitarrat yms. Irrota tämän jälkeen teräslastalla seinäpinnasta irtoavavanha maali ja hauraat tasoitteet.
 3. Imuroi tai harjaa seinäpinta ja tarvittaessa pese maalinpesuaineella etiketinohjeen mukaan. Huuhtele kevyesti vedellä ja anna seinäpinnan kuivua.
 4. Tasoita pikasilotteella (lastaa käyttäen) seinän kolot ja halkeamat. Anna silotteen kuivua tuubissa ilmoitettu aika. Mikäli tasoitetut kohdat eivät ole vielä riittävän tasaisia, niin tasoita uudelleen ja anna silotteen kuivua.
 5. Hio tasoitetut kohdat hiomapaperilla/tyynyllä tasaisiksi. Imuroi tai harjaa seinäpinta ja katso ettei siinä ole maalaustyötä haittaavaa roskaa yms.
 6. Avaa maalipurkki ja seikoita maali hyvin. Kaada maalia maalauskaukaloon.
 7. Aloita seinän maalaus pensseliä tai rajaajaa käyttäen tasoitetuista kohdista. Etene tämän jälkeen seinän reunoihin (katon raja, seinien nurkat, jalka- ja ovilistat sekä sähkörasiat). Anna maalin kuivua ohjeessa ilmoitettu aika.
 8. Kun reunat on rajattu, aloita itse seinäpinnan maalaus telaa käyttäen. Levitä telalla maalia edestakaisin pyörivin liikkein, vältä valumia ja roiskeita. Anna maalin kuivua. Maalaa seinät kahteen kertaan tasaisen pinnan saamiseksi.
 9. Puhdista maalausvälineet vesiohenteisen maalin pesuun tarkoitetun ohjeen mukaan. Säilytä välineet sekä jäljelle oleva maali mahdollista paikkamaalausta varten.
 10. Poista maalauksen jälkeen suojateipit ja suojapaperit.

Ohje laminaatti- ja vinyylilattian asentamiseen

 1. Ilmoita aluetoimistosi työnjohtajalle tarpeesta.
 2. Työnjohtaja käy tarkistamassa asunnon kunnon ja voi myöntää luvan lattian asennustyölle. Lattiamateriaalin laatuluokan tulee olla vähintään 32.
 3. Työnjohtaja käy tarkastamassa asennustyön lopputuloksen.

Laminaattiasennuksessa on huomioitava riittävä askeläänieristys, laminaatin laatuluokka vähintään 32. Asennuksessa on noudatettava valmistajan ohjeita. Vuokralainen vastaa laminaatti- tai vinyylilattian kunnossapidosta ja sitoutuu pois muuttaessaan tarvittaessa ennallistamaan lattian kustannuksellaan.