Näin kierrätät oikein: huonekalut, elektroniikka ja vaaralliset jätteet eivät kuulu jätepisteille

Hekan jätepisteille tuodaan jatkuvasti tavaraa ja jätettä, joka ei sinne kuulu. Ylimääräisestä tavarasta aiheutuu kustannuksia sekä vaivaa muille asukkaille ja Hekan työntekijöille.

21.3.2024 12:27 | Kuva: Roni Rekomaa
Hekan kunnossapitomestari kantaa jätepisteestä ulos valkoista työpöytää.
Jätekatos ratsia Malminkartanossa.

Hekan jätepisteisiin saa tuoda vain tavallista kotitalouksissa syntyvää jätettä eli biojätettä, keräyspaperia ja kartonkipakkauksia, muovi- ja lasipakkauksia, pienmetallia sekä sekajätettä. Muiden jätteiden tai tarpeettoman tavaran asianmukaisesta kierrättämisestä on jokainen itse vastuussa.  

Huonekalut ja muut suuret tavarat, sähkö- ja elektroniikkajäte ja vaaralliset jätteet, kuten maalit ja liuottimet, on jokaisen asukkaan kuljetettava itse asianmukaisesti esimerkiksi Sortti-asemille . Käytöstä poistetut kodin sähkö- ja elektroniikkalaitteet saa usein viedä maksutta kodinelektroniikkaliikkeisiin. 

Jätepisteille tuoduista, sinne kuulumattomista jätteistä aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia. Lisäksi jätepisteiden siivous ylimääräisestä tavarasta työllistää turhaan Hekan huollon henkilöstöä, jotka joutuvat kuljettamaan ylimääräiset tavarat pois jätepisteiltä. 

Jätepisteiden arkeen päästiin vilkaisemaan Hima-lehden pääjutussa, jossa Hekan kunnossapitomestari ja ympäristöasiantuntija tarkastavat ihan tavallisen Heka-talon jätepisteen.

Vinkkejä huonekalujen ja elektroniikan kierrättämiseen 

Huonekalut 

  • Vanhoille ehjille huonekaluille ja muille kodinesineille voi tilata ilmaisen noudon Fidalta ja joiltakin muilta hyväntekeväisyysjärjestöiltä. Näihin saa myös itse viedä veloituksetta huonekaluja, kodintavaraa sekä tekstiilejä.  
  • Ehjistä huonekaluista voi myös ilmoittaa Facebookissa tai tori.fi-sivustolla , jolloin joku niitä tarvitseva voi tulla noutamaan ne suoraan kotioveltasi. 
  • Huonekalujen ja muun ehjän tavaran vieminen Kierrätyskeskuksen myymälöihin on maksutonta. Kierrätyskeskuksella on myös keväisin ja syksyisin kiertäviä keräysautoja . Myös noudon ehjille tavaroille saa tilattua edullisesti Kierrätyskeskukselta. 
  • Rikkinäiset huonekalut ja rikkinäiset muut kodintavarat tulee viedä Sortti-asemalle . Vastaanotto on maksullista. Sortti-asema myös noutaa näitä maksua vastaan. 

Sähkölaitteet 

  • Ehjille sähkölaitteille voi tilata ilmaisen noudon Fidalta , Kierrätyskeskukselta tai muilta hyväntekeväisyysjärjestöiltä. Näihin saa myös itse viedä veloituksetta elektroniikkaa. 
  • Ehjistä sähkölaitteista kannattaa myös ilmoittaa Facebookissa tai tori.fi-sivustolla , jolloin joku niitä tarvitseva voi tulla noutamaan ne suoraan kotioveltasi. 
  • Pienet rikkinäiset sähkölaitteet (alle 25 cm) ja energiansäästölamput voi palauttaa niitä myyviin suurimpiin liikkeisiin (kodinkoneliikkeet, tavaratalot). 
  • Myymälät ottavat vastaan suurempiakin laitteita, kun tilalle ostaa uuden vastaavan laitteen. Poikkeuksena Gigantti , joka ottaa vastaan kaiken kokoisia laitteita veloituksetta. 
  • Sortti-asemat ottavat sähkölaitteet vastaan maksutta. 

Niin sanottuja romulavoja asukkaiden käyttöön ei enää tilata. Huollon kanssa yhteistyössä voidaan järjestää esimerkiksi pyörävarastojen siivoustalkoot

Muista kiertävät keräysautot 

HSY:n Sortti-keräysautot kiertävät jälleen huhti-toukokuussa. Autoille voit viedä maksutta kotiin kertynyttä vaarallista jätettä, metalliromua sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteita.  Helsingissä keräys alkaa heti pääsiäisen jälkeen 2. huhtikuuta 2024. Katso keräysautojen aikataulut ja pysähdyspaikat HSY:n verkkosivuilta

Myös pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus järjestää keväällä 25.3.2024 alkaen keräyskierroksen Helsingissä ja Vantaalla. Kierrätyskeskuksen keräykseen voit tuoda siistiä, ehjää ja puhdasta uudelleenkäyttöön soveltuvaa kodin pientavaraa, tekstiileitä sekä kaiken kuntoista pienelektroniikkaa ja polkupyöriä. Katso Kierrätyskeskuksen kierroksen aikataulut .