Näin tunnistat Hekan kiinteistönhoitajat Tietoomme on tullut, että liikkeellä on ollut huijareita, jotka ovat tekeytyneet Hekan kiinteistönhoitajiksi ja esiintyneet palovaroittimien tarkastajina. Hekan kiinteistönhoitajat ja muut työntekijät ilmoittavat etukäteen asunnossa käynnistä, poikkeuksena erityisen kiireelliset tilanteet kuten äkilliset vesivahingot. Tunnistat kiinteistönhoitajamme Hekan logolla varustetuista työvaatteista. Lisäksi Hekan työntekijällä on aina mukanaan henkilökortti, jonka he pyydettäessä näyttävät asukkaalle. Ilmoita epäilyttävistä kävijöistä poliisille.

Asiakaspalvelumme on suljettuna perjantaina 23.2.2024. Kiireellisissä vikailmoitusasioissa soitathan päivystysnumeroomme 09 5767 3100.

Siirrä sähkönkulutusta huipputuntien ulkopuolelle – Energiansäästövinkkejä arkeen

04.1.2024 14:44
Luminen puisto, jossa puita ja ja penkki ja paljon lunta.

Kovien pakkasten takia sähkön kulutus on nyt poikkeuksellisen korkealla tasolla. Suomalaisten kantaverkkoyhtiö Fingrid kehottaa tiedotteessaan kaikkia sähkönkäyttäjiä ajoittamaan omaa sähkön käyttöään pois aamun ja illan huipputunneilta. Haasteellisia aikoja ovat esimerkiksi aamut klo 8–10 sekä illat klo 17–22.

Keräsimme energiansäästövinkkejä, joita noudattamalla jokainen voi vähentää omaa energiankulutustaan.

Siirrä sähkön käyttöä kulutushuipputuntien ulkopuolelle

Valtakunnallisesti sähkön käytössä on arkipäivisin kaksi kulutushuippua: aamulla kello 8–10 ja uudelleen alkuillasta tavallisimmin kello 16–17 ja uudelleen 19–20 välillä. Siirrä omaa sähkönkäyttöäsi näiden tuntien ulkopuolelle. Se pienentää sähkökatkojen riskiä.

Sähkönkäytön ajallinen siirtäminen eli kulutusjousto on juuri nyt tärkeää jokaisessa kodissa, jotta sähkön riittävyys turvataan kaikille, kaikissa tilanteissa. Sähköä kannattaa käyttää silloin, kun sitä on tarjolla runsaasti ja se on edullista.

Yleisohjeena on sähkönkäytön pienentäminen arkisin aamulla klo 8–10 ja iltaisin 16–20, jolloin suurimmat kulutukset osuvat yleensä 16–17 ja 19–20 tietämille. Pyri tasaamaan sähkönkäyttöäsi. Käynnistä ja käytä suuritehoisia laitteita vuorotellen myös huippukulutustuntien jälkeen.

Sähköpulan uhka voi ilmaantua muunakin aikana, joten seuraa uutisia ja jakeluverkkoyhtiösi tiedotteita. Huolehdi, että ajantasaiset yhteystietosi (matkapuhelinnumero, sähköposti) ovat Helenin tiedossa.

Kaikki hyötyvät kulutushuippujen tasaamisesta

Kulutuksen tasaaminen on välttämätöntä ja järkevää riippumatta siitä, onko käytössäsi kiinteähintainen vai pörssisähkösopimus. Lataa puhelimeesi esimerkiksi Fingridin Tuntihinta-appi (seurantasovelluksia on olemassa myös useita muita), ja seuraa sähkön hintaa, joka reagoi sähkön tarjonnan ja kysynnän tilanteeseen. Mitä kalliimpaa sähkö on, sitä suuremmaksi nousee riski sähköpulasta ja jakelukeskeytyksistä.

 • Vältä tarpeetonta sähkönkulutusta arkiaamun ja arki-illan huippukulutustuntien aikana.
 • Omaksu arkeen uusia laitteiden käyttöaikoja ja hyödynnä ajastustoimintoa. Siirrä esimerkiksi astian- ja pyykinpesukoneiden käyttö aikaiseen aamuun, keskipäivään tai myöhempään iltaan.
 • Lataa elektroniset laitteet kiivaimpien sähkönkäyttötuntien ulkopuolella.
 • Sammuta aina kaikki sähkölaitteet ja irrota verkkovirrasta latausjohdot, joita et käytä.

Vinkit energiatehokkaaseen pyykinpesuun ja pyykin kuivaukseen

 • Pese täysiä koneellisia.
 • Valitse eko-ohjelma ja alhaisemmat lämpötilat, jos mahdollista.
 • Tarkista ohjekirjasta vähän energiaa kuluttavat ohjelmat ja käytä niitä pesutarpeen mukaan.
 • Pese tekstiilit vain, kun ne ovat oikeasti likaisia. Tuuleta vaatteita ja pidennä pesuvälejä. Noudata tekstiiliin merkittyjä suosituksia pesulämpötilasta.
 • Harkitse, milloin käytät kuivausrumpua. Uudemmat kuivausrummuista on lämpöpumpputoimisia ja energiatehokkaita. Vanhat, kondensoivat kuivausrummut voivat kuluttaa runsaastikin sähköä, etenkin jos niiden käyttölämpötila on korkea.
 • Kun hankit uutta pyykinpesukonetta tai kuivausrumpua, valitse sähköä ja vettä säästävä laite. Vertaile laitteiden energiamerkintöjä.
 • Hyödynnä laitteiden aikaohjauksia. Paljon sähköä kuluttavien laitteiden käyttämistä on tarpeen välttää huippukulutuksen aikana, eli arkipäivien aamu- ja iltapäivän tunteina (kello 8–10 ja kello 16–18).

Säästä lämmintä vettä: Lyhennä suihkuaikaa

Veden lämmittäminen vie paljon energiaa ja suurin osa lämpimästä käyttövedestä kuluu peseytymiseen. Kiinnitä siis huomiota suihkuaikoihin, ja pidä ne lyhyinä.

Vinkit lämpimän veden säästöön:

 • Lyhennä suihkuaikaa.
 • Vältä veden turhaa juoksutusta. Sulje suihku saippuoinnin ajaksi.
 • Tarkista hanat ja suihkupäät. Jos huomaat niiden vuotavan, tee asiasta vikailmoitus.
 • Vähennä hiustenpesukertoja, jos mahdollista. Hiuksia ei tarvitse pestä joka päivä.
 • Sulje hana hampaiden pesun ajaksi.
 • Katso, että lapset eivät jää suihkuun pitkäksi aikaa ja oppivat ripeän peseytymisen.
 • Huolehdi myös pesutilojen riittävästä ilmanvaihdosta. Muista, että pitkät suihkut kasvattavat kylpyhuoneiden kosteuskuormaa. Kosteuskuorman tasaaminen vaatii lämpöä ja tehostettua ilmanvaihtoa, mikä lisää energiankulutusta.

Lue lisää energiansäästövinkkejä Astetta alemmas -kampanjan sivuilta.