Kolmivaiheinen peruskorjaus Pelimannintien kohteessa valmistui

Kannelmäen Pelimannintie 13:n lähes 50-vuotiaiden talojen peruskorjaus on ollut mittava. Entisestä taloissa on jäljellä lähestulkoon vain elementtirungot.

22.6.2023 10:15 | Kirjoittanut: Timo Kiiski | Kuva: Timo Kiiski
7-kerroksinen vaalea kerrostalo, jossa lasitettuja parvekkeita. Vasemmalla vireinen samanlainen talo. Edessä pihakalusteita.

Pelimannintie 13:n taloissa peruskorjattiin peräti 175 kotia. Peruskorjattava kokonaisala on 14 850 neliömetriä, joista asuinpinta-alaa noin 10 000 neliömetriä. Peruskorjattavat neljä taloa ovat 8-kerroksisia, joista alimmissa kerroksissa on varasto- ja huoltotiloja.

Kohteen talot ovat nousseet harjaan 1970-luvun puolivälissä, joten talotekniikka on pitänyt päivittää lähes täydellisesti. 1970-luvulla ei ollut lämmön talteenottojärjestelmiä poistoilmalämpöpumppuineen. Tätä päivää ovat myös aurinkopaneelit, joita on asennettu neljän talon katoille kaikkiaan 93.

– Lämmön talteenottojärjestelmä rakennettiin näihin kaikkiin kolmannen vaiheen asuintaloihin. Siksi nyt piti tehdä aika isoja maatöitä, kun jouduimme räjäyttelemään ja poraamaan kalliotakin, työmaan vastaava työnjohtaja Jukka Tavikainen juttelee.

Pelimannintien kaikkien kolmen vaiheen urakoinnista on vastannut Consti Korjausrakentaminen.

Talotekniikka päivitettiin tähän päivään

Pelimannintie 13:n viimeistenkin peruskorjattavien talojen vanhat peltikylpyhuoneet on purettu ja seinät ovat nyt kiiltävää kaakelia.

Väliseinät, ovet ja ikkunat on uusittu, samoin kaikki kiintokalusteet ja keittiökoneet on vaihdettu uusiin. Asuntojen LVIS-tekniikka on saatettu nykypäivän tasolle, eli jätevesiviemärit, niihin liittyvät laitteet ja vesijohdot on uusittu. Niin ikään sähkö-, tele- ja antennijärjestelmät on korvattu uusilla.

Lasitetun parvekkeen avoimesta ikkunasta näkyy vastapäisen talon seinä ja parvekkita.
Pelimannintie 13:n peruskorjauksen viimeisen vaiheen kaikissa asunnoissa yksiöitä myöten on nyt lasitetut parvekkeet.

– Asuntoihin on tullut myös asuntokohtaiset ja etäluettavat vesimittarit, työmaainsinööri Atte Ovaska esittelee yhdessä vielä asukkaita odottavassa huoneistossa toukokuussa.

1970-luvulla Pelimannintiellä ei vielä tunnettu ovipuhelimiakaan, jollaiset nyt on kaikissa asunnoissa.

Kahden talon pohjakerroksissa on myös moderneiksi saneeratut saunat, joiden käyttö jaetaan kaikkien neljän talon kesken. Yhteensä viisi saunaa on rakennettu kolmeen eri saunaosastoon. Uusiksi on mennyt myös huolto- ja pesularakennus. Asukkaita odottavat nyt modernit pesukoneet kuivausrumpuineen.

Viimeisten neljän talon virallinen osoite on Purpuripolku 3–5. Purpuripolku on pieni sivukuja aluetta halkovan pääväylän Pelimannintien uumenissa.

Ruttuinen ilme raikastui

– Viimeinen neljän talon kokonaisuus valmistuu reilusti etuajassa. Se ei ole ihan tavanomaista. Yhteistyötä tilaajan kanssa on helpottanut, että niin meillä kuin Helsingin kaupungillakin on ollut mukana sama porukka projektin kaikissa vaiheissa, sanoo Consti Korjausrakentamisen pääkaupunkiseudun yksikönjohtaja Petri Parikka.

Paljon on muuttunut talojen ulkonäössäkin, vaikka perusilme on alkuperäinen. Kaikkiin asuntoihin on rakennettu lasitetut parvekkeet, aiemmin niitä ei ollut yksiöissä. Eriväriset parveke-elementit tekevät kohteen yleisilmeestä raikkaan.

– Kun aloitimme, ilme oli aika ruttuinen. Uudesta ilmeestä hyötyy myös naapurusto, uskoo työmaainsinööri Ovaska.

Kohteessa on paljon perheasuntoja.

– Kaikkien 175 asunnon asukkaat muutettiin remontin alta Hekan muihin asuntoihin lähialueille. Vain noin 30 asuntoon palaavat entiset asukkaat, loput asunnot menevät jakoon Helsingin kaupungin  hakumenettelyn kautta. Monet ovat halunneet jäädä väistöasuntoihin ja jotkut ovat mahdollisesti muuttaneet muualle. Paluumuutto on tehty helpoksi: asukkaiden ei tarvitse kuin pakata tavaransa, muuttoliike hoitaa loput, sanoo Hekan lännen toimiston tekninen isännöitsijä Juha Nieminen.