Näin tunnistat Hekan kiinteistönhoitajat Tietoomme on tullut, että liikkeellä on ollut huijareita, jotka ovat tekeytyneet Hekan kiinteistönhoitajiksi ja esiintyneet palovaroittimien tarkastajina. Hekan kiinteistönhoitajat ja muut työntekijät ilmoittavat etukäteen asunnossa käynnistä, poikkeuksena erityisen kiireelliset tilanteet kuten äkilliset vesivahingot. Tunnistat kiinteistönhoitajamme Hekan logolla varustetuista työvaatteista. Lisäksi Hekan työntekijällä on aina mukanaan henkilökortti, jonka he pyydettäessä näyttävät asukkaalle. Ilmoita epäilyttävistä kävijöistä poliisille.

Asiakaspalvelumme on suljettuna perjantaina 23.2.2024. Kiireellisissä vikailmoitusasioissa soitathan päivystysnumeroomme 09 5767 3100.

Linnunpöntöt tuovat eloa pihamaalle

Hekassa tehtiin toukokuussa koko Hekan kattava linjaus linnunpönttöjen ja hyönteishotellien sallimisesta talojen pihoilla. Aloite lähti Tasankotieltä.

22.9.2023 10:46 | Kirjoittanut: Miina Poikolainen | Kuva: Timo Porthan
Kaksi naista, joilla on sateenvarjot, seisovat puun alla. Puussa on linnunpönttö.
Elina Koskinen ja Helena Tervola toivovat Tasankotielle siivekkäitä asukkeja.

Tasankotie 9:n pihalla Fallkullassa on kaksi linnunpönttöä. Talotoimikunta pyysi niihin lupaa huhtikuussa, kun talon 20-vuotisjuhlat alkoivat lähestyä. Jotta linnunpönttöjen ja hyönteishotellien hankkiminen pihoille olisi jatkossa helpompaa, Heka päätti sallia ne kaikissa kohteissa. Asentamiseen ei tarvitse lupaa, mutta paikka täytyy sopia yhdessä Hekan kiinteistönhoitajan kanssa.

– Ne ovat helppo ja kustannustehokas keino tukea luonnon monimuotoisuutta pihoilla, Hekan ympäristöasiantuntija Mikaela Lindfors perustelee päätöstä.

Tasankotielle ei kuitenkaan saatu siivekkäitä asukkaita tänä kesänä.

– Lintujen pesimäaika alkoi olla jo ohi siinä vaiheessa, kun saimme pöntöt kiinnitettyä puihin, talotoimikunnan sihteeri Helena Tervola ja varapuheenjohtaja Elina Koskinen kertovat.

– Yhtä pönttöä kirjosieppo kävi tuossa tutkimassa, mutta roskakatoksen päälle pesänsä tehnyt lokki ehkä säikäytti sen pois, Koskinen kertoo. Toinen pönttö sijaitsee lähempänä rakennustyömaata, ja sieltä kantautuva meteli on Koskisen ja Tervolan mukaan voinut häiritä pesimäpuuhia.

– Ehkä ensi kesänä sitten! he toivovat.

Pönttöjen määrään tai tarkkaan sijaintiin Heka ei puuttunut. Tasankotiellä ei kuitenkaan ollut kovin montaa vaihtoehtoa. Pönttöjä ei tietenkään voi sijoittaa liian lähelle lasten leikkipaikkaa tai kenenkään asuntoa. Pihassa ei myöskään ole kovin montaa puuta, joista valita, Koskinen sanoo.

– Olen katsonut, että tuolla perällä on yksi puu, johon voisi vielä laittaa pöntön, Tervola nauraa.

Linnunpönttöjen lisäksi Heka päätti sallia hyönteishotellit. Sellainen voisi Tervolan mielestä olla mukava.

– Mutta kuka niitä sitten valvoo, että pysyvätkö ne siinä käytössä, mihin ne on tarkoitettu, molemmat pohtivat.

Lindfors kertoo, että Helsingin kaupunki suhtautuu myönteisesti hyönteishotellien sijoittamiseen ja pitämiseen kaupungissa, sillä niiden avulla voidaan ylläpitää ja lisätä tuiki tärkeiden pölyttäjähyönteisten määrää. Hän kehottaa varautumaan ensi kevääseen jo hyvissä ajoin.

– Linnunpönttöjen ja hyönteishotellien suunnittelu ja rakentelu on hauskaa puuhaa synkkinä talvikuukausina vaikka kerhohuoneella. Toki niitä voi myös ostaa. Näin ne ovat sitten valmiina oikeaan aikaan odottamassa kevään ensimmäisiä lintuja ja pölyttäjiä.