Asukassivuilla on teknisiä häiriöitä. Asiaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Hekan kesämuistio: vinkit sujuvaan ja turvalliseen asumiseen kesäaikana

Kesällä on aikaa hoitaa koti kuntoon, ulkoilla ja nauttia kesästä yhdessä perheen, ystävien ja naapureiden kanssa.

13.6.2024 14:57
Piirroskuvassa on aurinkoa ottavia ihmisiä meren ääressä. Taustalla näkyy kerrostaloja ja meressä seilaava pieni vene.

Ulkona

Kesällä ollaan ulkona, ja parveke tai piha tuo kotiin viihtyisiä lisäneliöitä. Näillä vinkeillä pidät kodin ulkotilat kunnossa niin, että ulkona viihtyy vaikka koko kesäpäivän.

Parveke

Ohjeita parvekkeen hoitoon:

 • Jos parvekkeesi on lasitettu, puhdista lasit säännöllisesti, jos voit tehdä sen turvallisesti.
 • Ulkotulia ei ole tarkoitettu parvekekäyttöön. Älä polta niitä myöskään kuistilla tai katoksen alla. 
 • Grillaaminen on parvekkeella sallittu vain sähkögrillillä.
 • Parvekkeen kaunistaminen kukkasilla on sallittua – jopa suositeltavaa! Sijoita kukkalaatikot kaiteiden sisäpuolelle niin, etteivät ne pääse putoamaan. 
 • Aurinkovarjot ja muut vastaavat suojavarusteet on kiinnitettävä huolellisesti. Älä kuitenkaan poraa reikiä parvekkeen rakenteisiin.
 • Älä pidä maalipintaisella parvekelattialla märkiä mattoja, koska ne vaurioittavat maalipintaa.

Asuntopiha

Jos asuntoosi kuuluu piha, huolehdit itse siihen liittyvistä töistä, kuten puhtaanapidosta, nurmikon hoidosta ja muista vihertöistä. Voit istuttaa pihalle kesäkukkia.

Lue lisää Hekan talojen ulkotiloista.

Kotona

Kesäpäivät kuluvat mukavammin, kun kotona on puhdasta. Näillä ohjeilla laitat kodin kesäkuntoon.

Ikkunat kirkkaiksi

Ikkunoiden pesu on jokavuotinen urakka, mutta se kannattaa sillä likaiset ikkunat voivat vähentää valon määrää jopa puolella. Tyyni ja pilvinen kesäpäivä on hyvä hetki ikkunanpesulle.

Selkeät ohjeet ikkunoiden pesemiseen löydät Marttojen verkkosivuilta .

Mattojen kesäpesu

Kotitöistä yksi mukavammista saattaa olla mattojen pesu kesäpäivänä ulkona. Helsingissä on useita mattolaitureita sekä yksi kuivan maan pesupaikka, joilla voi pestä mattoja itse.

Myös joissain Heka-kohteissa on käytössä mattopesuloita.

Talopesulan tavallisessa pyykinpesukoneessa mattojen pesu on kielletty.

Ötökät kuriin

Erityisesti kesällä kotiin saattaa tunkeutua pieniä, kutsumattomia vieraita. Jos huomaat asunnossasi, talossa tai sen pihalla luteita, rottia tai muita tuhoeläimiä, ilmoita siitä Hekalle.

Lue ohjeet tuholaisten torjumiseksi

Pakkaa biojäte erityisen huolellisesti

Kotona lomaillessa biojätettäkin saattaa syntyä normaalia enemmän.

Tässä muutama biojätevinkki kesälle:

 • Biojäte kannattaa pakata lämpimällä säällä erityisen huolellisesti. Esimerkiksi paperipussi toimii hyvin.
 • Suojaava pakkaus vähentää hajujen muodostumista ja astian likaantumista. Pakkaus kestää paremmin, kun annat biojätteen jäähtyä ja kuivahtaa ennen pussiin laittamista.
 • Kun biojäte laitetaan jäteastiaan pussissa tai kääreessä, hyönteisetkään eivät pääse jätteeseen niin helposti.
 • Tärkeää: laita biojäteastioiden kannet aina kiinni. Jos jätehuoneessa on useampi biojäteastia, täytä ne tasaisesti.

Tuuleta tehokkaasti

Asunnon pitämiseen viileänä on muutama toimiva keino. Hellepäivinä ulkoilma on lämpimämpää kuin sisäilma. Pidä siksi ikkuna ja mahdolliset sälekaihtimet ja verhot kiinni päiväsaikaan.

Tarpeettomat sähkölaitteet kannattaa sammuttaa, sillä esimerkiksi televisiot, tietokoneet ja pelikonsolit tuottavat lämpöä ja nostavat kodin lämpötilaa. 

