Energiatehokkuutta edistetään yhdessä – Sähkön, kaukolämmön ja veden kulutus väheni Hekalla viime vuonna

Energiansäästö ja energiatehokkuuden edistäminen kuuluvat kaikille. Kun säästämme yhdessä energiaa Hekan taloissa, vähennämme päästöjä ja negatiivisia ilmastovaikutuksia sekä pienennämme kustannuksia. Energiaa kului Hekalla viime vuonna edellistä vuotta vähemmän.

20.2.2024 09:21
Mies valuttaa hanasta vettä muovivatiin.

Vuoden 2022 syksyllä akuutti sähköpula innoitti koko Suomen ja myös Hekan osallistumaan valtakunnalliseen Astetta alemmas -kampanjaan . Se näytti, että sekä yksittäisten ihmisten että suurteollisuuden ja suurten kiinteistönomistajien on mahdollista tehdä valintoja, joiden avulla säästetään merkittävästi energiaa. Näiden tekojen avulla vältimme Suomessa sähköpulan ja sähkökatkot.

Heka on merkittävä energiankuluttaja Helsingissä. Vuonna 2022 käytimme noin 7,5 prosenttia Helenin tuottamasta kaukolämmöstä ja 1,5 prosenttia Helenin tuottamasta sähköstä. Energiatehokkuustoimista huolimatta Hekan kokonaisenergiankulutus ei tule pienenemään, sillä Hekan kiinteistöjen kokonaismäärä kasvaa.

Energiansäästössä on onnistuttu

Talvella 2022–2023 sähkön huippukulutuksen aikoina suomalaiset säästivät sähköä parhaimmillaan 13 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna. Tämä säästö tuli pääasiassa muusta kuin teollisuuden kulutuksesta. Hekallakin onnistuttiin energiatalkoissa: Loka-joulukuussa 2022 sähkönkulutus laski Hekalla kaksi prosenttia. Lämmitysenergian määrä laski noin viisi prosenttia ja vedenkulutus liki neljä prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Laskusuunta jatkui viime vuonna: sähkön normeerattu eli säätilakorjattu kokonaiskulutus vuonna 2023 oli 3,2 prosenttia edellisvuotta pienempi ja kaukolämmön kulutus laski 2,1 prosenttia.

Voit seurata oman kohteesi kaukolämmön ja kiinteistösähkön kulutusta kohteesi omalta sivulta ja asukassivuilta .


Vuonna 2023 Hekan kiinteistöissä käytettiin vettä yli viisi miljoonaa kuutiota. Se on yli 150 litraa eli 15 sangollista asukasta kohden vuorokaudessa. Luvuissa on asuinkiinteistöjen lisäksi myös muita Hekan kiinteistöjä, kuten päiväkoteja ja liiketiloja. Veden kulutukseen voi jokainen vaikuttaa helposti itse. Kun suihkussa lorottelua vähentää, tuo veden säästö samalla myös lämmön säästöä.

Heka edistää energiatehokkuutta monin tavoin

  • Teemme energiaremontteja peruskorjausten yhteydessä.
  • Otamme uusissa kiinteistöissämme käyttöön asetettuja vaatimuksia parempia rakenteita ja järjestelmiä.
  • Olemme mukana tutkimus- ja kehityshankkeissa, ja pyrimme löytämään kustannustehokkaimmat keinot, joilla parantaa Hekan kiinteistöjen energiatehokkuutta ja samalla asuinmukavuutta.
  • Seuraamme kiinteistöjen kulutusta ja selvitämme kulutusmuutosten syyt.
  • Teemme myös pienempiä energiatehokkuustoimia, kuten tiivistämme ikkunoita ja säädämme ilmanvaihdon sekä lämmityksen toimintaa.

Näin voit säästää energiaa kotona

Myös asukkaat vaikuttavat merkittävästi siihen, kuinka paljon energiaa Hekalla kuluu. Kustannusten noustessa jokaisen pienenkin teon merkitys kasvaa.

  • Älä lotraa suihkussa. Suihku kuluttaa 12 litraa vettä minuutissa. Lisäksi veden lämmittämiseen menee yllättävän paljon energiaa.
  • Älä päästä lämpöä harakoille. Tuuleta tehokkaasti muutama minuutti kerrallaan kaikki ikkunat auki.
  • Älä peitä pattereita ja termostaatteja huonekaluilla tai verhoilla, sillä se estää niiden toiminnan.
  • Tee vikailmoitus, jos asunnossasi hana tai muut vesikalusteet vuotavat tai huomaat muita vikoja.
  • Ota käyttöösi asukastoiminnan sovellus Heta ja ryhdy Ekoekspertiksi.