Heta-sovellus helpottaa asukastoimijoiden, asukkaiden ja Hekan välistä viestintää. Sovelluksen kautta voi saada tietoa oman talon asioista, järjestää äänestyksiä yhteisistä asioista tai kertoa kehitysehdotuksia kotitaloon tai pihapiiriin liittyvissä asioissa. Sovelluksessa jatkuu myös Ekoekspertti-toiminta, joka kannustaa asukkaita ekologiseen asumiseen.

Heta-sovelluksessa voit:

  • vastata talotoimikunnan tekemiin kyselyihin 

  • lukea talotoimikunnan tekemiä tiedotteita 

  • tehdä omaan kotitaloosi liittyviä ehdotuksia 

  • osallistua Ekoekspertti-toimintaan 

Lisäksi sovelluksesta löytyy kaikki asumiseen liittyvät tärkeät linkit, uutisia sekä ohjeita ja vinkkejä Hekalla asumiseen. 

Ohjeita Heta-sovelluksen käyttöön

Näin aloitat sovelluksen käytön

Lisätietoa sovelluksesta

Ekoekspertti-toiminta jatkuu Heta-sovelluksessa

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Talotoimikunnat: näin aloitatte sovelluksen käytön

Lisäohjeita talotoimikunnille

Näin aloitat Heta-sovelluksen käytön 

  1. Lataa Heta puhelimesi sovelluskaupasta. Sovellus löytyy hakemalla "Heta". Maksuttoman sovelluksen voi ladata Android- ja iOS-laitteille sovelluskaupasta.   

  1. Kirjaudu sisään oman talosi osoitteeseen. Anna yhteystietosi ja valitse itsellesi nimimerkki mahdollista Ekoekspertti-kisaamista varten. Valitse itsellesi salasana sovellusta käyttääksesi.   

  1. Tutustu lyhyeen esittelyyn sovelluksesta ja aloita käyttö. Kotisivulta löydät kaikki tiedotteet, Opas-osiosta tärkeimmät linkit, Omatalo-osiossa voit jättää ehdotuksia talotoimikunnalle ja Ekoekspertti-osiossa voit osallistua ekologisemman arjen haasteisiin.  

Halutessasi voit käyttää sovellusta myös verkkosivun kautta tietokoneellasi. Löydät Heta-sovelluksen osoitteesta heta.hekaoy.fi 

Sisään kirjautuessasi sovellukseen hyväksyt sovelluksen käyttöehdot. Löydät käyttöehdot myös täältä

Mikä Heta?

Heta-sovelluksen tavoitteena on tehdä asukastoiminnasta helpompaa, joustavampaa ja helposti lähestyttävää. Sovelluksesta muun muassa saa tietoa oman talon asioista, siinä voi vastata talotoimikunnan tekemiin kyselyihin sekä tehdä omaan asuinkohteeseen liittyviä kehitysehdotuksia. Myös ekofiksuun asumiseen kannustava Ekoekspertti-toiminta jatkuu uudessa sovelluksessa. 

Kuvituskuvassa nainen käyttää tablettia.

Heta-sovellusta esiteltiin webinaarissa huhtikuussa 2023. Katso tilaisuuden tallenne Hekan Youtube-kanavalta.

Sovellus ei korvaa Hekan ja talotoimikunnan muita viestintäkanavia, vaan tulee niiden rinnalle vahvistamaan olemassa olevia kanavia, kuten verkkosivuja ja perinteistä ilmoitustaulua. Sovelluksen nimeksi äänestettiin Heta, lyhennys tulee määritelmästä Heka-talo taskussa, joka viittaa siihen, että asiat ja ilmoitukset on sovelluksen avulla helppo tarkistaa taskussa kulkevasta puhelimesta.  

