Postipuistossa asutaan energiaa säästellen

Hekan uudessa Pohjois-Pasilan kohteessa otetaan lämpö talteen viemärivedestäkin.

21.9.2022 10:50 | Kirjoittanut: Petja Partanen | Kuva: Sami Heiskanen
Valkoinen kerrostalo ja puinen puurimarakenne, jonka edessä lehtipuu.
Kustinpolku 7:n sisäpihan leikkipaikkaa reunustavat puurakenteiset ulkoiluvälinevarastot.

Kuukautta ennen muuttopäivää Hekan uusi kohde Kustinpolku 7 on tarkan suurennuslasin alla. Urakoitsija NCC tekee viimeistelytöitä sekä ilmanvaihdon säätöjä. Kaupungin omat valvojat ja rakennustarkastajat taas kiertävät tutkimassa, että kaikki on tehty suunnitelmien mukaan.

– Tavoitteena on saada virheetön rakennus käyttöön, projektipäällikkö Matti Boeschoten Helsingin kaupungin asuntotuotannosta kertoo.

Boeschoten on tyytyväinen näkemäänsä. Tulevia asukkaita hemmotellaan monin tavoin.

– Erityisesti pidän yläkerran hienoista ja laajoista saunatiloista, joista on upeat näköalat.

Huonenäkymä, jossa valkoisten seinien keskellä valkoinen keittiöseinäke ja vaalea lattia.
Asuntojen uudet sähkölaitteet kuluttavat vähän energiaa.

Energiapihi Kustinpolku

Sähkön ja kaukolämmön raju hinnannousu on ajankohtainen puheenaihe, mutta Kustinpolulla niiden vaikutus on maltillinen. Asuntojen upouudet sähkölaitteet ovat energiapihejä, ja talon katolle asennetut aurinkopaneelit tuottavat osan kiinteistön tarvitsemasta sähköstä. Uusissa Heka-kohteissa aurinkopaneelit ovat jo arkipäivää, mutta Kustinpolulla on käytössä myös hieman eksoottisempi energiaratkaisu, jäteveden lämmöntalteenotto.

– Se kerää esimerkiksi suihkuveden hukkalämpöä talteen, Boeschoten sanoo.

Kohteen asukkaat saavat reaaliaikaista tietoa talon energiankulutuksesta päivittäin.

– Auloissa on näytöt, joka kertovat talon veden- ja sähkönkulutuksen ja paljonko aurinkopaneelit ovat tuottaneet sähköä, Boeschoten kertoo.

Uusien Heka-kohteiden energiatehokkuus ylittää kirkkaasti rakennusmääräysten vaatimukset. Myös Kustinpolun energiatodistuksessa komeilee merkintä parhaasta A-luokasta. Hekan Postipuiston taloille haettava RTS-ympäristöluokitus taas kertoo, että talo täyttää todistettavasti korkeat kriteerit: rakennusmateriaalit ovat ekologisia, rakennustyöt on tehty kosteudelta suojassa ja talon ilmanvaihto on erityisen toimiva. Asukkaille tämä tarkoittaa hyviä asumisoloja.

Aurinkopaneeleita katolla.
Katon aurinkopaneelit tuottavat osan talon kuluttamasta sähköstä.

Rakenteilla 5000 asukkaan asuinalue

Vielä nyt Postipuiston alue on suuri rakennustyömaa, mutta palveluja on jo saatavilla.

Alepa avasi ovensa vuosi sitten, nyt aloitti päiväkoti tilapäisessä paviljonkirakennuksessa. Pysyvän päiväkodin rakentaminen alkaa ensi vuonna, sitä seuraa koulun pystytys.

Kustinpolun katutason neljästä liiketilasta yksi on varustettu ravintolakäyttöön. Kustinpolun kupeeseen nousee kaikkien Postipuiston asukkaiden yhteinen asukastalo, johon on tulossa kahvila, kuntosali sekä erilaisia juhla-, liikunta- ja verstastiloja.

Boeschotenin johdolla rakennetaan jo Postipuiston seuraavaa Heka-kohdetta, joka sijaitsee osoitteessa Postiljooninkatu 2.

– Kyseessä on hieman isompi talo, jossa on yli 150 asuntoa. Talo valmistuu joulukuussa 2023.

Vuoden 2030 tienoilla 5 000 asukkaan Postipuiston alue on aika lailla valmis, mutta rakentaminen alueella jatkuu. Pohjois-Pasilan alueen projektinjohtaja Päivi Ahlroos kertoo, että suunnitteilla on kokonainen Pohjois-Pasilan nauhakaupunki Ilmalan ja Käpylän asemien välille. Asemia yhdistää tulevaisuudessa kaksi kilometriä pitkä kävelykatu. Lisäksi Kustinpolun editse kulkevalle Postiljooninkadulle on tehty varaus raitiovaunulinjalle.

Uusi kerrostalo ilmasta kuvattuna, edessä ja vieressä rakennustyömaata.
Kustinpolku 7 on Hekan ensimmäinen kohde Postipuistossa, mutta toista rakennetaan jo.