Koronavirusepidemian aiheuttama tulojen menetys saattaa heijastua myös asukkaidemme vuokranmaksukykyyn. Vuokra tulee kuitenkin maksaa korona-aikanakin normaaliin tapaan. Mahdollisissa vuokranmaksuvaikeuksissa tukea on syytä hakea ripeästi. Hekan mahdollisuudet joustaa vuokrista ovat vähäiset, sillä omakustannusperiaatteella toimivana ARA-vuokrataloyhtiönä emme tavoittele voittoa. 

Maksa vuokrasi korona-aikanakin normaaliin tapaan eli joka kuun neljänteen päivään mennessä. Maksamattomasta vuokrasta lähetämme muistutuksia. Koronatilanteen vuoksi maksumuistutuksiin ei tällä hetkellä poikkeuksellisesti lisätä perintäkuluja eikä mahdollisesti maksamatta jääneisiin vuokran osiin lisätä viivästyskorkoja. 

Hae ajoissa apua vuokranmaksuvaikeuksiin

Jos joudut lomautetuksi tai työttömäksi, voit hakea päivärahaa Kelasta tai työttömyyskassastasi. Asumiskuluihin voi olla saatavissa myös asumistukea tai toimeentulotukea, joiden hakemiseksi kannattaa toimia ripeästi. Asumistukea myönnetään takautuvasti korkeintaan yhden kuukauden verran. 

Apua vuokranmaksuvaikeuksissa saat esimerkiksi alla olevilta toimijoilta:

  • Hekalta: jos maksaminen ei onnistu juuri nyt, mutta saisit maksamatta jääneet vuokrat maksettua lähikuukausina, ota yhteyttä Heka-aluetoimistosi vuokrasihteereihin soittamalla tai sähköpostitse. Vuokrasihteeri voi sopia kanssasi maksusopimuksesta. Ole yhteydessä Hekaan maksusuunnitelman tekemiseksi jo ennen kuin vuokranmaksusi on myöhässä.
  • Asumisneuvonnasta: asumisneuvoja voi ratkoa kanssasi laajemmin asumiseesi tai elämäntilanteeseesi liittyviä haasteita. Voit selvittää hänen kanssaan myös esimerkiksi olisitko oikeutettu Kelan tai sosiaalitoimen rahalliseen tukeen vuokrasi maksamiseksi. Asumisneuvonta palvelee korona-aikana pääosin chatissa, sähköpostitse tai puhelimitse ja että yhteystiedot löydät osoitteesta www.hel.fi/asumisneuvonta
  • Takuusäätiöltä: Takuusäätiö tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista raha-asioihin ja maksuongelmiin liittyvää neuvontaa, esimerkiksi yleistä velkaneuvontaa (p. 0800 9 8009) sekä pienlainoja. Voit halutessasi aloittaa asioinnin anonyymina esimerkiksi chat-palvelussa. Takuusäätiön sivuilta löydät myös vinkkejä ja neuvoja korona-ajan taloudenhallintaan. 
  • Punaisen Ristin Kotipolulta: jos olet nuori aikuinen ja tarvitset yksilöllistä, arjessa läsnä olevaa tukea asumiseen ja itsenäistymiseen, soita 040 660 1108 tai laita viestiä osoitteeseen kotipolku(at)redcross.fi.

Koronaepidemian aikana yli 70-vuotiaat saavat myös käytännön apua arkeen Helsinki-avun kautta. 

Palveluistamme lähetettäviin laskuihin lisää maksuaikaa 

Olemme päättäneet lisätä maksuaikaa korona-aikana lähetettäviin erillisiin laskuihin palveluistamme, kuten ovenavauksista tai lausunnoista asunnonvaihtoa varten. Maksuaika on korona-aikana 60 päivää normaalin 30 päivän sijaan. Maksuajan pidennys ei koske vuokranmaksua.  

ARA-vuokratalojen mahdollisuudet joustaa vuokrista ovat vähäiset

ARA-vuokra-asunnoista, joissa vuokrat määritetään omakustannusperiaatteella, vuokrataloyhtiön mahdollisuudet joustaa vuokrista ovat vähäiset. Tämä johtuu siitä, että omakustannusperiaatteella toimivat vuokrataloyhtiöt, kuten Heka, eivät tavoittele voittoa. Vuokrataloyhtiöllä on korona-aikanakin velvollisuus huolehtia vakavaraisuutensa säilyttämisestä.

ARA:n ohjeen mukaan maksuvaikeuksien kohdatessa asukkaiden on ensisijaisesti haettava asumistukea ja toimeentulotukea. Jos tämä ei tuo helpotusta tilanteeseen, on pyrittävä sopimaan maksuaikataulujen joustamisesta vuokranantajan kanssa.