Asukassivuilla on teknisiä häiriöitä. Asiaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Hekan asukasedustaja: ”Asukasedustajien tärkein tehtävä on tuoda asukkaiden näkemykset esille” 

Leena Holmstedt edustaa Hekan asukkaita Heka-ytessä, joka on asukkaiden ja Hekan välinen yhteistyöelin. Yhteistyöelin käsittelee asuntojen ylläpitoon, korjauksiin ja asumiseen liittyviä asioita.

12.6.2024 12:36 | Kirjoittanut: Mia Weckström | Kuva: Roni Rekomaa
Leena Holmsted istuu Hekan talon edustalla.
Leena Holmstedt on toiminut asukasedustajana lähemmäs parikymmentä vuotta. Hän asuu Myllypurossa.

Hekan asukkaana omaan asumiseen voi vaikuttaa monin tavoin. Vuoden alussa voimaan tullut asukasdemokratiasääntö mahdollistaa asukkaille vaikuttamisen sekä kohde- että aluetasolla. Sen lisäksi asukkaat voivat vaikuttaa Hekan hallituksessa ja Heka-tason yhteistyöelimessä.  

Heka-tason yhteistyöelimeen kuuluu edustajia sekä asukkaista että Hekalta. Hekaa edustavat Hekan toimitusjohtaja ja muut Hekan johtajat. Asukkaita puolestaan edustavat Hekan asunnoissa asuvat asukasedustajat, joita on viisi. Yksi heistä on Leena Holmstedt.  

– Asukasedustajat valitaan Hekan asukkaista, joita voi ehdottaa kaikille asukkaille avoimissa kokouksissa. Asukasedustajat yhteistyöelimeen valitsee asukasneuvottelukunta, Holmstedt kertoo. 

Asukkaiden näkemykset esille 

Holmstedtin mukaan asukasedustajien tärkein tehtävä on tuoda esille asukkaiden näkemyksiä. 

– Sen lisäksi valvomme, että kiinteistönhoito toimii ja viemme asioita eteenpäin. 

Asukasedustajat vievät Hekan edustajille asioita, jotka koskettavat kaikkia asukkaita. 

– Pienemmät yksittäiset ongelmat pyritään ratkaisemaan isännöitsijöiden kanssa. Jos ongelma ei ratkea, se viedään lopulta yhteistyöelimen käsiteltäväksi, Holmstedt kertoo. 

Yhteistyöelin käsittelee esimerkiksi asuntojen ylläpitoon ja korjauksiin liittyviä sekä muita asumiseen liittyviä asioita. 

– Viime aikoina yhteistyöelimessä on käsitelty esimerkiksi asumisen turvallisuutta, ludeohjeistuksia, Hekan toimiston saavutettavuutta sekä asiakaspalvelun ruuhkautumista, Holmstedt kertoo. 

Kaksi vuosikymmentä asukasedustajana 

Holmstedt on toiminut asukasedustajana jo 16 vuotta. 

– Monet aktiiviset hekalaiset, jotka aloittivat samaan aikaan kanssani, ovat vieläkin mukana toiminnassa. 

Vuosien aikana moni asia on myös muuttunut. Esimerkiksi alueelliset yhteistyöelimet poistuivat vuoden alussa. Holmstedt asuu Myllypuron alueella, joka kuului aikaisemmin Kaakon alueelle. Sittemmin Myllypuro on kuulunut Pohjoisen alueelle, mihin kuuluvat myös Jakomäki, Malmi, Pihlajisto ja Suutarila. 

– Kun alueet tulevat suuremmiksi, järjestäytyminen on tärkeää, jotta opimme tuntemaan toisemme.