Eskolantie 4:ssä Pukinmäessä varastoidaan aurinkoenergiaa

Eskolantie 4:ään asennettiin ensin aurinkopaneelit katolle ja nyt alkuperäiskäytöstä poistetuista Tesla-sähköauton akuista koottu energiavarasto.

Aurinkovoimala on tuttu juttu Hekan uudiskohteiden ja peruskorjattujen kohteiden katoilla, sillä Hekalla on kohteissaan tällä hetkellä yhteensä noin 40 aurinkovoimalaa. Vuonna 2015 valmistunut, kahden puukerrostalon muodostama Eskolantie 4 sai tänä vuonna ensin aurinkopaneelit katolleen ja nyt alkuperäiskäytöstä poistetuista Tesla-sähköauton akuista kootun energiavaraston.

Vastaavia sähkövarastoja on jo käytössä muun muassa teollisuuskiinteistöissä ja muissa kaupallisissa tiloissa, mutta Eskolantie 4 on ainakin Suomen ensimmäinen kokonainen asuinkerrostalo, joka saa virtaa Teslan akuista.   

Energiavaraston on rakentanut suomalainen startup-yritys Cactos. Heka ja Cactos löysivät toisensa Hekan EU-rahoitteisen HELENA-hankkeen innovaatio-ohjelman kautta. Eskolantie 4:n aurinkopaneelijärjestelmä kerää sähköä enemmän kuin rakennuksessa kuluu. Ylijäävä sähkö on järkevää varastoida niitä hetkiä varten, kun aurinkoenergiaa ei ole tarjolla. Sähkön varastoiminen mahdollistaa myös kysyntäjoustoon osallistumisen. 

Sähkökatkon aikana energiavarasto turvaa kiinteistösähköön liitettyjen kriittisimpien järjestelmien kuten ilmanvaihdon, lämmityksen ja yleisten tilojen valaistuksen toimivuuden.

Valkoinen kolmesta osasta koostuva laite.
Energiavarasto on noin puolentoista jääkaappipakastimen kokoinen laite. Kuva: Cactos

Jos kokeilu onnistuu, voidaan samaa ratkaisua käyttää myös Hekan muissa aurinkosähkökohteissa.   

HELENA-hanke toteutetaan pääosin ELENA-rahoituksella, joka on Euroopan investointipankin hallinnoima ja EU:n Horisontti 2020 -ohjelman rahoittama tukijärjestelmä.