Asunnon vaihtaminen

Asunnonvaihto on mahdollinen, jos asumistarpeesi on muuttunut ja olet asunut nykyisessä asunnossasi vähintään vuoden ajan. Asunnonvaihtopörssistä voit etsiä vaihtokumppania Hekan tai muiden Helsingin kaupungin omistamien ARA-vuokra-asuntojen asukkaiden keskinäiseen asunnonvaihtoon.

Ara-asukkaiden keskinäinen asunnonvaihto

Keskinäisessä vaihdossa voit vaihtaa asuntoa päikseen toisen ara-vuokralaisen eli asunnonvaihtokumppanin kanssa, jos molempien asunnonvaihdon edellytykset täyttyvät. Etsit vaihtokumppanin itse, esimerkiksi Asunnonvaihtopörssistä.

Asunnonvaihto on mahdollinen myös useamman asunnon kesken, kuitenkin niin, että mukana on enintään neljä vaihtoasuntoa.

Keskinäisen asunnonvaihdon edellytykset

Keskinäinen asunnonvaihto on mahdollista, jos

 • Olet päävuokralainen ja asunut nykyisessä Helsingin kaupungin vuokra-asunnossasi vähintään vuoden ajan. Asumisaika lasketaan vuokrasopimuksen alkamispäivästä.
 • Sinulla on toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus.
 • Et ole saanut vaihtohakemuksen jättämistä edeltäneen vuoden aikana kirjallista varoitusta. 
 • Sinulla ei ole maksamattomia vuokria eikä vuokranantajallasi ole sinua kohtaan muita taloudellisia vaatimuksia.
 • Nykyisen asuntosi kunnossa ei ole huomautettavaa.
 • Vaihdettavat asunnot vastaavat vaihtajakotitalouksien perhekokoa. Esimerkiksi yksi henkilö voi vaihtaa vain 1–2 huoneen asuntoon ja kolme henkilöä 2–4 huoneen asuntoon.

Tilaa asunnontarkastus, kun olet saanut alustavan vaihtoasuntotarjouksen

Tilaa asunnontarkastus viipymättä heti, kun olet saanut vaihtoasuntotarjouksen Helsingin kaupungilta. Ohjeet tarkastuksen tilaamiseen saat alustavan asuntotarjouksen mukana. Asunnontarkastus on maksullinen ja voimassa vuoden ajan.

​​​​​​​Heka toimittaa kaupungille tiedon asunnontarkastuksesta. Jos asunnontarkastuksessa huomataan, että asunnon kunnossa on merkittävästi huomautettavaa, asunnonvaihto ei onnistu. Uuden asunnontarkastuksen voi tilata aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua aiemmasta asunnontarkastuksesta, ja siitä peritään uusi maksu. Siksi on tärkeää, että asukas pyrkisi itse hoitamaan mahdolliset asumisen aikana aiheuttamansa viat tai puutteet asunnossa kuntoon ennen tarkastusta. Oman asunnon kunnon tarkastamisen apuna kannattaa käyttää asunnon tarkistuslistaa.​​​​​​​

Asunnon tarkistuslista asukkaalle

Asunnon kunto tarkastetaan aina vuokrasopimuksen päättyessä. Vuokralainen ei ole vastuussa asunnon normaalista kulumisesta. Sen sijaan huolimattomuudella tai tahallisesti aiheuttamansa vauriot vuokralainen joutuu korvaamaan.

Jos asunnontarkastuksessa huomataan, että asunnossa on asukkaan itse aiheuttamia vikoja tai puutteita, se voi johtaa korvausvelvollisuuteen tai asunnonvaihtotilanteissa siihen, että asunnonvaihtoa ei voida toteuttaa.

Ennen asunnontarkastusta kannattaa käydä läpi asunnon kunto itse:

 • Et ole teettänyt asuntoosi muutoksia ilman Hekan aluetoimiston lupaa.
 • Asunnossasi ei ole paloturvallisuutta vaarantavaa määrää tavaraa.
 • WC:n pytty ja lavuaari ovat ehjät.
 • Kaappien ovet ovat ehjät ja tukevasti paikoillaan.
 • Asuntosi väliovet ja karmit ovat paikoillaan.
 • Lattiapinnat ovat ehjät.
 • Palovaroittimet ovat paikoillaan.
 • Ikkunat ja parvekelasit ovat kunnossa.
 • Jääkaappi, pakastin ja liesi ovat ehjät, ja niiden varusteet ovat tallessa.
 • Pistorasiat, kytkimet ja kiinteät valaisimet ovat ehjiä ja toimivia.
 • Asuntosi on siistissä kunnossa.

Jos löydät kumppanin asunnonvaihtoon

Jos löydät vaihtokumppanin, jättäkää asunnonvaihtohakemukset Helsingin kaupungille. Heka ja Hekan aluetoimistot eivät käsittele asunnonvaihtohakemuksia.

Lue lisää keskinäisestä asunnonvaihdosta Helsingin kaupungin verkkosivuilta.

Muistathan, että kaikissa Hekan uusissa vuokrasopimuksissa on sisätilatupakointikielto. Tupakointikielto koskee myös asunnonvaihtotilanteessa tehtäviä vuokrasopimuksia. 

Etsi vaihtokumppania Asunnonvaihtopörssistä

Asunnonvaihtopörssistä voit etsiä asunnonvaihtokumppaneita. Voit jättää vaihtoilmoituksen omasta asunnostasi ja selata muiden jättämiä ilmoituksia.

Selaa ilmoituksia ja ota yhteyttä ilmoittajiin

Voit tarkastella ilmoituksia kirjautumatta, mutta ilmoittajien yhteystiedot näkyvät vain palveluun kirjautuneille käyttäjille. Kun olet kirjautunut Asunnonvaihtopörssiin, voit olla yhteydessä kiinnostavan ilmoituksen jättäneeseen henkilöön. Yhteydenotto onnistuu ilmoittajan valinnan mukaisesti joko puhelimitse, sähköpostilla tai yksityisviestillä.

Rekisteröidy Asunnonvaihtopörssiin

Kirjaudu sisään

Jätä oma ilmoitus

Voit jättää oman ilmoituksen, kun olet kirjautunut Asunnonvaihtopörssiin.

Tietoa Asunnonvaihtopörssistä

Asunnonvaihtopörssi on tarkoitettu vain Helsingin kaupungin ARA-vuokra-asuntojen asukkaiden keskinäisiin asunnonvaihtoihin. Päätökset vaihdoista tekee Helsingin kaupunki.

Heka tarjoaa Asunnonvaihtopörssin, mutta vastuu ilmoitusten sisällöstä on palvelun käyttäjillä.

Asunnonvaihtopörssi ei välitä palvelun käyttäjien keskinäisiä viestejä eikä luovuta käyttäjien yhteystietoja eteenpäin. Ilmoittajien yhteystiedot näet ilmoituksen yhteydestä, kun olet kirjautunut palveluun.

Jos sinulla on ongelmia Asunnonvaihtopörssin käyttämisessä, lue ensin usein kysytyt kysymykset.

Jos et löydä ongelmaasi ratkaisua usein kysytyistä kysymyksistä, ota yhteyttä: asunnonvaihtoporssi(at)hekaoy.fi

Asunnon hakemiseen liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee Vuokra-asunnon haun neuvonta. Heka ja Hekan aluetoimistot eivät käsittele asunnonvaihtohakemuksia.