Naapurisopu voi olla koetuksella koiran haukkumisen takia – eroahdistuneelle Aida-koiralle löytyi uusi koti naapurista  

Lemmikkieläimet ovat tervetulleita Hekalle! Yhteiselo lemmikkien ja naapurien kanssa sujuu useimmiten ongelmitta, ja hankalistakin tilanteista selvitään yhdessä. Aida-koira muutti naapuriin.

07.12.2023 14:32 | Kirjoittanut: Vilma Timonen | Kuva: Roni Rekomaa
Sari Lindfors istuu sohvalla sylissään tiibetinspanieli Maisa.
Sari Lindfors on asunut Maisa-koiransa kanssa Malmin Tullivuorentiellä pian vuoden.

Suomessa on arviolta 800 000 lemmikkikoiraa. Niitä siis asuu huomattava määrä myös hekalaisten perheissä ja naapureina. Lemmikkieläimet ovat sallittuja kaikissa Hekan kohteissa. Sari Lindfors asuu Malmin Tullivuorentiellä yhdessä tiibetinspanielinsa Maisan kanssa. Lindfors sanoo, että kahdeksanvuotias Maisa-koira on naapuruston suosikki, jota lapset mielellään leikittävät ja vievät lenkille ja jota aikuisetkin tulevat silittelemään. 

Lindfors ja Maisa muuttivat Tullivuorentielle tammikuussa 2023. Mukana muutti myös perheen toinen tiibetinspanieli, 13-vuotias Aida. Muutto ei ollut Aidalle helppo, ja se alkoi uudessa kodissa kärsiä vaikeasta eroahdistuksesta aina kotiväen poissa ollessa.  

– Aida huusi ja haukkui, ja kokeilimme kaikennäköisiä erilaisia ratkaisuja, mutta oikein mikään ei onnistunut, Lindfors kertoo.  

Lindforsilla on pitkä kokemus koirista, ja ennen tiibetinspanieleita hänen perheeseensä kuului labradorinnoutaja. Aikaisemmin koirien kanssa asuminen on sujunut ongelmitta. 

Kun Aidan äänekästä oireilua oli jatkunut toista kuukautta, Lindforsin postiluukusta kolahti nimetön viesti meteliin väsyneeltä naapurilta. Lindfors halusi keskustella Aidan aiheuttamasta häiriöstä naapurin kanssa ja alkoi selvittää, kuka viestin oli jättänyt. Hän kävi soittelemassa naapurien ovikelloja ja kyseli pihalla vastaantulevilta, oliko koiran haukunta häirinnyt heitä.  

Lopulta viestin kirjoittanut naapuri löytyi, mutta tilanne oli hankala eikä toimivaa keskusteluyhteyttä tuntunut löytyvän.    

– Asiasta tuli niin paljon eripuraa, että olin sen vuoksi yhteydessä myös isännöitsijään, Lindfors sanoo.  

Paras tapa kertoa asioista on kertoa niistä suoraan.

Yhteishuoltajuus naapurin kanssa toimii 

On luonnollista, että koira kuin koira haukkuu silloin tällöin, mutta Hekan järjestyssääntöjen mukaan toistuva haukkuminen ei ole normaaliin asumiseen liittyvää ääntä. Koiran omistaja voi kuitenkin olla täysin tietämätön koiransa ääntelystä, ja siksi siitä kannattaa aina kertoa naapurille suoraan. Eroahdistuksen hoitaminen voi viedä aikaa, joten naapureilta vaaditaan joskus kärsivällisyyttä. 

Hekan isännöitsijä Jari Rutanen ei tunne Aida-koiran tapausta, mutta hänellä on kokemusta muista samantyyppisistä tilanteista. Rutanen sanoo, että jos koiran haukkumisesta tai muusta lemmikkieläimen käytöksestä tulee valituksia, asia pyritään ratkaisemaan keskustelemalla ja asumisrauha palauttamaan. Hänen mukaansa valituksia tulee hyvin harvoin.  

– Olen ollut Hekalla töissä vajaat kaksi vuotta, ja jos yksi tai kaksi valitusta on tullut, niin niissäkin tapauksissa lemmikin omistaja on ollut ymmärtäväinen ja reagoinut tilanteeseen. Kaikki on mennyt hyvin, ja asukkaiden kanssa on saatu asia hoidettua ja keskusteltua, Rutanen sanoo.  

– Joskus koiranpentujen opettamisessa saattaa olla haasteita, mutta kauttaaltaan eläimistä ei ole ollut häiriötä, Rutanen jatkaa.   

Aida-koiran tapauksessa ratkaisu löytyi yllättäen läheltä. Lindfors tutustui naapuritalossa asuvaan äitiin ja tyttäreen, jotka kiintyivät Aidaan. Kesällä he ottivat Aidan luokseen asumaan.   

– Ensimmäisen kerran tapasin tämän rouvan talotoimikunnan kevättapahtumassa. Hän sitten ihastui Aidaan ihan täysin, se on vähän sellainen terapiakoira. Nyt meillä on yhteishuoltajuus – välillä Aida tulee meille hoitoon ja välillä taas Maisa on heillä hoidossa, Lindfors kertoo. 

Lindfors toteaa kaikkien osapuolien olevan tyytyväisiä nykyiseen järjestelyyn. Erityisesti häntä ilahduttaa se, että Aidalle löytyi koti läheltä.   

Ovitaulu, jossa lukee Koira ja hänen henkilökuntansa avuvat täällä
Tullivuorenkadun taloissa asuu lukuisia koiria.

