Asukassivuilla on teknisiä häiriöitä. Asiaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Hekan suuri peruskorjaus yhteisöllisessä Kontulassa valmistuu – Asukkaita odottaa uudenveroiset asunnot 

Liki 300 asunnon peruskorjaushanke Kontulankaari 11:ssä valmistuu syksyllä 2024. 60-vuotissyntymäpäiviään viettävässä Kontulassa tapahtuu nyt muutenkin paljon.

12.6.2024 13:07 | Kirjoittanut: Sari Peltonen | Kuva: Roni Rekomaa
Kaksi kerrostaloa. Toisen kerrostalon yhdellä seinällä on suuri värikäs seinämaalaus
Kontulankaaren talojen päätyjä koristavat muraalit saatiin säilytettyä peruskorjauksessa. Brasilialaisen Apolo Torresin teos ”Temperature” kuvaa perhettä, arjen sattumuksia ja lapsenomaista iloa.

Kontulankaari 11:n tunnistaa jo kaukaa. Yhden talon päätyseinää koristaa tasapainoileva uimarityttö, toisessa appelsiini hehkuu oranssina auringossa. Upeart-kollektiivin kahdeksan kerroksen korkuiset muraalit säästettiin syksyllä valmistuvassa peruskorjauksessa. 

Asukkaita odottaa liki 300 uudenveroista asuntoa, joissa on tuliterät keittiöt ja kylpyhuoneet, hohtavan valkeiksi maalatut seinät ja lattioilla vaaleat laminaatit. Parvekkeet lasitettiin, ja ilmanvaihtoa ja lämmitysjärjestelmiä parannettiin. Pihoille on lisätty parkkipaikkoja ja sähköautojen latauspaikkoja, viher­istutuksia ja leikkivälineitä. 

L-muotoinen keittiö, jossa valkoiset keittiön kaapit ja jääkaappi-pakastin. Keittiön taso on puunvärinen.
Tuliterissä keittiöissä on kauniit puunväriset työtasot ja tilaa astianpesukoneelle. 

60-vuotias Kontula uudistuu 

60-vuotissyntymäpäiviään juhlivassa Kontulassa tapahtuu nyt paljon, sillä se on yksi Helsingin kaupungin kaupunkiuudistusalueista. Käytännössä se tarkoittaa erityisiä panostuksia alueen kehittämiseen, kuten rakentamista sekä viihtyvyyden ja palveluiden kehittämistä, kertoo erityissuunnittelija Eeva Mynttinen Helsingin kaupungilta. 

Kontulan sydän on ostoskeskus. Suomen suurimmalla avo-ostarilla toimii yli 80 liikettä, ja varsinkin etnisten ravintoloiden tarjonta on huikea. Vuonna 1967 rakennetun ostarin kunnostustyöstä on solmittu sopimus NCC:n kanssa. 

Vaikka kaupunkiuudistustyö on pitkäjänteistä, paljon tehdään jo tänä kesänä. Nuorisotalon eteen tulee oleskelutila ulkokalusteineen sekä ohjelmaa, ostarin kupeessa sijaitsevia viljelylaatikoita kohennetaan, ja alikulkutunnelin muraaleja parannellaan. Kivikon lähiliikuntapaikalle tulee parkour-rata, ja metroaseman laiturialue kunnostetaan. 

Hekan jättiurakka Kontulankaarella rakentaa osaltaan entistä parempaa Kontulaa. 

– Upeasti peruskorjatut asunnot houkuttelevat uusia asukkaita alueelle. Hekalla on myös hyvät rakenteet yhteisöllisyyden luomiseen. On kerhotiloja ja asukastoimikuntia, Mynttinen sanoo. 

Sauna, jossa on puunväriset saunapaneelit ja tummanharmaat lattialaatat.
Taloissa on tilavat saunat, pukuhuoneet ja kerhotilat.

Parasta ovat ihmiset 

Yhteisöllisyys nousee esiin nopeasti, kun puhutaan Kontulasta. 

– Sitä on syytä vaalia ja vahvistaa, kun uudistuksia tapahtuu, sanoo Kontula-kollektiivin pitkäaikainen aktiivi Lotta Staffans

– Täällä on kaikenlaisia ihmisiä sulassa sovussa, luovuutta ja hyvää tekemisen meininkiä. 

Ohjelmaa on niin, että hengästyttää. On koko perheen OstariFestari, Kontula Electronic -musiikkitapahtuma sekä maailman suurin tyttöjen jalkapalloturnaus Stadi Cup, jonka takana on paikallinen FC Kontu. Muita aktiivisia toimijoita ovat muun muassa Vetoa ja Voimaa Mellunkylästä, Irakin Naisten Yhdistys, Kontulan Martat, Kontulan eläkeläiset ja Kide-säätiö. 

Kontulaa pitkään tutkinut yliopistotutkija Pekka Tuominen kehuu tutkimuskohdettaan vuolaasti: On aktiivista kaupunkielämää, paljon ohjelmaa, hyvää ruokaa, kulttuuria ja luontoa. Palvelut toimivat ja niitä on paljon, ja poiskin pääsee kätevästi metrolla, “jos on ihan pakko lähteä”. Kaupunginosan maine ei Tuomisen mukaan täysin vastaa todellisuutta. 

– Menkää vaikka katsomaan, niin yllätytte. 

Lasitettu parveke, josta näkyy viereiset kerrostalot.
Kaikissa asunnoissa on lasitetut parvekkeet.