Asukkaiden ja talotoimikunnan viestinnän lisäksi sovelluksesta löytyy ohjeita ja vinkkejä Hekalla asumiseen, tärkeimmät linkit esimerkiksi asiakaspalveluun, vikailmoituksen jättämiseen tai pelastussuunnitelmaan. Kaikki sisällöt löytyvät myös Hekan muista viestintäkanavista, sovellus ei näiltäkään osin korvaa olemassa olevia kanavia, vaan toimii niiden rinnalla saavutettavuutta helpottaen. Voit siis esimerkiksi jättää vikailmoituksen asukassivuilla, verkkosivujen kautta tai Hetaa hyödyntäen, ilmoitus päätyy samaan paikkaan ja yksi ilmoitus riittää, itsellesi sopivinta kanavaa käyttäen. 

Ekologisiin arjen valintoihin kannustava Ekoekspertti-toiminta löytyy nyt Heta-sovelluksesta. Ekoekspertti-osiossa saat vinkkejä ja tietoa arjen ekologisiin valintoihin. Osiossa voit myös tarttua haasteisiin ja kerätä pisteitä henkilökohtaisesti sekä asuinkohteellesi.  

Ekoekspertin tiedotteet, haasteet ja yhteisösuoritukset tulevat näkyviin muiden tiedotteiden joukkoon kotisivulle. Jos haluat nähdä vain esimerkiksi oman kohteesi tiedotteet, kotisivulla on mahdollisuus suodattaa sisältöä. 

Sovellus on kehitetty yhdessä suomalaisen KiskoLabs-ohjelmistoyrityksen kanssa. KiskoLabs on kehittänyt aiemmin Hekalle Ekoekspertti-sovelluksen. 

Lue Heta-sovelluksen kehittämisestä.

Heta-sovellusta esiteltiin webinaarissa huhtikuussa 2023. Katso tilaisuuden tallenne alta tai Hekan Youtube-kanavalta.

 

Ekoekspertti-toiminta jatkuu Heta-sovelluksessa

Asumisen osuus keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä on merkittävä. Onneksi on jo paljon tapoja, joilla asukkaat voivat pienentää omia ja asumisyhteisönsä ympäristövaikutuksia. Myös Hekalla tehdään jo paljon esimerkiksi rakennusten energiatehokkuuden parantamiseksi, jotta saisimme asumisen hiilijalanjälkeä pienennettyä.

Hetan Ekoekspertti-osio osallistaa asukkaita ympäristöystävällisempään asumiseen. Osiossa suoritetaan yksinkertaisia ekologisempaan arkeen liittyviä haasteita ja kerätään niistä pisteitä sekä yksilötasolla että omalle taloyhteisölle. Ekoekspertti-toiminta on digitaalista, kevyttä ja sitä voi tehdä arjessa. Siihen voi osallistua joustavasti oman aikansa ja kiinnostuksensa puitteissa, sillä toimintaan osallistutaan pääosin omalla laitteella silloin, kun se parhaiten itselle sopii.

Ekoekspertissä tehtävät ovat joko yksilö- tai yhteisötehtäviä. Yksilötason pisteet tunnistat Ekoekspertissä keltaisesta väristä ja yhteisöpisteet sinisestä. Vain taloyhteisön ensimmäinen yhteisöhaasteen suorittaja saa kerättyä siniset yhteisöpisteet omalle talolleen. Näin tilanne ei ole epäreilu niille, joiden taloyhteisöissä on vähemmän Ekoeksperttejä kuin toisissa, kun yhteisöpisteet saa vain kerran. Suoritetut haasteet ja reaaliaikaisen pistetilanteen näet Ekoekspertti-osiosta.

Kuvituskuvassa mies käyttää kännykkää.

Ekoekspertissä on aiemmin haastettu asukkaita muun muassa lyhentämään suihkuaikoja, testailemaan hiilijalanjälkilaskureita, vinkkaamaan naapureille ekotekoja, jakamaan jouluisia hävikkireseptejä ja minimoimaan sekajätteen määrää muutaman päivän ajan. Haasteet voivat olla kerralla suoritettavia, toistettavissa joka päivä pidemmällä aikavälillä tai niissä voidaan pyytää kokeilemaan jotakin uutta esimerkiksi kahden päivän tai vaikka viikon ajan. Vaihtuvien haasteiden lisäksi Ekoekspertti-osiossa on kuukauden haaste. Neljä kertaa vuodessa kaikkien kuukauden haasteen suorittaneiden Ekoeksperttien kesken arvotaan vaihtuvia palkintoja.

Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta kaikki voivat tehdä jotain.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mistä saan Heta-sovelluksen käyttööni? 

Maksuttoman Heta-sovelluksen voi ladata Google Play- ja App Store-sovelluskaupoista maaliskuun 2023 lopusta lähtien.  

Miksi sovellukseen rekisteröityessä pitää jättää tietoihin sähköposti, oma nimi ja nimimerkki? 

Sähköpostia käytetään salasanan kanssa kirjautuessa sisään sovellukseen. Oma nimi tulee esiin jätettäessä sovelluksessa ehdotus talotoimikunnalle oman asuinkohteen sivuilla. Nimimerkkiä taas tarvitaan osallistuttaessa Ekoekspertti-osion haasteisiin ja kerättäessä pisteitä. Rekisteröitymisen jälkeen nimet ja nimimerkit näkyvät automaattisesti kyseisiä kohteita tai osioita käytettäessä. 

Jos sovelluksen sisältö löytyy muualtakin, miksi ottaisin sen käyttöön? 

Sovellukseen on poimittu liikkeessä olevaa asukasta helpottamaan tärkeimmät linkit ja vinkit. Törmätessäsi palaneeseen lamppuun käytävässä voit sujuvasti jättää vikailmoituksen. Tai oven avausta tarvitessasi voit sovelluksesta suoraan soittaa asiakaspalveluun tai päivystysnumeroon. Sovelluksesta voit sinulle sopivalla hetkellä tarkistaa oman kohteesi tiedotteet tai tarkistaa lenkkisaunan aikataulun. 

Sovellus tarjoaa myös jotain muista kanavista poikkeavia mahdollisuuksia. Sovelluksessa on mahdollista tehdä ehdotuksia oman kohteen talotoimikunnalle, osallistua oman kohteen kyselyihin tai äänestyksiin. Lisäksi Ekoekspertti-toiminta tapahtuu sovelluksessa. 

Minulla ei ole älypuhelinta, enkö pääse käyttämään sovellusta? 

Sovellus löytyy myös verkko-osoitteesta heta.hekaoy.fi 

Muutan Hekalla uuteen osoitteeseen, mitä teen sovelluksen suhteen? 

Voit lopettaa asetuksista oman tilisi ja rekisteröityä vanhan tilin lopetettuasi uuden kotisi osoitteeseen. 

Näin talotoimikunnat saavat sovelluksen käyttöönsä

Talotoimikunnat voivat tehdä sisältöjä sovelluksen Oma talo -osioon. Päästäkseen sisällönsyöttäjäksi talotoimikunnat tai luottamushenkilöt ilmoittautuvat täyttämällä ilmoittautumislomakkeen. Tämän jälkeen lähetämme talotoimikunnalle tutustuttavaksi käyttöehdot. Käyttöehdot ovat Hekan ja talotoimikuntien välinen sopimus, joka ei ole julkista tietoa, joten sisällönsyöttäjän käyttöehtoja ei julkaista verkkosivuilla vaan toimitetaan sähköpostilla luettavaksi. 

Nainen käyttää tablettia.

Tutustuttuanne käyttöehtoihin täyttäkää lomake ja saatte ilmoittamaanne sähköpostiin kutsun admin-käyttäjäksi. Linkistä pääsette hyväksymään käyttöehdot sekä luomaan salasanan järjestelmään. Salasanan luotuanne voitte aloittaa sisältöjen tekemisen oman kohteenne sivuille Heta-sovelluksessa.  

Talotoimikunnille järjestetään webinaareja opastamaan sisällön tekemisessä ja Heta-sovelluksen hyödyntämisessä.

