Så här håller du golven i skick

Det lönar sig att hålla hemmets golv rena, eftersom skräp, smuts och sand sliter på deras yta. Vissa golvmaterial klarar slitage bättre än andra, men rengöring av dem är den samma oavsett material.

Skriven av Jaana Kalliokoski Foton av iStockphoto

Med lite möda ser du till att golven inte blir smutsiga med flit. Du kan till exempel lägga en dörrmatta i tamburen, där de som kommer in kan torka fötterna. Skorna bör tas av och lämnas i tamburen. Vätskor som välts och andra fläckar på golvet bör torkas bort direkt. Då behöver du sällan använda rengöringsmedel.

Mattor skyddar golvet från slitage. Placera mattor på sådana ställen där det sker mycket slitage. Sätt filttassar under möbelfötterna och flytta inte möblerna längs med golvet. Rengör då och då hjulen på stolar och leksaker som flyttas på hjul. Byt mattornas och möblernas placering då och då. På så sätt slits och ändras färgen på golven jämnt.

Dammsug golvytorna regelbundet. Alla golvmaterial tycker om fuktmoppning. Använd en så torr urvriden handduk eller mopp som möjligt på trä- och laminatgolv. Platt-, sten- och plastgolv tål vått bättre. Var sparsam med användningen av rengöringsmedel. Alla golvmaterial tål i regel ett milt allrengöringsmedel. Undvik att använda tvålbaserade rengöringsmedel på laminatgolv, de kan lämna en grå yta.

Våtutrymmenas keramiska plattor och deras fogar behöver då och då en ordentlig vattentvätt. Använd ett starkt basiskt rengöringsmedel och en tvättborste. Mörknade fogar kan gnidas med en fogborste. Torka golvet efter tvätt.

Du kan skydda golven med vax och andra skydds- och behandlingsmedel. De förebygger nedsmutsning och förbättrar utseendet. Olika material har sina egna medel, så läs på förpackningen vad produkten är avsedd för.

Läs mer ingående anvisningar på Marthornas webbplats