Rasiat, kääreet ja pussit kiertoon – näin lajittelet muovipakkaukset

Millaista muovia keräysastiaan saa laittaa? Pitääkö pakkaukset pestä tai pakata sisäkkäin? HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti neuvoo muovipakkausten lajittelun kimuranteissa kysymyksissä.

Skriven av Kati Jalagin

Yhä useampi Hekan asukas voi pian lajitella muovipakkaukset helposti kierrätykseen, kun Heka hankkii vuoden sisällä muovipakkausten keräysastiat lähes kaikkiin taloihinsa. Uudet muovipakkausten keräysastiat ovat väriltään keltaisia, joten ne erottuvat hyvin muista jäteastioista. Vanhemmat, jo kauemmin käytössä olleet keräysastiat ovat muun värisiä, joko harmaita tai oransseja. Muovipakkauksille tarkoitetut keräysastiat tunnistaa myös keräysastian kyljessä olevasta tarrasta. 

– Muovipakkausten keräysastioihin kerätään nimensä mukaisesti muovista valmistettuja pakkauksia. Pakkauksella tarkoitetaan esimerkiksi myytävien tuotteiden pakkaamiseen käytettyjä muovisia rasioita, kääreitä ja pusseja. Pakkauksia ovat myös ostosten kotiin kantamiseen tarkoitetut kauppakassit, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti.

Vie keräysastiaan vain tyhjiä muovipakkauksia.

Keräysastiaan kelpaavat kaikki muovilaadut paitsi PVC-pakkaukset, joilla on numerotunnus 03 tai 3. Öljykanistereita tai vaarallisen jätteen jäämiä sisältäviä muovipakkauksia ei kuulu viedä muovipakkausten keräysastiaan. Sinne eivät kuulu myöskään sellaiset muovitavarat, jotka eivät ole pakkauksia. Näitä ovat esimerkiksi lelut, tiskiharjat, kastelukannut ja pulkat.

Muovipakkaukset tulee viedä keräysastiaan tyhjinä. Pakkausten kannet ja korkit olisi hyvä irrottaa pakkauksesta erilleen, sillä ne saattavat olla eri muovia kuin muu osa pakkauksesta. Samanlaiset viilipurkit tai jugurttipurkit voi laittaa keräykseen sisäkkäin, mutta muutoin erilaiset pakkaukset ja niiden osat laitetaan keräykseen toisistaan erillään. Esimerkiksi muovipulloihin tai -rasioihin ei saa laittaa sisään muovipusseja.

Sellainen puhtaus riittää, että pakkaus ei ala homehtua tai haista.

– Pakkaukset tulisi viedä keräykseen ehdottomasti tyhjinä ja riittävän puhtaina. Sellainen puhtaus riittää, että pakkaus ei ala homehtua tai haista. Jos pakkausta ei saa puhtaaksi kevyesti huuhtaisemalla tai pyyhkäisemällä, se kannattaa laittaa sekajätteeseen. Pakkauksista ei tarvitse poistaa etikettejä tai hintalappuja, Partti neuvoo.

Muovipakkausten lajittelu on helppoa hommaa. Kun lajittelun aloittaa, siitä tulee vähitellen jokapäiväinen arkinen rutiini, jonka voi tehdä käden käänteessä ja melkein huomaamattaan. Sekajätteen määrä vähenee silmissä, ja muovipakkaukset jatkavat elämäänsä uusien tuotteiden raaka-aineena. Asun, siis lajittelen.  

Lue lisää muovipakkausten lajittelusta: hsy.fi/muovipakkaukset


 

Hima 2/2018.