Asiakaspalvelumme on suljettu perjantaina 24.5.2024. Ilmoita kiireelliset vikailmoitukset päivystysnumeroon 09 5767 3100. Voit hoitaa asiointia asukassivuilla.

Kirjaudu asukassivuille

Esitykset vuoden 2024 vuokriksi talotoimikuntien lausunnoilla – Hekan hallitus vahvistaa vuokrat lokakuussa

Uutisoimme asukkaillemme toukokuussa, että kustannusten tuntuvan kasvun vuoksi vuokrankorotukset vuodelle 2024 tulevat olemaan huomattavasti totuttua suuremmat. Ensi vuoden talousarvioluonnos on nyt valmistunut, ja sen mukainen tuleva vuokrataso on tiedossa.

09.8.2023 08:59
Vasemmalla asunnon seinää ja sisäovi, oikealla näkymä keittiöön.

Esitykset vuoden 2024 vuokriksi, budjetiksi ja korjaussuunnitelmaksi ovat nyt lausunnoilla talotoimikunnilla. Talotoimikunnat voivat esittää näkemyksiään ja muutosehdotuksia niistä elokuun 29. päivään mennessä. 

Talotoimikuntien lausunnot käsitellään Hekassa, ja aineistoihin tehdään tarpeellisiksi katsotut muutokset syyskuussa. Hekan hallitus vahvistaa vuoden 2024 vuokrat lokakuussa, ja asukkaat saavat Hekalta tiedon oman asuntonsa vuokrasta lokakuun aikana. Uudet vuokrat tulevat voimaan 1.1.2024. 

Etenkin lainanhoitokulujen nousu korottaa vuokria  

Hekalla on paljon lainaa, sillä uudistuotanto rahoitetaan kokonaan ja peruskorjaukset suurimmalta osalta lainalla. Korkotaso on noussut poikkeuksellisen nopeasti, ja Hekan lainojen korkokulut ovat kolminkertaistuneet viime vuodesta. Myös energian hinnan ja yleisen kustannustason nousu lisäävät Hekan kustannuksia huomattavasti.  

Vuokrilla katetaan toiminnan kustannukset 

Heka toimii omakustannusperiaatteella, eli kaikki toiminnan kulut katetaan vuokrilla. Vuokria on siis perittävä niin paljon kuin rakentaminen, korjaaminen, ylläpito ja hallinnointi yhteensä maksavat. 

Heka ei tavoittele voittoa tai maksa osinkoa omistajalleen Helsingin kaupungille.  

Tavallista suuremman korotuksen jälkeenkin Hekan asuntojen keskivuokra on huomattavasti vapaarahoitteisten asuntojen vuokria matalampi.