Kannelmäki näyttää mallia uudistuvalle Helsingille

Kaarelantien vuonna 1962 valmistuneessa Heka-kohteessa viihdytään hyvin. Vehreä kaupunginosa saa uusia asukkaita, sillä kaupunkiuudistuksen mallialueeksi valitussa Kannelmäessä rakennetaan nyt vauhdilla uutta.

Kirjoittanut Petja Partanen Kuvat Sami Heiskanen ja Tuomas Uusheimo

Kannelmäki on valittu Malmin ja Mellunkylän kanssa Helsingin kaupunkiuudistuksen mallikohteiksi.

– Kaupunkiuudistuksen tavoitteena on turvata kaupungin tasapuolinen kestävä kasvu myös nykyisillä alueilla, Malminkartano-Kannelmäen kaupunkiuudistuksen projektinjohtaja Max Takala kertoo.

Kannelmäen asukasmäärä tulee kasvamaan tulevaisuudessa nykyisestä 13 000:sta.

– Kannelmäkeen tarvitaan uusia asuntoja, jotta alueen elinvoima saadaan säilytettyä ja kasvatettua. Vuokra-asuntovaltaisille alueille pyritään saamaan lisää uusia omistusoikeus- ja omistusasuntoja, ja kaupungin palvelut uudistuvat, Takala sanoo.

Alueen rakennuskanta alkaa olla ikääntynyttä. Vanhaa korjataan ja puretaan, uutta rakennetaan.

– Kahden uuden päiväkodin rakentaminen alkaa vuonna 2022, ja uuden koulun suunnittelu on käynnissä, Takala kertoo.

Kiipeilytelineitä Kaarelantien pihassa.
Kaarelantien pihan täyttivät 1980-luvulla lapset, nyt asukaskunta on vanhempaa. Tepa Merinen kertoo, että Kaarelantien pihamaalla lapsuutensa viettäneistä on ponnistanut julkisuuteen esimerkiksi tangokuningas, malli, teatteritaiteilija ja muusikko.

Kaarelantiellä juhlitaan 60-vuotisjuhlia

Hekalla on Kannelmäessä kaikkiaan 14 kohdetta, joista moni on peruskorjattu viime vuosien aikana. Näistä yksi on vuonna 2004 peruskorjattu Kaarelantie 86, jonka julkisivut näyttävät edelleen uuden veroisilta. Kun kohteen kattoremontti pian valmistuu, on talo paraatikunnossa elokuisiin 60-vuotisjuhliinsa.

– Tämä on haluttu kohde Hekalla, kertoo pian 40 vuotta talossa asunut Tepa Merinen, joka on kohteen luottamushenkilö, tietopankki ja kaikkien tuttu.

Niin Merinen kuin moni hänen naapurinsa ovat viihtyneet Kaarelantiellä pitkään.

– Täällä asuu vielä neljä alkuperäistä asukasta, jotka muuttivat taloon vuonna 1962, Merinen kertoo.

Merinen kertoo, että muutto Kannelmäestä ei ole juuri käynyt mielessä.

– Mihinkä sitä kotoaan lähtisi, toteaa kolmannen polven helsinkiläinen.

Kaarelantien asunnot ovat olleet aikaansa edellä esteettömyyden suhteen. Eläkepäiviään viettävän Merisen katutason asunnossa ei ole kynnyksiä, ja wc-tiloihinkin pääsee rollaattorin kanssa. Oma autopaikkakin näkyy kodin ikkunasta.

Kaarelantien esteettömät sisäänkäynnit.
Rollaattorilla kulkeminen on helppoa, kun kulkutiet ovat esteettömät.

Kannelmäen vanha ostoskeskus puretaan

Merisen naapurusto vanhassa Kannelmäessä ei koe suuria mullistuksia käynnissä olevassa kaupunkiuudistuksessa. Suurin muutos on ollut vanhan ostoskeskuksen purkaminen.

Vanhan ostoskeskuksen tilalle on rakennettu asuntoja 600 uudelle kannelmäkeläiselle, ja niiden kivijalassa on ravintolan lisäksi Alepa ja apteekki. 1980-­luvulla ostoskeskuksessa oli Merisen mukaan vain Eka-Market ja Alko, joihin kuljettiin pientä kinttupolkua pitkin.

Sitratori.
Kanneltalon viereisestä Sitratorista halutaan turvallinen ja viihtyisä kaikkien kannelmäkeläisten kaupunkitila. Alueelle on tulossa perusparannuksia: valaistusta ja penkkejä lisätään, tapahtumasähköpisteitä asennetaan ja yleisiä pintoja ja istutuksia uudistetaan.

Uudistukset alkavat jo kesällä 2022

Kannelmäen asemanseutua uudistetaan kesällä 2022. Sitratorin pinnat ja valaistus uusitaan ja aukiolle rakennetaan tapahtumasähköpiste. Näin Kanneltalon kulttuuritarjonta voi laajeta aseman viereiselle aukiolle erilaisina ulkoilmatapahtumina.

Kehä I:n ja Hämeenlinnanväylän kainalossa sijaitsevan alueen liikenneyhteydet ovat kunnossa. Lähijuna kiidättää keskustaan vartissa. Lisääkin raiteita on suunnitteilla, nimittäin pikaraitiotieyhteys Kannelmäestä Pitäjänmäen, Munkkiniemen ja Töölön kautta Helsingin keskustaan. Takalan mukaan se valmistunee 2030-luvun alussa.

Kaarelantie 86

  • 3–4-kerroksinen kerrostalo, 103 asuntoa, 8 porraskäytävää
  • Rakennusvuosi 1962
  • Peruskorjaus vuosina 2003–2004
  • Kattoremontti valmistui keväällä 2022
  • Yhteistilat: sauna, pesula, irtaimistovarastot, polkupyörävarastot, kerhotila
  • Autopaikat: pihalla, yhteensä 42 paikkaa
  • Isännöinti ja huolto: Hekan lännen toimisto
  • Asuntojen keskimääräinen neliövuokra vuonna 2022 on 11,35 eur/m²/kk.