Asiakaspalvelumme on suljettu perjantaina 24.5.2024. Ilmoita kiireelliset vikailmoitukset päivystysnumeroon 09 5767 3100. Voit hoitaa asiointia asukassivuilla.

Kirjaudu asukassivuille

Gunillantie 6:n peruskorjaus – katso ennen ja jälkeen -kuvat

Laajasalon Gunillantien peruskorjatut Heka-asunnot saavat uuden ilmanvaihdon ja maalämmön.

09.3.2022 13:18 | Kirjoittanut: Petja Partanen | Kuva: Sami Heiskanen
Keltainen nelikerroksinen kerrostalo, lunta pihalla.
Kolmen ensimmäisen talon peruskorjaus valmistui tammikuussa 2022. Gunillantiellä asutaan kallioisen mäntymetsän laidalla.

Gunillantie 6 on suuri, 289 asunnon kohde vanhassa Laajasalossa. Nyt viisikymppiset talot korjataan 39 miljoonan euron peruskorjauksessa uuden­veroiseen kuntoon. Tammikuussa 2022 valmistui kohteen osoitteessa Svanströminkuja 1 sijaitsevien kolmen ensimmäisen talon peruskorjaus, ja asukkaat pääsivät muuttamaan uudet pinnat, keittiöt ja pesuhuoneet saaneisiin koteihinsa. Seuraavaksi peruskorjataan kolme taloa osoitteessa Svanströminkuja 3, ja viimeiset kolme otetaan työn alle alkuvuodesta 2023 osoitteessa Gunillantie 6.

Kuva, jossa puolet on vanhaa keittiötä ja toinen puoli uutta remontin jälkeistä keittiötä. Vanhassa keittiössä on harmaat keittiökaapit ja vihreät kaakelit, uudessa on valkoiset kaapit ja harmaat kaakelit.
Vasemmassa kuvassa keittiö ennen peruskorjausta ja oikealla peruskorjattu keittiö. Asuntojen sisällä uusittiin kaikki pinnat, keittiökalusteet ja pesuhuoneet.

Arkkitehti Timo Hyvärinen on peruskorjauksen pääsuunnittelijana paljon vartijana. Hän koordinoi suunnittelijaryhmää, valvoo aikatauluja, osallistuu asukastilaisuuksiin ja vastaanottaa remontin työvaiheet. Kun ensimmäinen kolmannes peruskorjauksesta on takana, on Hyvärinen tyytyväinen.

– Lopputulos ja laatutaso näyttävät hyvältä, hän kiittelee.

Asunnot ovat peruskorjauksen jäljiltä kuin vasta rakennettuja. Gunillantien talot ovat Hyvärisen mukaan tyylipuhtaita oman aikansa arkkitehtuurin edustajia – ja joissain suhteessa nykykerrostaloja mukavampia.

– Kylpyhuoneet ovat pienempiä, mutta makuuhuoneet ja oleskelutilat taas suurempia kuin nykytaloissa.

1970-luvun kapearunkoisessa talossa riittää valoa. Vasta remontoitujen kolmen talon asunnot ovat läpitalonhuoneistoja, joissa on ikkunoita kahteen ilmansuuntaan.

– Suurin parannus peruskorjauksessa tuli kylpyhuoneiden toimivuuteen, Hyvärinen kertoo.

Nyt kylpyhuoneisiin mahtuvat esimerkiksi pesutornit.

Kuva, jossa toinen puoli on vanhaa rappukäytävää ja toinen puoli remontin jälkeistä. Vanhassa on sininen seinä ja vihreä lattia, uudessa on vaalea seinä ja kelta-harmaaruudullinen lattia.
Rappukäytävät saivat peruskorjauksessa uuden värityksen. Vasemmalla rappukäytävä ennen peruskorjausta, oikealla peruskorjattu rappukäytävä.

Suurimmat uudistukset katseilta piilossa

Peruskorjauksen suurimmat uudistukset jäävät kuitenkin katseilta piiloon. Niistä kertovat katoille rakennetut uudet ilmanvaihtolaitteet, aurinkopaneelit ja pihamaalle kaivetut maalämpökaivot.

Koneellinen ilmanvaihto torjuu vetoa ja säästää energiaa, kun poistoilman lämpö lämmittää asuntoihin tulevaa tuuletusilmaa. Maalämpöjärjestelmä ja aurinkopaneelit pienentävät nekin energialaskua ja vähentävät vuokrien korotuspainetta, kun energian hinta on nopeasti nousemassa.

Kuva, jossa toinen puoli on vanhaa tyhjää olohuonetta ja toinen remontin jälkeistä tyhjää olohuonetta.
Talojen koko sähkötekniikka rakennettiin uusiksi. Pistorasioita on entistä enemmän, sähköt tulevat myös lasitetuille parvekkeille. Vasemmanpuoleinen kuva peruskorjausta odottavasta asunnosta, oikeanpuoleisessa kuvassa on peruskorjattu asunto.

Peruskorjauksen yhteydessä tehty energiaremontti hyödyttää paitsi asukkaita myös ympäristöä. Peruskorjausta vuosia valmistellut Hekan kiinteistöpäällikkö Kai Juurtela kertoo, että peruskorjausten yhteydessä pyritään leikkaamaan kolmannes kohteen energiankulutuksesta. Tavoite toteutuu myös Gunillantiellä.

– Kohde lämpiää suuren osan vuotta maalämmöllä. Kylmillä säillä avuksi tulee kaukolämpö, Juurtela kertoo.

Gunillantie on Hekan ensimmäisiä maalämpökohteita, joten kokemuksia seurataan mielenkiinnolla. Asukkaat voivat seurata talonsa veden-, lämmön- ja sähkönkulutuksen kehitystä Hekan asukassivuilla ja verkkosivuilla.

Peruskorjauksilla laadukasta asumista vuosikymmeniksi

Peruskorjauksessa rakennus tai sen tila korjataan uutta vastaavaksi. Tyypillisesti peruskorjauksessa toteutetaan julkisivu-, katto- ja putkiremontti. Muita korjaustoimenpiteitä ovat esimerkiksi pintamateriaalien uusimiset, keittiöiden ja kylpyhuoneiden saneeraukset ja seinien tiivistämiset.

Kun Heka-kohteeseen tehdään peruskorjaus, asukkaat eivät jää ilman asuntoa; Heka järjestää väistöasunnon peruskorjauksen ajaksi. 

Kurkkaa Gunillantie 6:n sisään

Ennen ja jälkeen peruskorjauksen -videolla vieraillaan Gunillantiellä. Videolla vertaillaan kohteen huoneistoja ennen ja jälkeen peruskorjauksen.

Videot