Kun talotoimikunta on ottanut sovelluksen käyttöön, voi siitä kertoa kohteen muille asukkaille rapputiedotteella. Lataa tulostettava rapputiedote tietokoneellesi tästä.

Heta-sovelluksen sisällöntuotantoa opastettiin talotoimikunnille webinaarissa huhtikuussa 2023. Katso tilaisuuden tallenne alta tai Hekan Youtube-kanavalta.

 

Ohjeita talotoimikunnille

Miten saan Hetan talotoimikuntamme käyttöön? 

Talotoimikunnan tulee lähettää sähköpostia osoitteeseen heta-sovellus(at)hekaoy.fi. Saatte paluupostissa täytettäväksi ilmoittautumislomakkeen sekä tutustuttavaksi käyttöehdot. Tutustuttuanne käyttöehtoihin täyttäkää lomake ja saatte ilmoittamaanne sähköpostiin kutsun admin-käyttäjäksi. Linkistä pääsette luomaan salasanan järjestelmään ja sen luotuanne olette valmiit aloittamaan sisällön syötön oman kohteenne sivuille Heta-sovelluksessa. Asukaskäyttöön Heta-sovellus ladataan mobiilisovelluskaupasta. Myös talotoimikunnan jäsenten kannattaa ladata sovellus omalle puhelimelle, jolloin sovelluksesta on helppo tarkistaa asioiden näkymät asukkaille.  

Miten talotoimikunta voi hyödyntää Hetaa? 

Talotoimikunta voi listata oma talo -sivulle haluamansa yhteystiedot sekä talotoimikunnan esittelyn. Talotoimikunnan tapahtumat talkoista lenkkisaunoihin saa listattua sovellukseen. Sovelluksessa voi tehdä tiedotteita sekä nopeita kyselyjä. Asukkaat voivat sovelluksessa tehdä ehdotuksia tapahtumista, hankinnoista tai asukasaktiiveista talotoimikunnalle.  

Talotoimikunnan toivotaan vastaavan sovelluksessa asukkaiden ehdotuksiin. Nämä ehdotukset ja vastaukset näkyvät kaikille asukkaille ja muut asukkaat voivat halutessaan tykätä ehdotuksista. Tarkoitus on helpottaa asukkaille viestimistä sovelluksen avulla. Kannattaa kuitenkin muistaa jakaa tärkeät tiedotteet edelleen myös perinteisellä talon ilmoitustaululla. 

Onko talotoimikunnan pakko käyttää Hetaa? 

Sovellusta ei tietenkään ole pakko ottaa käyttöön, ei asukkaan eikä talotoimikunnan. Sovellus on tarkoitettu helpottamaan talotoimikunnan ja kohteen asukkaiden välistä viestintää. Vaikka talotoimikunta ei ottaisi sovellusta aktiiviseen käyttöön, kannattaa sovelluksessa käydä täyttämässä yhteystiedot-kohta sekä listaamassa jatkuvat tapahtumat, kuten lenkkisaunojen ajankohta. Kun talotoimikunnalla on linja avattuna sovellukseen, sovellus lähettää talotoimikunnan ilmoittamaan sähköpostiin viestin, jos joku asukas jättää ehdotuksen sovelluksessa. Nämä on hyvä huomata ja niihin reagoida, vaikka muuten ei sovellusta käyttäisikään. Sovellusta ei siis ole pakko käyttää, mutta olisi hyvä, jos omassa asuinkohteessa on aktiivisia, sovellusta käyttäviä asukkaita, ettei heitä jätettäisi huomioimatta. Siksi suosittelemme rekisteröitymistä oman kohteen sivuille sisällönsyöttäjänä. Käyttötavat ja -määrän voitte itse päättää käytännössä. 

Mitä teen, kun minulla on teknisiä tai sisällön syötön ongelmia sovelluksessa? 

Lähetä ongelmakuvaus, jopa kuvakaappaus tarvittaessa yhteystietojesi kanssa osoitteeseen heta-sovellus@hekaoy.fi