Näin tunnistat Hekan kiinteistönhoitajat Tietoomme on tullut, että liikkeellä on ollut huijareita, jotka ovat tekeytyneet Hekan kiinteistönhoitajiksi ja esiintyneet palovaroittimien tarkastajina. Hekan kiinteistönhoitajat ja muut työntekijät ilmoittavat etukäteen asunnossa käynnistä, poikkeuksena erityisen kiireelliset tilanteet kuten äkilliset vesivahingot. Tunnistat kiinteistönhoitajamme Hekan logolla varustetuista työvaatteista. Lisäksi Hekan työntekijällä on aina mukanaan henkilökortti, jonka he pyydettäessä näyttävät asukkaalle. Ilmoita epäilyttävistä kävijöistä poliisille.

Asiakaspalvelumme on suljettuna perjantaina 23.2.2024. Kiireellisissä vikailmoitusasioissa soitathan päivystysnumeroomme 09 5767 3100.

Hekan joulumuistio – katso myös asiakaspalvelun aukioloajat joulu–tammikuussa

Tarkasta joulunajan turvallisuus- , energiansäästö- ja lajitteluvinkkimme sekä asiakaspalvelumme aukioloajat joulu–tammikuussa. Hekan talojen joulusaunat lämmitetään tänä vuonna, ja joulusaunavuoroista ilmoitetaan rapputiedotteella.

19.12.2023 08:25
Lähikuva joulukuusesta, pallokoristeita ja valoja

Joulun ja vuodenvaihteen pyhät ovat poikkeuksellista aikaa kotona. Monelle jouluun kuuluu kynttilöitä ja jouluvaloja, ja ruokaakin laitetaan usein enemmän kuin arkena. Jouluna myös jätettä kertyy tavallista enemmän, ja energiankulutukseenkin kannattaa kiinnittää huomiota.

Hekan talojen joulusaunat lämmitetään tänä vuonna, ja joulusaunavuoroista ilmoitetaan rapputiedotteella.

Ohjeet turvalliseen joulunviettoon

Jotta juhlamieli säilyy läpi pyhien, kiinnitä erityistä huomiota turvallisuuteen:

 • Polta kynttilöitä palamattomalla alustalla ja valvo niitä. Sammuta kynttilät, kun poistut huoneesta.
 • Älä polta parvekkeella ulkoroihuja tai hautakynttilöitä.
 • Älä kuivata vaatteita saunassa. Vie myös laudeliina saunomisen jälkeen muualle kuivumaan.
 • Huolehdi, että jouluvalot ovat ehjät. Rikkinäiset valot voivat aiheuttaa sähköiskun tai tulipalon vaaran. Käytä ulkona ja parvekkeella vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valoja.
 • Älä virittele kuusia tai jouluvaloja porraskäytäviin.
 • Huolehdi, että kotona on sammutuspeite tai vaahtosammutin helposti saatavilla.
 • Tarkista, että kotona on palovaroitin ja siinä toimiva paristo. Jos palovaroitinta ei ole tai se on epäkunnossa, jätä siitä vikailmoitus.

Jääkaappi ja uuni ovat jouluherkkujen vuoksi kovalla koetuksella. Nyt onkin hyvä hetki tarkistaa kylmäkalusteiden ja uunin kunto ja puhtaus:

 • Jos kylmäkalusteissasi ei ole automaattista sulatusta, ne on hyvä sulattaa ja pestä ennen kuin pakkaat ne täyteen jouluruokia. 
 • Puhdista uuni ennen kuin ryhdyt jouluruokien paistoon. Jos uunissa on likaa ja roiskeita, ne kärähtävät paistamisen aikana ja saattavat jopa rikkoa uunin.
 • Muista sammuttaa liesi ja uuni ruoanlaiton jälkeen. Liesipalot ovat yleisimpiä tulipalojen aiheuttajia. 

Energiapihiys kannattaa myös jouluna

Energiansäästö on hyvä pitää mielessä myös jouluna. Valitsemalla oikean ajan kinkunpaistoon, vähentämällä jouluvaloja ja viettämällä joulua isommalla porukalla säästetään energiaa ja vältytään mahdollisilta sähkökatkoilta.

