Asunnon vaihtaminen

Asunnonvaihto on mahdollinen, jos asumistarpeesi on muuttunut ja olet asunut nykyisessä asunnossasi vähintään vuoden ajan. Asunnonvaihtopörssistä voit etsiä vaihtokumppania Hekan tai muiden Helsingin kaupungin omistamien ARA-vuokra-asuntojen asukkaiden keskinäiseen asunnonvaihtoon.

Ara-asukkaiden keskinäinen asunnonvaihto

Keskinäisessä vaihdossa voit vaihtaa asuntoa päikseen toisen ara-vuokralaisen eli asunnonvaihtokumppanin kanssa, jos molempien asunnonvaihdon edellytykset täyttyvät. Etsit vaihtokumppanin itse, esimerkiksi Asunnonvaihtopörssistä.

Asunnonvaihto on mahdollinen myös useamman asunnon kesken, kuitenkin niin, että mukana on enintään neljä vaihtoasuntoa.

Keskinäisen asunnonvaihdon edellytykset

Keskinäinen asunnonvaihto on mahdollista, jos

 • Olet päävuokralainen ja asunut nykyisessä Helsingin kaupungin vuokra-asunnossasi vähintään vuoden ajan. Asumisaika lasketaan vuokrasopimuksen alkamispäivästä.
 • Sinulla on toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus.
 • Et ole saanut vaihtohakemuksen jättämistä edeltäneen vuoden aikana kirjallista varoitusta. 
 • Sinulla ei ole maksamattomia vuokria eikä vuokranantajallasi ole sinua kohtaan muita taloudellisia vaatimuksia.
 • Nykyisen asuntosi kunnossa ei ole huomautettavaa.
 • Vaihdettavat asunnot vastaavat vaihtajakotitalouksien perhekokoa. Esimerkiksi yksi henkilö voi vaihtaa vain 1–2 huoneen asuntoon ja kolme henkilöä 2–4 huoneen asuntoon.

Asunnontarkastus vaihtoa varten

 • Asunnontarkastus vaihtoa varten tilataan vasta sen jälkeen, kun asunnonvaihto näyttää toteutuvan. Ohjeet tarkastuksen tilaamiseen lähetetään alustavan asuntotarjouksen mukana. Näin toimitaan riippumatta siitä, onko kyseessä keskinäinen vaihto, vaihto uudiskohteeseen vai vaihto vapautuvaan asuntoon.
 • Alustavan tarjouksen saamisen jälkeen sekä tarjouksen saaneen asukkaan että Hekan henkilökunnan pitää toimia ripeästi. Asukkaan pitää tilata tarkastus viipymättä tarjouksen tulemisen jälkeen. Hekan pitää tehdä asunnontarkastus ja siihen liittyvä lausunto pikaisesti, jotta valmis lausunto voidaan toimittaa asuntopalveluille kolmen arkipäivän sisällä tarjouksen saapumisesta. Tarkastuksen tekemiseen ja eteenpäin toimittamiseen kuluu yleensä useampi työpäivä. Heka toimittaa lausunnon asuntopalveluille, minkä lisäksi asukas saa lausunnon itselleen.
 • Jos asunnontarkastuksissa huomataan, että asunnon kunnossa on merkittävästi huomautettavaa, vaihtoa ei voida puoltaa. Se johtaa siihen, että asunnonvaihto ei onnistu. Siksi on tärkeää, että asukas pyrkisi itse hoitamaan mahdolliset asumisen aikana aiheuttamansa viat tai puutteet asunnossa kuntoon ennen tarkastusta. Oman asunnon kunnon tarkastamisen apuna kannattaa käyttää asunnon tarkistuslistaa Hekan asukkaille.
 • Asunnontarkastus on maksullinen ja siihen liittyvä lausunto on voimassa vuoden ajan.
 • Jos sinulla on jo voimassa oleva puoltava lausunto asunnonvaihtoa varten, se on voimassa vuoden ajan lausunnon antamisesta. 

Jos löydät kumppanin asunnonvaihtoon

Jos löydät vaihtokumppanin, jättäkää asunnonvaihtohakemukset Vuokra-asunnon haulle. Heka ja Hekan aluetoimistot eivät käsittele asunnonvaihtohakemuksia.

Lue lisää keskinäisestä asunnonvaihdosta Helsingin kaupungin verkkosivuilta.

Muistathan, että kaikissa Hekan uusissa vuokrasopimuksissa on sisätilatupakointikielto. Tupakointikielto koskee myös asunnonvaihtotilanteessa tehtäviä vuokrasopimuksia. 

Etsi vaihtokumppania Asunnonvaihtopörssistä

Asunnonvaihtopörssistä voit etsiä asunnonvaihtokumppaneita. Voit jättää vaihtoilmoituksen omasta asunnostasi ja selata muiden jättämiä ilmoituksia.

Selaa ilmoituksia ja ota yhteyttä ilmoittajiin

Voit tarkastella ilmoituksia kirjautumatta, mutta ilmoittajien yhteystiedot näkyvät vain palveluun kirjautuneille käyttäjille. Kun olet kirjautunut Asunnonvaihtopörssiin, voit olla yhteydessä kiinnostavan ilmoituksen jättäneeseen henkilöön. Yhteydenotto onnistuu ilmoittajan valinnan mukaisesti joko puhelimitse, sähköpostilla tai yksityisviestillä.

Rekisteröidy Asunnonvaihtopörssiin

Kirjaudu sisään

Jätä oma ilmoitus

Voit jättää oman ilmoituksen, kun olet kirjautunut Asunnonvaihtopörssiin.

Tietoa Asunnonvaihtopörssistä

Asunnonvaihtopörssi on tarkoitettu vain Helsingin kaupungin ARA-vuokra-asuntojen (Asuntohankinnan ja Tilakeskuksen asunnot) asukkaiden keskinäisiin asunnonvaihtoihin. Päätökset vaihdoista tehdään Vuokra-asunnon haun kautta.

Huomio! Korkotukiasuntojen omistamien asuntojen asukkaat eivät enää voi tehdä keskinäisiä vaihtoja, sillä KKOy Helsingin Korkotukiasunnot -yhtiön asunnot siirtyivät KOy Auroranlinnan omistukseen.

Heka tarjoaa Asunnonvaihtopörssin, mutta vastuu ilmoitusten sisällöstä on palvelun käyttäjillä.

Asunnonvaihtopörssi ei välitä palvelun käyttäjien keskinäisiä viestejä eikä luovuta käyttäjien yhteystietoja eteenpäin. Ilmoittajien yhteystiedot näet ilmoituksen yhteydestä, kun olet kirjautunut palveluun.

Jos sinulla on ongelmia Asunnonvaihtopörssin käyttämisessä, lue ensin usein kysytyt kysymykset.

Jos et löydä ongelmaasi ratkaisua usein kysytyistä kysymyksistä, ota yhteyttä: asunnonvaihtoporssi(at)hekaoy.fi

Asunnon hakemiseen liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee Vuokra-asunnon haun neuvonta. Heka ja Hekan aluetoimistot eivät käsittele asunnonvaihtohakemuksia.