Avaa ikkunat vasta illalla ilman viiletessä, ja tuuleta asunto läpivedolla.

Myös tuuletinta kannattaa käyttää aamuisin ja iltaisin, kun ilma on viileämpää. Sen voi kohdistaa tuulettamaan ulos, jolloin tuuletin imee samalla sisätiloihin viileää ilmaa. Tuuletin helpottaa oloa alle 35-asteisessa sisäilmassa, mutta tätä lämpimämmässä ilmassa sitä ei pidä käyttää.

Kostea ilma tuntuu tukalammalta kuin kuiva. Siksi pyykkien kuivaamista sisätiloissa kannattaa hellepäivinä välttää.

Yhdessä

Kesä on parasta aikaa viettää aikaa ystävien ja naapureiden kanssa. Kesäilta kuluu rattoisasti esimerkiksi grillaten tai yhteisiä viljelylaatikoita hoitaen.

Grillaaminen ja savustaminen

Jotta kesäherkut valmistuvat turvallisesti ja naapurisopu säilyy, kertaa Hekan ohjeet grillaamisesta pihalla ja parvekkeella. 

Tässä tärkeimmät:

 • Grillaaminen parvekkeilla on sallittu vain sähkögrillillä. 
 • Järjestyssäännöt kieltävät savustamisen parvekkeilla.
 • Terassilla ja asuntopihalla voi käyttää kaasu- ja sähkögrilliä. 
 • Yhteisten pihojen grillaukseen osoitetuilla paikoilla saa grillata niin sähkö-, kaasu-, puu- kuin hiiligrilleilläkin. Yhteisillä pihoilla ei saa grillata tai savustaa muualla kuin grillaukseen osoitetuilla paikoilla ja paloturvallisuutta on aina noudatettava.
 • Kaasugrilliä käytettäessä grillin ja kaasuletkun kunto täytyy tarkastaa ennen käyttöä. Huonokuntoisen letkun voit vaihtaa itse, jos olet varma osaamisestasi.
 • Muista sulkea kaasupullon venttiili grillaamisen jälkeen.
 • Kaasupulloa ei saa säilyttää verkko-, kellari- ja ullakkokomeroissa tai yhteisissä tiloissa. Omalla hyvin tuuletetulla parvekkeella saa säilyttää enintään 25 kilon kaasupulloa. Lasitetulla parvekkeella kaasupullo täytyy irrottaa grillistä tai säilyttää jossain muualla, sillä lasitetun parvekkeen lämpötila voi nousta yli 40 asteen.

Viljelylaatikoita yhteispihoille

Laatikkoviljely on hauskaa kesäpuuhaa. Jos asukkaat haluavat yhteiselle piha-alueelle viljelylaatikoita, asukastoimikunta voi edistää hankintaa isännöitsijän kanssa.

Asukastoimikunta voi hankkia pihalle myös linnunpönttöjä ja hyönteishotelleja. Ohjeet viljelylaatikoiden, linnunpönttöjen ja hyönteishotellien hankkimiseen löytyvät Piha-alueet-tietosivulta.

Vinkit lomamatkailijalle

Matkasitpa kotimaassa tai ulkomailla, kannattaa ennen lomalle lähtöä hoitaa kotona kuntoon ainakin nämä asiat.

 • Irrota sähkölaitteet: pistorasiasta irrotettu sähkölaite on paitsi paloturvallinen myös energiaa säästävä. Laitteet kuluttavat sähköä myös valmiustilassa.
 • Varmista, että astian- ja pyykinpesukoneen venttiilit ovat tiukasti kiinni ja kaikki hanat suljettuina.
 • Varmista, että kotonasi on riittävästi palovaroittimia ja niissä toimivat paristot. Jos palovaroitin puuttuu tai se ei ole toimintakuntoinen, ilmoita siitä Hekalle jättämällä vikailmoitus.
 • Tyhjennä pöydiltä ja roskakoreista pilaantuva ruoka. Pilaantuva ruoka houkuttelee asuntoon muurahaisia, banaanikärpäsiä ja muita hyönteisiä.

Hekan asiakaspalvelu juhannuksena

Juhannusaaton aattona torstaina 20.6.2024 asiakaspalvelu sulkeutuu kello 14 ja juhannusaattona 21.6.2024 asiakaspalvelu on kiinni.

Hekan asiakaspalvelu palvelee myös kesällä. Asiakaspalvelun aukioloajat voit tarkastaa Asiointi ja asiakaspalvelu -sivulta.

Valtaosan asumisen aikaisesta asioinnista voit hoitaa asukassivuillamme. Esimerkiksi kiireettömän vikailmoituksen jättäminen käy kätevästi asukassivujen kautta.

Aurinkoista kesää!