Asiakaspalvelumme sulkeutuu vappuaattona 30.4. kello 14 ja on kiinni vappupäivänä 1.5. Asiakaspalvelun ollessa kiinni, soita kiireelliset vikailmoitukset päivystysnumeroon 09 5767 3100.

Tällainen on Kalasatamaan noussut energiapilottihanke, jonka asukkaat ovat mukana Aalto-yliopiston tutkimuksessa

Kalasatamaan on valmistunut tulevaisuuden kerrostalo, jonka energiankulutus on minimoitu. Hyvistä asuinolosuhteista ei kuitenkaan tarvitse tinkiä. Aalto-yliopisto tekee rakennuksessa tutkimusta koko rakennusalan hyväksi.

07.12.2023 14:51 | Kirjoittanut: Timo Hämäläinen | Kuva: Roni Rekomaa
Hekan kohde Kaljaasi Fortunan katu 6 sisäpihalta kuvattuna.
Tummemmat, porrashuoneen lasiseinään integroidut lasit ovat aurinkosähkölaseja, joilla tuotetaan sähköä.

Talvella riittävän lämmintä ja kesähelteillä mukavan viileää. Sellaista on Kalasatamaan valmistuneessa uudiskohde Kaljaasi Fortunan katu 6:ssa, joka on Hekan, Helsingin kaupungin asuntotuotannon ja Helenin yhteinen energiapilottihanke. Hankkeessa tutkitaan ja kehitetään elinkaarikustannuksiltaan tehokkaita energiaratkaisuja ja niiden yhdistelmiä. 

– Tavoitteena on, että rakennukseen tarvitaan ulkopuolelta ostettavaa energiaa mahdollisimman vähän tai ei lainkaan, kertoo asuntotuotantotoimiston LVI-suunnittelupäällikkö Minna Launiainen

Kaljaasi Fortunan katu 6:ssa käytetyt ratkaisut ovat tekniikaltaan jo tuttuja, ja hankkeessa keskitytäänkin tutkimaan sitä, miten eri ratkaisut voidaan yhdistellä järkeväksi ja taloudelliseksi kokonaisuudeksi. 

Lämmönjakohuone täynnä tekniikkaa
Lämmönjakohuone on täynnä tekniikkaa, jolla pyritään energiansäästöön.

Automaation ansiosta asunnoissa on aina säähän sopivat olosuhteet 

Energiansäästöön tähtäävä pilottihanke ei huononna asumismukavuutta. Päinvastoin, sillä sekä asuntoja että porraskäytäviä voidaan myös jäähdyttää. Se helpottaa asukkaiden oloa kesähelteillä. 

– Asunnoissa on sekä tuloilman viilennys että lattiaviilennys. Täällä pyritään luomaan mahdollisimman hyvät asuinolosuhteet myös tulevaisuuden kesinä ilmaston lämmetessä. Samalla otetaan talteen auringon säteilylämpöä, Launiainen sanoo. 

Monimutkaisesta tekniikasta on tehty niin näkymätöntä kuin mahdollista. Automaatio huolehtii siitä, että asunnoissa on aina sopivat olosuhteet ja että tekniikka toimii kuten on tarkoitettu. 

– Asukas voi säätää huoneiston lämpötilaa tietyissä rajoissa ja tehostaa ilmanvaihtoa esimerkiksi ruoanlaiton ajaksi. Muuten asukkaan ei tarvitse huolehtia tekniikasta, Launiainen sanoo.   

Kolmion keittiö ja olohuonetila.
Kohteessa on yhteensä 71 asuntoa. Kuvassa on kolmen huoneen ja keittiön asunto.

Katolla aurinkosähköpaneeleja, porrashuoneessa aurinkosähkölaseja  

Talon energia tuotetaan kauko- ja maalämmöllä, kaukojäähdytyksellä ja aurinkosähköllä. Aurinkosähköä tuotetaan katolle ja julkisivuun asennetuilla aurinkosähköpaneeleilla sekä porrashuoneen lasiseinään integroiduilla aurinkosähkölaseilla.  

Auringon säteilylämpöä taas hyödynnetään lämpöpumpun avulla rakennuksen ja käyttöveden lämmityksessä. Säteilylämmöllä ladataan myös maalämpökaivoja. 

Rakennuksessa käytettävän energian toimittaa Helen. Sen lisäksi energiayhtiö omistaa, käyttää ja huoltaa rakennuksen energiatuotantolaitteiston. Ajatuksena on, että keskitetyn palvelukokonaisuuden avulla monimutkaista laitteistoa pystytään käyttämään optimaalisesti hyväksi. 

Lämpöä ei haluta Kaljaasi Fortunan kadulla päästää harakoille. Siksi lämpöenergiaa otetaan talteen perinteisen ilmanvaihdon lisäksi rakennuksesta poistuvasta ilmasta ja jätevedestä.  

– Kaikki hukkalämpövirrat pyritään hyödyntämään, sanoo rakennusautomaatioasiantuntija Kristian Stenmark Hepacon Oy:stä.  

Lämpömittari, joka näyttää lukua 19,5.
Asukkaat voivat tietyissä rajoissa itse vaikuttaa asuntojen lämpötilaan ja tehostaa ilmanvaihtoa esimerkiksi ruuanlaiton ajaksi.

Asukkaat mukana Aalto-yliopiston mittauksissa 

Rakennuksen energiankulutusta ja eri energiaratkaisujen tehokkuutta mitataan jatkuvasti, ja mittaustieto analysoidaan Aalto-yliopistolla. Siten saadaan selville toimivimmat ja kannattavimmat ratkaisut. 

– Asukkaat pääsevät mukaan tutkimukseen, jonka tavoitteena on tuottaa hyvät sisäilmaolosuhteet tavanomaista edullisemmin ja ympäristöystävällisemmin, Stenmark toteaa. 

Stenmark pitää energiapilottihankkeen kaltaisia tutkimuksia äärimmäisen tärkeinä. Tulokset julkaistaan avoimesti, jotta koko rakennusala voi niitä hyödyntää.