Asukas on vastuussa lemmikkinsä käytöksestä sisällä ja ulkona 

Vastuu lemmikin käytöksestä on aina sen omistajalla. Jos lemmikki häiritsee jatkuvasti muita asukkaita, asiasta keskustellaan omistajan kanssa ja tarvittaessa huomautetaan muutamaan kertaan. Jos huomauttaminen ei tehoa, annetaan varoitus. Räikeässä tapauksessa voidaan varoitus antaa suoraan ilman huomautusta. Tällainen tapaus on esimerkiksi kissan toistuva pissaaminen leikkipaikan hiekkalaatikkoon. 

Hekan kohteissa lemmikkejä ei saa pitää vapaana rappukäytävissä tai piha-alueella eikä ulkoiluttaa lainkaan lasten leikkialueella tai sen läheisyydessä. Niin ikään saunaosastolle tai pesutupaan lemmikeillä ei ole asiaa. Lisäksi on tärkeää, että mahdolliset jätökset korjataan saman tien pois kiinteistön alueelta.  

Myös sisällä asunnossa lemmikin puuhia on syytä tarkkailla, jotta asunnolle ei aiheudu niistä vaurioita.  

– Normaalin asumisen jäljistä poikkeavat jäljet ovat asukkaan korvausvastuulla. Esimerkiksi, jos eläin on vaikka purrut ovenkarmeja, Rutanen muistuttaa.  

Kissan tai muun lemmikkieläimen turvallisuuden takaamiseksi ja karkailun estämiseksi omalle parvekkeelleen on luvallista asentaa tarkoitukseen suunniteltu valmis kevytverkko, joka ei tarvitse pysyvää kiinnitystä parvekerakenteisiin. Rutanen sanoo, että verkko ei kuitenkaan saa olla ulkonäöltään ”häiritsevä”, kuten liian ulkoneva tai korkea.  

Sari Lindfors leikkii Maisa-koiransa kanssa olohuoneessa.
Maisa-koira on naapuruston suosikki.

“Kun yksi koira pissii pihalle, niin siellä ovat kohta kaikki kymmenen muutakin” 

Lindfors ehdottaa, että kiinteistöihin ja niiden pihoille laitettaisiin lisää opasteita, jotta säännöt olisivat varmasti kaikille selvät.  

– Meillä tässä on yhteinen piha – on Hekan piha ja omistustaloja. Toivoisin, että olisi selkeästi informoitu, että koiria ei esimerkiksi pissateta pihalle: kun yksi koira pissii sinne, niin siellä ovat kohta kaikki kymmenen muutakin. Minun mielestäni kyseessä on kaikkien viihtyvyys, Lindfors sanoo.   

Piha-alueen sijaan Lindfors ja Maisa ulkoilevat ja tapaavat muita koiria ja niiden omistajia läheisessä koirapuistossa.  

– Koirapuisto on todella tärkeä. Meillä on siellä melkein päivittäin treffejä Aidan ja sen nykyisen mamman kanssa, Lindfors kertoo.  

Merkki, jossa lukee koirien ulkoiluttaminen kielletty
Lemmikit eivät saa tehdä tarpeitaan pihoille.

Naapurisopu koetuksella? Suora yhteydenotto ja keskustelu toimivat parhaiten  

Lindforsin Aida-koiran sijoittaminen naapuriin on sujunut hyvin ja jää pysyväksi ratkaisuksi.  

– Kun yritimme välillä ottaa Aidan takaisin, niin Maisa selkeästi rupesi vähän pelkäämään sitä. Aida on niin vahvaluonteinen – hän on se meidän pomo ja Maisa taas vähän sellainen pehmo, Lindfors kertoo.  

Jos koirista vielä jatkossa aiheutuu häiriötä muille asukkaille, Lindfors toivoo heiltä suoraa yhteydenottoa.  

– Minun mielestäni paras tapa on se, että tullaan suoraan sanomaan. Enhän minä voi tehdä asialle mitään, jos en tiedä siitä. Tai jos lappu jätetään, niin ei nimettömänä, Lindfors sanoo.  

Myös isännöitsijä Rutanen painottaa avoimen keskustelun merkitystä ja toteaa, että järjestyssääntöjä noudattamalla päästään pitkälle, olipa taloudessa lemmikkieläin tai ei.  

– Järjestyssääntöjä tietysti pitää noudattaa, mutta hyvässä yhteistyössä kaikki on sujunut. Eläinten omistajat ovat fiksua porukkaa, Rutanen kehuu.  

Huolehdi lemmikkisi turvallisuudesta myös juhlan keskellä 

Koti voi olla lemmikille myös vaaran paikka, ja on tärkeää huolehtia siitä, että lemmikin ulottuvilla ei ole vaarallisia esineitä. Terävien keittiövälineiden ja työkalujen lisäksi eläimille ovat vaaraksi esimerkiksi suojaamattomat sähköjohdot sekä erilaiset pienet tukehtumisvaaran aiheuttavat esineet, kuten nappikuulokkeet ja joulukoristeet.  

Erityisesti joulun aikaan on muistettava, että suklaa on koirille myrkkyä. Esimerkiksi jouluruusu ja muut lemmikeille myrkylliset huonekasvit on sijoitettava niin, etteivät eläimet ulotu niihin. 

Lemmikkejä täytyy suojella niille stressiä aiheuttavilta ärsykkeiltä, kuten melulta. Uuden vuoden ilotulitusten räiske saa monet koirat – ja myös kissat – ahdistumaan. Meluherkkää eläintä ei missään tapauksessa pidä jättää yksin kotiin ilotulitusten ajaksi mutta ei myöskään ottaa mukaan ulos niitä katselemaan. Rauhallinen ympäristö ja turvallinen suojapaikka sekä omistajan läsnäolo rauhoittavat pelkäävää lemmikkiä. 

Lähteet: TassuApu, Huoneistokeskus, Plantagen 

Maisa-koira lepää sohvalla.