Lue vinkit energiaviisaaseen jouluun Astetta alemmas -kampanjan sivuilta.

Joulun lajitteluohjeet

Joulun ja uuden vuoden pyhinä kertyy helposti poikkeuksellisen paljon roskaa. Tässä vinkkejä roskien oikeaan lajitteluun:

 • Älä kaada kinkun paistorasvaa viemäriin tai wc-pönttöön, sillä se voi tukkia putket. Vie rasva esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin pakattuna sekajäteastiaan tai jähmettyneenä biojäteastiaan. Voit myös kierrättää paistorasvan: lue lisää Kinkkutempusta!
 • Ruokajäte kuuluu biojäteastiaan, ei wc-pönttöön tai viemäriin.
 • Lahjapaperit ja -narut ovat sekajätettä. Ne eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen. 
 • Lajittele alumiinivuoat, foliot ja tuikkukynttilöiden kuoret metallinkeräykseen.
 • Vie rikkoutuneet led-kynttilät ja valosarjat sähkö- ja elektroniikkakeräykseen. Katso lähin keräyspiste .
 • Risat joulukoristeet, kuten joulupallot, kimallenauhat ja kynttiläkipot, kuuluvat sekajätteeseen.
 • Litistä pakkauslaatikot tilan säästämiseksi ennen keräysastiaan laittamista.
 • Jos uutena vuotena on vielä käytössä tinoja, on hyvä muistaa, että ne ovat vaarallista jätettä, sillä niissä on paljon lyijyä. Vie tinat Sortti-asemalle  tai käytä uudelleen vuoden päästä. Uudet, tänä vuonna ostetut lyijyttömät tinat kuuluvat metallinkeräykseen.
 • Toimimattomat tai käyttämättömät ilotulitusraketit palautetaan ensisijaisesti tuotteen myyjälle. Kysy myyjältä lisätietoa jo ostovaiheessa. Jos palautus myyjälle ei ole mahdollista, kysy toimintaohjeita poliisista. Räjähdysvaarallisia esineitä ei saa laittaa jäteastioihin tai viedä vaarallisen jätteen vastaanottopisteisiin.

Vinkkejä joulun jätteiden lajitteluun saat HSY:n verkkosivuilta www.hsy.fi/joulu

Jäteastioita ei tyhjennetä jouluaattona, joulupäivänä eikä tapaninpäivänä. Lahjapaperit ja -pakkaukset voivat odottaa hetken vaikka varastossa, jos jäteastiat ovat täynnä.

HSY kerää joulukuuset maksutta hyötykäyttöön joulun jälkeen helmikuun loppuun mennessä sitä mukaa, kun ne mahtuvat bio- ja sekajäteautoihin. Jätä kuusi jätetilan lähelle näkyvälle paikalle, ei kuitenkaan sisälle jätetilaan. Lumikasaan peittyneitä tai jäätyneitä kuusia jätekuljettaja ei voi ottaa mukaan. Joulukuusia ei saa pilkkoa ja laittaa jäteastiaan.

Asiakaspalvelumme joulu-tammikuussa

Ajalla 18.12.2023–28.1.2024 puhelinpalvelumme palvelee arkisin kello 9–12 numerossa 09 5767 3000 . Kiireellisissä vikailmoitusasioissa soitathan päivystysnumeroomme 09 5767 3100 .

Asukassivuilla voit hoitaa kaikki asumiseen liittyvät yhteydenotot vuorokaudenajasta riippumatta. Mikäli sinulla ei ole pääsyä asukassivuille siksi, että hoidat asioita valtakirjalla toisen henkilön puolesta tai hoidat kuolinpesän asioita, voit lähettää meille sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@hekaoy.fi . Muussa tapauksessa otathan yhteyttä asukassivujen kautta.

Asiakaspalvelumme on suljettu arkipäiville sijoittuvina pyhäpäivinä, eli joulupäivänä, tapaninpäivänä sekä uudenvuodenpäivänä.

Iloista ja turvallista joulua!