Vad är cirkulär ekonomi?

Cirkulär ekonomi sparar naturresurser och bromsar klimatförändringen. Så här främjar Helsingfors stads aktörer inom cirkulär ekonomi klok användning av resurser. 

Skriven av Anne Ventelä Foton av Essi Kuula

Vad är cirkulär ekonomi?  

I cirkulär ekonomi föredrar man att dela, hyra och återanvända framför att köpa nytt. Produkterna designas så att de är hållbara, och när de trots underhåll och reparation når slutet av sin livscykel, återanvänds materialen. 

Cirkulär ekonomi främjar Helsingfors stads klimatmål. Målet Kolneutralt Helsingfors 2030 eftersträvas med konkreta åtgärder. Dessutom kan var och en minska sitt eget koldioxidavtryck genom att reparera, dela och återanvända. 

Så här fungerar cirkulär ekonomi 

  1. Om man behöver något, lönar det sig att låna eller köpa begagnade varor. Det bästa sättet att spara naturresurser är att inte köpa nytt. 
  2. Nya produkter designas så att de är hållbara och deras livslängd förlängs så mycket som möjligt. När begagnade varor kan repareras och renoveras, blir deras livscykel längre. 
  3. När produkten inte längre kan repareras, används materialen och förpackningarna för att tillverka nya produkter. Mängden svinn och avfall minimeras. 

Cirkulär ekonomi sparar viktiga naturresurser, minskar utsläppen och skapar arbetsplatser. Ofta sparar man också pengar. 

Kuvituskuvassa on erilaisia symboleita, jotka kuvaavat erilaisia tavaroita.

Sådana här cirkulära tjänster erbjuder staden sina invånare 

Du kan hitta hållbara tjänster i huvudstadsregionen på palvelukartta.hel.fi/sv med sökordet ”cirkulär ekonomi”. 

Återvunna hushållsvaror 

Huvudstadsregionens Återanvändningscentral har 10 butiker och en webbutik. Utöver kläder, hushållsvaror, reparerade hushållsmaskiner och elektroniska apparater säljs cyklar samt PlanB:s återvinningskläder och -möbler.  

www.kierratyskeskus.fi 

Reparerade möbler 

I Baggböle arbetscentral repareras möbler som används i stadens lokaler. En del av möblerna återlämnas till staden, några säljs i möbelbutiken. Hyllor, bord, stolar och klädhängare hittar ett nytt hem i stadsbors hem eller företags lokaler.  

www.pakilantyökeskus.fi 

Handgjorda produkter av återvinnings- och överskottsmaterial 

I Uusix-verkstadens butiker i Byholmen och Hagnäs saluhall säljs handgjorda produkter som har tillverkats av återvinnings- och överskottsmaterial. Exempelvis har man gjort smycken av Abloy-nycklar samt datorväskor och tofflor av mässmattor. Almarna som höggs ner på Mechelingatan fick nya liv som pallar, köksspatlar och örhängen.  

www.uusix.fi 

Byggdelar till det egna hemmet från byggnader som renoveras 

Behöver du en bastuugn eller köksskåp till din stuga? En begagnad dörr för ett pimpningsprojekt? Ta dig till Uusix-verkstadens återvinningsbutik för byggdelar i Byholmen. Återvinningsbutiken säljer byggdelar som inte behövts i hem eller på byggarbetsplatser. 

www.uusix.fi 

Inventarier från byggarbetsplatser för privat bruk 

Stara återanvändningscentral auktionerar inventarier som kastats bort från stadens byggarbetsplatser och renoverade byggnader på kiertonet.fi. Sök med sökordet ”Helsingin kaupunki”. Bortkastade bilar och arbetsmaskiner säljs två gånger om året via en köpeanbudstävling.  

www.hel.fi/stara/sv 

 

Kuvassa on luku 50 896 000 kg.

Om varje begagnad vara som köptes från Huvudstadsregionens Återanvändningscentral år 2021 ersatte inköpet av en ny vara, sparade man 50 miljoner kilo fasta naturresurser och 2,3 miljoner kubik vatten. Koldioxidutsläppen minskades med 12,3 miljoner kilo. 

Sålda produkter 2021 

Huvudstadsregionens Återanvändningscentral 

  • 128 732 skjortor 
  • 63 109 barn- och babyplagg 
  • 56 916 byxor 
  • 35 353 jackor 
  • 6 400 hushållsmaskiner 

Stara återanvändningscentral 

  • 197 småmaskiner och byggplatsredskap 
  • 103 person- och paketbilar 
  • 53 arbetsmaskiner 
  • 33 hyvelbänkar 
  • 27 byggplatslokaler och containrar 

Uusix-verkstadens PC-shop 

  • 1 556 arbetsstationer 
  • 508 bärbara datorer 
  • 1 098 skärmar 
  • 568 skrivare 

Källor: Miljöplanerare Pirita Kuikka, Helsingfors stad, Ansvarig arbetsplatsövervakare Piiu Merivirta von Hellens, Baggböle arbetscentral, Rådgivare, strategi och utveckling, Tuovi Kurttio, Huvudstadsregionens Återanvändningscentral Ab, Direktör Vuokko Oikarinen, Uusix-verkstäderna, Servicechef Teemu Levander, Stara återanvändningscentral.